HABER - Gazete ALANYA

Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Türkiye’nin son yıllarda gördüğü en büyük deprem "hayvanlar depremi önceden hissedebilir mi?" sorusunu akıllara getirdi. Peki hayvanların davranışlarının deprem ile bir bağlantısı var mı? Bilim bunun için ne diyor? 

Bilim buna şu şekilde cevap veriyor. United States Geological Survey - ABD Jeoloji Kurumu (USGS) depremden önce yılanlar ve kuşların garip davranışlar gösterdiğine dair bugüne kadar pek çok iddia olduğunun altını çiziyor. Bilim insanların bu konu hakkında sayısız araştırma yaptığının altını çizen kurum henüz böyle bir bağlantının bilimsel olarak kanıtlanmadığını belirtiyor. Aynı makalede depremin yaydığı dalgaların insanlar tarafından hissedilmeden hayvanlar tarafından hissedildiği, bunun da depremden saniyeler önce hayvanların garip davranışlar sergilemesine neden olduğu bilgisine yer verildi.

ELAZIĞ DEPREMİNİ ÖNCEDEN HİSSETTİ

İnternette popüler bir sosyal medya kullanıcısının paylaştığı hikaye tüyleri adeta diken diken etti. Yazarın paylaşımına göre depremden yarım saat önce deliren köpek bir oraya bir buraya koşuşturmaya başlamış ve sahibini depremden kurtarmış. İşte o hikaye:

“Dün gece deprem sonrası Malatya'da yaşadıklarımız bir yana; öncesi benim için daha tuhaftı.

8 yıldır yanımızda bir köpeğimiz var. Dün akşam garip garip hareketler yapmaya başladı. Ağırbaşlı bir köpek fakat bir o odaya koşuyor bir diğer odaya.. Gittiği yerde 3 saniye debelenip geri dönüyor. Battaniyesinin altına giriyor uyumak için, içi daralıp tekrar salona koşuyor.

Yarım saat böyle devam etti. Hayvanın bir yeri acıyor, ölecek herhalde diye endişelendim çünkü hiç görmediğim kadar tuhaftı. veteriner hekimi aradım, getirin bakalım dedi.

Çıktık dışarı, taksi ararken caddede depreme yakalandık. Sonra zaten hayvanın hareketleri de düzeldi, hekim de depremden olduğunu tahmin etti.

8 yıldır ilk defa böyle bir durumla karşılaştım. Komşumuzun kuşu korkudan ölmüş, köyde babaannem tavuklar kümeste garip garip sesler çıkardığı için sansar girdi zannetmiş. Artık biliyorum ki yanımızdaki hayvanlar büyük felaketlerden koruyacak bizi.”