MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, yaz mevsiminin bitmesiyle havanın serinlediğini ve klima kullanılmadığını belirtti. Antalya'da havanın nemli olduğunu, havanın klima içindeki borudan geçerek, suyu orada bıraktığını, bu nedenle klima içindeki hatlarda bakteri, küf ve mantar oluşabildiğine değinen Başkan Hamamcıoğlu, ara mevsimlerde klimaların genelde kullanılmadığını, bu dönemde hijyen bakımının yapılarak kışa hazır hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Klima hijyenik bakımı ve filtre temizliğinin önemine işaret eden Ayşen Hamamcıoğlu, “Küf, bakteri, mantar gibi biyolojik kirleticiler ancak hijyenik bakım ile temizlenebiliyor. Bir de toz gibi kimyasal kirleticiler mevcuttur. Tozlar cihazlarda filtrelerle tutulabiliyor. Filtrelerin temizliğini ciddi anlamda yapmak gerekiyor. Bir başka kimyasal iç kirleticiler ise uçucu organik bileşenler dediğimiz, iç kaynaklı; yapıştırıcılar, temizlik maddeleri, ahşap ürünler, oda kokuları, parfüm gibi maddelerdir. Hiçbir şekilde klimanın filtresiyle tutamayacağınız bu maddeler için klima kullanıcılarına öncelikli önerimiz, günde en az yarım saat ya da bir saat odaları havalandırmalarıdır. Tozlar için ise filtreler 15 günde bir kullanıcı tarafından, yıkanarak temizlenmelidir. Bu filtreler kendiliğinden kuruduktan sonra yerine monte edilmelidir" diye konuştu.

BAKIM YAPIN

Ara mevsimlerdeki klima bakımlarının yapılmasının önemli olduğunu söyleyen MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, bu hijyenik bakımın da ancak özel temizleme kimyasallarıyla yapılabildiğine işaret etti. Klimanın duvardan sökülüp temizlenmesini tavsiye eden Başkan Hamamcıoğlu, "Çünkü bu temizlikte kimyasal kullanılarak, basınçlı pompayla püskürtülmek suretiyle temizleme yapılıyor. Bu kimyasalların yüzeyden iyi bir şekilde arındırılması gereklidir. Bir de klima üzerinde elektriksek bağlantılar var ve bunlar zamanla oksitlenebiliyor. Eğer klima sökülerek temizleme yapılırsa elektrik tesisatı da yenilenmiş oluyor. Elektrik kaynaklı bir klima yangını ihtimali de zayıflıyor" diye konuştu.

DOĞRU AYAR UYARISI

Klima kullanımında vatandaşların öncelikle doğru set ayarları yapması gerektiğini vurgulayan Ayşen Hamamcıoğlu, “Yaz ayları için uluslararası standartlarda önerilen değerler 23 ile 26 santigrat derece arasındadır. Kış ayları için ise önerilen bu değerler 20 ile 24 santigrat derece aralığıdır. Yaz aylarında üst seviyeye yakın, kış aylarında ise alt seviyeye yakın değerleri tercih etmek enerji ekonomisi açısından uygun olacaktır" dedi.