Batılı gazetelerde IŞİD komutanı, “Danimarka vatandaşı, Afrika kökenli bir ailenin çocuğu” olduğunu; ayaklanma başladığı sırada isabet eden bomba ile öldüğünü yazılmıştı. Bu ölümden itibaren Suriye iç savaşının asıl tetikleyici lider, Sünni-Şii meselesiyle zirve yapmış, “Sünni İslâm kavgası” diye Irak ve Suriye’de nüfus bulmuş,  El Nusra Lideri, Bağdadi’nin vaazında, “…bundan böyle Şiileri kesmek caizdir!..” fetvası IŞİD’e yerli ve mezhebi saha açmıştır..

Irak ve Suriye topraklarında kökleri tam belirli olmayan DEAŞ veya IŞİD milislerini temizleme harekâtı başlatılmış ve tüm güçler bu hususta işbirliğine varmışlardır. Suriye iç savaşı yerini IŞİD’le mücadeleye bırakmış ve Avrupa koalisyon ülkeleri ABD yanında Rusya dahil, IŞİD’le, El Nusra ile savaşa yönelmiş havadan bombalama ile Bağdadi’nin öldüğü açıklanmış ama halen durumu net değildir. Suriye lideri Esad, Puti’nin arkasında ve yerinde aynı güç olarak kalmıştır…

Türkiye dengeler arasında gidip gelen politika izlemiştir. Türkiye’nin güvenliği ve Suriye’nin toprak bütünlüğü siyasetini benimsemekte, muhalefetin önerisine rağmen Esat’la görüşmeye yanaşmamaktadır. Bu konudaki hesaplar Rusya lideri Putin üzerinden yürütülmektedir..

BOP Eş Başkanlığı tabii ki Türkiye’ye ağıra patlamaktadır. Suriye iç savaşı ve IŞİD, DEAŞ’la mücadele adı altındaki Suriye iç savaşı 4 Milyondan fazla mültecinin Türkiye’ye gelmesine neden olmuş, yüzlercesi deniz yolu ile Avrupa’ya ulaşma arzusuna kapılmış, onlarcası botların su alıp batması sonucu hayatını kaybetmiştir. Bodrum’da sahile vuran 3 yaşındaki Ayla bebeğin cesedi dünya siyasetinin gündemini doldurmuştur….

Şimdi de ülkede kazan kaynıyor. Olaylar Suriyeliler karşıtı politikaya ve provokasyona doğru ilerliyor. Bir umutla savaştan kaçmış, ülkelerini terk etmiş insanlar Antep’te boyun kesip, Taksim’de Suriye bayrağı açtıkları iddia ediliyor….

Mülteci olmak elbette kolay duygu değildir ama edep ve adabı da elden bırakmamak gerekmektedir. Provoke eylemler, bireysel vakalar, sosyal, iktisadi yapıyı sarsmakta huzur ve güveni zedelemektedir: İstihdam yoktur. İş yoktur. Eğitim yoktur, Ev-bark-barınak yoktur!..

Derken bitip tükenmeyen düşmanlık yerini başka düşmanlara terk etmekte, Suriye’nin Türkiye sınır sahalarında YPG/PKK gibi terör örgütleri Batı müttefiklerce desteklenmekte ve Türkiye yeni tehdit ve mücadele ortamı ile karşı karşıya getirilmektedir. Suriye iç savaşı tarihin hiçbir sayfasında yer almayan karmakarışık müttefik, ittifak ilişkileri hakkında iyi ders vermektedir!..