İttifak, yeni bir anlaşma zemini oluşturdu. Siyasi koalisyonlara alışık olan siyaset kurumları ittifak ve işbirliği kavramlarına da çabuk ve kolay ısındı. Başkanlık sitemi biraz da dar veya geniş kalıplı işbirliğini zorunlu hale getirdi. Son seçimler ikili üçlü ittifakları gündemine yerleştirirken yerel seçim sonrasında daha kapsayıcı ittifaklardan söz edilir oldu….

Türkiye siyaseti son yıllarda kendisini içe kapalı bir teoride kilitlemiş durumda. Karşılıklı söz düellosunun ötesinde düşünce sahasını genişletme fikir atmosferi oluşturma gayretini hafife almış durumda. Bu şunu demiş, o bunu demiş falan filan, gazete kültürü, dedikodu politikası…

Sn. Cumhurbaşkanımızın, “Türkiye İttifakı” kavramını sağa sola çekip duruyorlar. Siyasetin ana gayesi devletin düzgün işletilme yarışında bireylerine huzur, güven, emniyet, iş, aş,  iç ve dış barış…  imkânlarını en iyi şekilde sağlayacak kadro yarışıdır. İşbirliği, ittifak, dayanışmanın elbette ülke bütününü, topyekûn insanlarını kapsayacak genişlik ve derinlikte tasarlanmalıdır…

Türkiye ittifakı kavramı gibi ulusal değer, evrensel kavram taşıyan başlıklar her partide projeksiyon olarak çalışma masasının üzerinde durmak mecburiyetindedir. İttifak ve işbirliğine karşı olun da seçimlerde boyunuzun ölçüsünü alın bakalım. Vızır vızır koşuşturuluyor. Bu yeni değil, eskiden de böyleydi. Seçimi kazanmak için genel merkezler düzeyinde görüşme, anlaşma yoktu belki ama yerelde daima reyler yüzergezerdir…

Siyasetçilere “partiler düzeyinde anlaşılsın..” öneri hakkımız belki yoktur ama devlet olma, hükümet kurma ve ülke idare etmenin bazı hassasiyetleri vardır. Kucaklama kavramında “kendimi dışarıda hissedersem, ben, size, niçin rey vereyim ki…” Seçim, bir reyle kazanılır. O rey de düşman bildiğiniz seçmenin oyudur...

Muhalifinize gereksiz, düşmanlaştırıcı, ayrıştırıcı, öteleyici, küfürbaz, sivri dilinizle söz konusu reyi kaptırdığınız an, seçimi kaybettiniz demektir. Seçmen sandığa giderken sizinle ilgili dilinin altındaki baklayı çıkartır, zarfın içine koyar, görevlinizin gözü önünde sandığa atar. İşin iç yüzü ise sandık açıldıktan sonra ortaya çıkar. Nihayet yerel seçimlerde İlçe ve Büyükşehir kargaşasının kaynağı iyi bir ders çıkarmanıza yardımcı olmuş olmalıdır…

İyi Partili seçmenlerden, Sn. Müsavat Dervişoğlu’nun, “Sn. Cumhurbaşkanı’nın beyanını önemsiyoruz” açıklamasının “Türkiye ittifakına yeşil ışık” değerlendirilmesine alınanlar olmuş; “Ak Parti ile ittifak olursa, yokuz!” mesajı veriyorlar. Ülke bekası için ittifakın kiminle olacağına politika değil; zaman karar verir!.. Çünkü Türkiye İYİ olmalıdır!...