İki saat süren ziyarette gerek TGF heyeti, gerekse BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran ziyaret sırasında Anadolu Basınının sorunlarının çözümü noktasında hep birlikte güç birliği sağlanmasının şart olduğu  vurgulandı. Basın ilan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, ziyaret nedeniyle TGF Heyetine teşekkür ederek "Anadolu basınının güç durumda olduğunu biliyorum hep birlikte sıkıntıların aşılması için var gücümüzle çalışacağız, kapımız herkese açık birlik ve beraberlik içinde sıkıntıların giderilmesi için var gücümüzle çalışacağız" dedi.

Anadolu basınının son dönemde büyük zorluklar içinde olduğunu kaydeden TGF Genel Başkanı Karaca, BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran'a başarı diledikten sonra, Basın İlan Kurumu ile ilgili taleplerini şu şekilde dile getirdi:

- Gazete ve işletmelerin vergi ve SGK yapılandırmaları dahil tüm borçları 31 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmelidir.

- Basın İlan Kurumu’nun zorunlu kıldığı “Borcu yoktur yazısı” uygulaması da en az 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılmalı.

- Resmi ilan tarifesi yenilenmeli, yüzde 50 artırılmalıdır.

- Basın İlan Kurumu komisyon oranı yüzde 15’ten yüzde 8’e düşürülmeli.

-Bayramoğlu’ndaki Basın İlan Kurumu tesislerinin işletmeciliği özel bir şahsa verildiği için gazeteci meslektaşlarımız tesisten yararlanamamaktadır. Bu tesislerin yeniden Anadolu basınına açılması, gerekirse işletmeciliğinin TGF veya Basın Vakfı’na devredilmesini talep ediyoruz

- Sadece İstanbul, Ankara ve İzmir’de değil tüm Anadolu basınının gazete sahiplerine kredi sağlanmalı.

- Meclis kararları resmi ilana dahil edilmeli, başta İzmir olmak üzere birkaç ilde uygulanan belediye meclis kararı yayınlarının tüm illere yayılmasının sağlanması

- Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin alım-satım ihaleleri de BİK tarifesi kapsamına alınmalı.

MEDYANIN SORUNLARI DOSYASI

TGF Genel  Başkanı Karaca, Genel Müdür Duran’a ayrıca medyanın diğer sorunlarını da içeren bir dosya da sundu. Bu dosyada da kağıtta dışa bağımlılığının kalkması, SGK primlerinin yüzde 50 indirilmesi, gazete aboneliklerinin desteklenmesi, İcra ilanlarının yerel gazetelerde yayınının iptali yönündeki  çalışmalarının durdurulması, yerel basına KOSGEB kolaylığı sağlanması, yıpranma payı hakkının geri verilmesi, yerel merkezli televizyonların uydu bedellerinin düşürülmesi, internet medyası yasasının yürürlüğe girmesi ve Basın meslek odasının kurulması gibi konu konular yer aldı.

GENEL MÜDÜR DURAN’DAN DESTEK SÖZÜ

Basın İlan Kurumu’nun yeni Genel Müdürü Rıdvan Duran, Anadolu basınının sorunlarını dile getiren TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca ve beraberindeki heyete teşekkür ederek bu sorunları not aldı.

Anadolu basınının önemine vurgu yapan Duran, iki kurumun karşılıklı işbirliği ile sorunların çözüleceğine inandığını kaydetti.