Kahvaltı yapmadığınız günlerde kendinizi daha halsiz ve mutsuz hissediyor musunuz? Sabah aç hissetmiyor veya aceleden kahvaltı yapmıyorsanız gününüzün kötü geçmesi çok olası. Güne kahvaltı ile başlama alışkanlığı günümüzün nasıl geçeceği ile ilişkilidir. Peki kahvaltı yapmanın yararları nelerdir?

1) Uzun süren açlıktan sonra yapılan kahvaltı  düşen kan şekeri seviyesini yükselterek, güne  enerjik başlamayı sağlar. Kahvaltı yapmak konsantrasyonu artırırken, sabah şeker düşmesine bağlı olarak yaşanabilecek gerginlik, sinirlilik ve uyku hali gibi yaşam kalitesini negatif yönde  etkileyecek durumların yaşanmasını önler.

2) Yapılan bir araştırmada, sınavdan önce kahvaltı yapmış olanların yapmamış olanlara göre daha başarılı, sakin ve mutlu oldukları gözlemlenmiş. Yani kahvaltı insanın stresli zamanlarının üstesinden kolaylıkla gelebilmesini sağlıyor.

3) Yapılan kahvaltı sayesinde gün içindeki doygunluk hissi artar ve  günlük kalori alımı azalır.Bu nedenle obezite ve diyabet riski azalır.

4) Vücudumuz gece boyunca büyüme ve tamir amacıyla bol miktarda enerji harcar. Dengeli bir kahvaltı ile enerjinin yanı sıra protein ve kalsiyum seviyemizi gün başlarken takviye etmiş oluruz ve insanı daha uzun süre tok tutan lif gibi ögeleri daha çok depolayabiliriz.

‘Her gün aynı şeyleri yemekten sıkılıyorum.’ diyorsanız farklı kahvaltı alternatifleri yaratabilirsiniz.

Türk kahvaltısı içeriği zengin olan bir kahvaltıdır. Peynir, zeytin, yumurta, ekmek, domates ve salatalık gibi bol çeşitli olması nedeniyle çok zevkli, dengeli ve sağlıklı  bir kahvaltı türüdür. Ancak bazı günlerde aynı şeyleri tüketmek  istemeyiz. Böyle zamanlarda hazırlayabileceğiniz hem pratik hem lezzetli 2 tane tarif vereceğim.

Kahvaltı Salatası:

1 adet haşlanmış yumurta

Marul

Dereotu (dilediğiniz yeşillik olabilir)

Domates

Salatalık

1 tatlı kaşığı zeytin yağı

2 yemek kaşığı lor peyniri

Limon suyu

Tarif: Salatalık malzemeler doğranır.Zeytin yağı ve limon suyu eklenerek salata karıştırılır.Haşlanan yumurta üzerine doğranır ve lor peyniri eklenir.

Yulaf Kasesi:

4 yemek kaşığı yoğurt ya da 1 su bardağı süt

Yarım muz (dilediğiniz meyve olabilir)

3 yemek kaşığı yulaf

2 adet ceviz

1 çay kaşığı tarçın

Tarif: Muzlar püre haline getirilir ve yoğurt veya süt ile karıştırılır.Üzerine yulaf, doğranmış ceviz ve tarçın eklenir.