Başkan Türel yayımladığı mesajda, 19 Mayıs'ın, Türk milletinin en önemli dönüm noktalarından bağımsızlık savaşının başlatıldığı büyük gün olduğunu belirttiği mesajda, şöyle dedi:

"Bugün, içinde bulunulan hal ve şartlar ne olursa olsun birlik ve beraberlik içinde olduğumuz zaman tüm engelleri aşabileceğimizi bütün dünyaya ilan ettiğimiz gündür. Türk Milletinin Kurtuluş Mücadelesinin başladığı gün olan 19 Mayıs 1919, zafere giden yolda ülkemiz ve milletimiz adına atılan ilk ve en önemli adımdır. Bu adımın getirdiği zafer ve bağımsızlığımız Atatürk'ün gençlere armağanı olarak taçlandırılmıştır."

"Öncelikle, tarihin bir daha hiçbir ülkeye, hiçbir millete Birinci Dünya Savaşı'ndaki büyük acıları, zorlukları yaşatmamasını diliyorum. 15 Temmuz darbe girişiminde milletimizin özellikle gençlerimizin tankların önüne çıkıp vatanı için verdiği mücadele bir 19 Mayıs 1919 ruhunun tezahürüdür. Bu vesileyle aziz vatanımızın her karış toprağı için şehit düşen milletimizin evlatlarını bir kez daha saygıyla anıyorum."

"Her ne kadar bugünü sevgili gençlerimiz büyük bir coşku ve gururla kutlasa bile Filistin'de yaşanan insanlık dışı olaylar da canımızı yakmaktadır. Bir zamanlar vilayetimiz olan Filistin'de yaşanan olaylar nedeniyle derin üzüntü içerisindeyiz. Bağımsız bir ülke olmanın kıymetini gençlerimiz çok daha iyi anlamalı ve idrak etmelidir."

"Kıymetli gençler sizler geleceğimiz, güvencemizsiniz. Gün gelecek bizim oturduğumuz koltuklarda sizler yer alacaksınız. 2023 ve 2071 hedeflerine emin adımlarla ilerleyen ülkemizin dünyanın parlayan yıldızı olması sizin atacağınız adımlar sayesinde ulaşılacağını bilmelisiniz. Bu asrın Türk Gençliğinin asrı olması için bütün koşullar vardır. Sizler 19 Mayıs'ın ruhunu daima yaşattınız ve ilelebet yaşatacağınızdan en ufak bir şüphe bile duymuyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, Mustafa Kemal Atatürk'ün 'doğum günüm' diyerek Türk gençlerine ve gençliğine armağan ettiği 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı en içten duygularımla kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyor, gözlerinizden öpüyorum."