Bu yıl17.’si gerçekleştirilen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda Akseki Belediyesi restorasyon ve sağlıklaştırma projeleriyle Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. 62 belediyeden 123 proje ve uygulamanın katıldığı yarışmada 5 farklı kategoride dereceye giren belediyelere ödülleri, 15 Kasım Perşembe günü Antalya’da gerçekleşen YAPEX Restorasyon Fuarı’nda düzenlenecek töreni ile verilecek.

Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması 2017”ödüllerinde kazananlar belli oldu. TKB’nin mimarlık, şehircilik, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk ve kent yönetimi alanlarındaki uzmanlardan oluşanyarışma jürisi 62 tarihi belediyeden gelen 123 çalışmayı inceledi. Jüri sonuçlarına göre1 Koruma Büyük Ödülü, 3 Jüri Özel Ödülü, 8 Proje, 8 Uygulama, 11 Süreklilik ve 31 Başarı dalında proje ödüle değer görüldü.

Jüri Özel Ödülü ise farklı ölçekte ve kapsamda proje sunan Akseki, Kula ve Seyhan Belediyelerine verildi. “Akseki Ticaret Müzesi, Zilalci Konağı ve Bademli Han Restorasyon Projeleri, Sarı Hancılar Han Restorasyonları ve Cevizli Metin Sözen Sokağı Sağlıklaştırma Projesi” kapsamında bölgesel ölçekteki kültür yolu rotasının üzerinde odak noktaları yaratarak, bütüncül bir koruma programı geliştirmesi, yerel değerlere odaklı sürdürülebilir bir turizm stratejisi oluşturması, birbirini tamamlar nitelikteki yapıların restore edilerek işlevlendirilmesi çalışmaları nedeniyle Akseki Belediyesi Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Kumluca ve Kepez belediyeleri ise yarışmada proje ödülü kazandı. Kumluca Belediyesi “Olympos Ören Yeri Çevre Düzenleme Projesi”nde arkeolojik mirasın korunmasına sağladığı katkılar nedeniyle Proje Ödülü’nün sahibi oldu. Kepez Belediyesi ise “Lyrboton Kome Arkeopark Projesi” ise arkeolojik koruma alanlarının sürdürülebilir ziyaretçi yönetimi çerçevesinde, güçlü bir işbirliği ile desteklenerek korunması, sosyal ve kültürel programlarla çevresindeki kent dokusunda da iyileşme sağlaması nedeniyle Proje Ödülü’ne layık görüldü.