Kızılderili bir dede ve torunu evlerinin kapısının önünde otururlar. Kapılarının önünde ki birbiriyle boğuşan iki köpeği gösteren torun dedesine sorar;

Dede, neden herkes bir köpek besliyorken sen iki köpek besliyorsun? Ve neden bunların rengi siyah ve beyaz?

Çünkü oğlum der dedesi; çünkü onlar benim için iki şeyi temsil ediyorlar. İyilik ve kötülük.

Onlar benim kapımın önünde boğuşurlarken bende her daim içimdeki iyilik ve kötülüğün mücadelesini düşünürüm.

Torunu sormaya devam eder; peki dede kazanan taraf kim olur?

Torununun sorusu karşısında gülümseyen dede cevaplar;

Ben hangisini daha iyi beslersem o…

Neyi beslersek onu büyütüyoruz hayatımızda.

Mutluluğun, hüznün, öfkenin, hayretin ve beslediğimiz tüm duyguların iç dünyamızdaki yarışını özetler nitelikte aslında bu hikâye. Her gün beslediğimiz ruhunuzda kimin galip geldiğini sormadan önce sizlere, ruhunuzdaki duyguları günümüzde nelerin beslediğini hatırlatmak istiyorum.

  1. Aile, bir anlamıyla kendimiz olduğumuz ve olduğumuz gibi kabul gördüğümüz en güzel yer. Sevginin, güvenin ve huzurun en tazesini kişi ailede iyiliği yakaladığı ölçüde kazanıyor bu vesileyle ruhuda huzur ve iyilikle besleniyor.
  2. Arkadaşlar, çok meşhur bir söz ‘etrafınızdaki beş kişinin ortalamasısınız’ diyor. Arkadaşlarınız ne ise günün sonunda ona dönüşüyorsunuz. Ruhunuzun diğer bir temel gıdası diyelim, nasıl arkadaşlarınızın olduğu ve hayatınıza kattıkları bu iç savaşta sizi iyilikten yana güçlü kılacak durum.
  3. İlgi alanlarınız, ne ile uğraştığınız değil uğraştığınız işin size kattıklarıdır cepte olan. Ve uğraştıkça gelişiriz, peki bizi geliştiren uğraşlarımız hangi yanımızı besliyor? Bunu da sormamız gerekiyor kendimize.

Velhasıl kişi tek başına hayat ile ilişkisini sürdüğünü düşünse dahi farkında olmadan çevresel kaynaklarla da besliyor duygularını. Ne ile vakit geçirdiğiniz bu yazının sonunda kendinize sormanız gereken temel şey. Başlamak istenip başlanamayan hedefler, başlanılsa dahi yarım kalan projeler ya da ruhumuzdaki ideal ruh sağlığı hedeflerimizi düzenlemek istiyorsak işe ruhsal beslenme kaynaklarımızı gözden geçirerek başlayabiliriz.

İyiliklerin hayatınızda olmasını istiyorsanız iyi yanlarınızı beslemelisiniz.

Yine bir haftanın başlangıcını bunun için fırsat bilerek haftaya hangi yanınızı daha çok beslediğinizi tespit ederek başlayabilirsiniz.