Coronavirüs’ün (Covid19) yayılmasını engelleme tedbirleri ışığında geçirdiğimiz günün ardından, sokağa çıkma yasağını bozan çok az sayıda da olsa yurttaşlarla karşılaştık. Sokağa çıkma yasağına, ilk gün ülke genelinde 2756, Antalya genelinde ise 100 kişi uymadı. Sokağa çıkan yurttaşlar yasağı ihlal etmenin bedeli adli/idari ceza ile ödediler.

Sokağa çıkma yasağının ilk gününde en dikkat çekici açıklama, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara’dan geldi. Sayın Kara yaptığı açıklamada ilk gece sokağa çıkanların kendilerini evlerinde “14 günlük karantinaya” almaları gerektiğini vurguladı. Umarım sokağa çıkma yasağın açıklandığı gece alışveriş yerlerin akın edenler, kendilerini karantinaya alırlar. Temas halinde oldukları bireylerde bu süreçte o bireylerin karantinasına eşlik ederler.

Önemli açıklamalardan biride İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’dan geldi. Sayın Soylu yaptığı açıklamada, gönüllü karantinaya hafta içi yurttaşların %85’inin, hafta sonu %90’ının uyduğunu açıkladı. Hafta sonları üretim ile ilgili çalışmaların olmamasını da gerekçe göstererek en azından hafta sonları bu sayıyı %100’e çekmeyi düşündüklerini açıkladı. Hafta içi gönüllü karantinanın süreceğini açıklayan Sayın Soylu, hafta sonları yine sokağa çıkma yasaklarının uygulanacağını belirtti.

Sayın Soylu, hafta içi gönüllü karantina sürecinde yurttaşların, önemli işleri dışında evlerinde kalmasının önemli olduğunu vurguladı. Önemli işleri olan yurttaşlarında seri bir biçimde işlerini hallederek, dışarıda fazla zaman geçirmemeleri gerektiğini vurguladı. Sakıncalı görülen yerlerdeki yasakların devam edeceğine dikkat çekti.

En yetkili makamlardan birisi olan İçişleri Bakanlığının bu açıklamalarını hepimizin önemsemesi gerekmektedir. Bu hafta sonu açık olan yerlerin diğer hafta sonlarında da açık olacağına dikkat çekilen açıklamada, diğer yerlerin aynı şekilde kapalı kalacağı ortaya çıktı. Onun için yurttaş olarak bizlerde sorumluluklarımız yerine getirmeliyiz. Hafta sonlarını evimizde geçireceğimiz için, izdiham yaratmadan ihtiyaçlarımızı temin edip bu sürece katkı sunmamız gerekmekte. Erken yapılan açıklamanın yığılma yaratıp yaratmayacağını önümüzdeki hafta içinde göreceğiz. Bu konuda her yurttaş birbirini uyarmakla sorumlu olduğunu unutmamalıdır.

Sürece sunacağımız katkı ve katılım sayısının artışı, virüsün kontrolünü erkene alınmasına katkı sunacaktır. Her yurttaşın sorumluluklarının bilincinde davranması oldukça önemlidir. Böylece önce kendine, ailesine ve çevresine ve bütün topluma yarar sağlayacak bu katkı sayesinde, olumsuzlukların önüne geçebiliriz.

Yine bu süreçte, elini taşın altına en fazla koyan sağlık emekçilerine yardımcı olmamız gerektiğinin bilincinde davranmalıyız. Bu zor süreçte, sağlık personellerimize karşı hoşgörülü davranmak duyarlı yurttaş olarak hepimizin en önemli sorumluluğudur. Her birimiz sabırla bu zorlu süreçte üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz. Bu hepimizin sağlıklı yaşamı için oldukça önemlidir.