p>Ak Parti Hükümeti dünya evine girecek çiftlere yapacağı çeyiz hesabı uygulaması 16 Nisan\\\'da başlayacak. Çeyiz hesabı ile Türk vatandaşlarının evliliği teşvik edilerek aile yapısının geliştirilmesi sağlanacak.Başbakan Ahmet Davutoğlu\\\'nun 1 Kasım seçimlerinde kamuoyuyla paylaştığı vaatlerden olan çeyiz hesabı uygulamasına başlanıyor. Evlilik hazırlığı yapanların heyecanla beklediği bu destekle bankalarda  yurt içi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu olarak çeyiz hesabının açılması ve evlilik tarihinden önce en az 3 yıl boyunca bu hesaba düzenli ödeme yapılması gerekiyor.

27 yaşını doldurması gerekli

Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Başuzmanı aynı zamanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Deeği Genel Başkanı İsa Karakaş, katılımcıların 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapması, aylık ödeme planını seçmesi halinde bir dönem içerisinde üç defadan fazla düzenli ödemeyi aksatmaması ve üç aylık ödeme planını seçmesi halinde bir dönem içerisinde bir defadan fazla düzenli ödemeyi aksatmaması gerektiğini açıkladı.

Düzenli ödeme şart

Bankada açılacak çeyiz hesabına ödemelerin düzenli  yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Karakaş, “Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 100 TL, üst sınır ise bin TL\\\'dir. Ödemelerin üç aylık ödeme planına göre yapılması durumunda aylık alt ve üst sınırların 3 katı geçerlidir” dedi. Ödemelerin farklı tutarlarda yapılmasının da mümkün olduğunu söyleyen Karakaş, “Katılımcı aylık ödeme planını seçmesi halinde bir dönem içerisinde üç defadan fazla düzenli ödemeyi aksatamaz. Katılımcı üç aylık ödeme planını seçmesi halinde bir dönem içerisinde bir defadan fazla düzenli ödemeyi aksatamaz” ifadelerini kullandı. Yukarıda belirlenen şartlardan herhangi birinin ihlali durumunda ise hesabın, çeyiz hesabı statüsünden çıkarılacağı ve hesaba devlet katkısının ödenmeyeceği belirtildi. Şartlara uyarak en az 3 yıl birikim yapanlar, devlet katkısı alabilecek. Çeyiz hesabına devlet katkısı 5 bin lirayı aşamayacak.