Dışişleri Bakanlığı’nın Çin ile ilgili skandal açıklamasını neden olduğu kriz turizme yansıdı. Skandal açıklama nedeniyle Çin Türkiye’ye seyahat uyarısı yayınladı. Çin’deki Uygur Türklerinin halk ozanı Abdurrehim Heyit’in tutuklu olduğu cezaevinde işkence ile öldürüldüğüne ilişkin yalan haber üzerine Dışişleri Bakanlığı’nın Çin’i kınayan açıklamasının yankıları sürerken Çin Türkiye’ye seyahat uyarısı yayınladı.

Ankara'daki Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği yayınladığı uyarıda, Türkiye'de yaşayan Çin Halk Cumhuriyeti yurttaşlarının  ve Türkiye'ye gelecek Çinli turistlerin ‘dikkatli olmaları ve kişisel güvenliklerine dikkat etmeleri gerektiği' belirtildi.

Çin ile Türkiye arasındaki kriz geçtiğimiz cumartesi günü patlak vermişti. Dışişleri Bakanlığı, Heyit'in Çin'de bir hapishanede hayatını kaybettiğini öğrendiklerini belirterek Çin'e Uygur Türklerinin "temel insan haklarına saygı gösterilmesi ve toplama kamplarının kapatılması" çağrısında bulunmuştu.

ÇİN: TÜRKİYE İDDİALARI GERÇEKDIŞI

Çin ise Heyit'in yaşadığının ‘kanıtı' olarak bir video yayınlamış, Türkiye'nin iddialarını gerçek dışı olarak niteleyerek sert tepki göstermişti. Çin son dönemde, Huawei şirketinin yöneticisi Meng Wanzhou'nun gözaltına alındığı Kanada'ya ve Çinli turistlerin bir lobide beklemesine izin verilmeyen İsveç'e yönelik de seyahat uyarıları yayınladı.

KRİZ NEDEN ÇIKTI

Çin ile Türkiye arasındaki kriz geçtiğimiz cumartesi günü patlak vermişti. Dışişleri Bakanlığı, Heyit’in Çin’de bir hapishanede hayatını kaybettiğini öğrendiklerini belirterek Çin’e Uygur Türklerinin “temel insan haklarına saygı gösterilmesi ve toplama kamplarının kapatılması” çağrısında bulunmuştu. Çin ise Heyit’in yaşadığının kanıtı olarak bir video yayınlamış, Türkiye’nin iddialarını gerçek dışı olarak niteleyerek sert tepki göstermişti.