Son dönemlerde herkesin dilinde olan bir terim Panik Atak… Kalbiniz deli gibi atıyor, nefes alamadığınızı ve hatta ölmekte ya da deliriyormuş gibi hissediyorsanız yaşadığınız bu sıkıntılı durum panik atağı işaret ediyor olabilir.

Peki nedir panik atak?  Panik atak, önceden bir uyarı vermeden ve herhangi bir nedeni olmadan ortaya çıkan ani bir korku patlamasıdır. Çoğu kişinin şikâyetçi olduğu stresli olmaktan çok daha yoğundur. Panik atak yaşayan kişilerde görülen en yaygın belirtiler; çarpıntı, nefes almakta zorlanmak ve göğüs ağrısı, yoğun bir korku, baş dönmesi, mide bulantısı veya sersemlik, titreme, terleme, sarsılma, ateş basması veya ani üşüme, ayak veya el parmaklarında uyuşma ve delirme veya ölme korkusudur.

Panik atağın kendisinden ziyade, kişilerin içinde bulundukları durumu nasıl algıladığı ve sonrasında bundan nasıl etkilendiği önemlidir. Panik atakla gelen o düşünceler aslında gerçek olmayan düşünceler olarak karşımıza çıkar. Fakat kişi panik halinde bunu farkında değildir.

Panik atak yanlış bir alarm olayıdır. Normalde organizma bir tehdit, tehlike karşısında uyarılınca, beyin gerekli yerlere sinyaller gönderir. Böbreküstü bezlerimizden strese tepki olarak adrenalin ve kortizon hormonları salınır. Alarm olağanüstü bir durumdur. Dokuların daha çok glikoza, enerjiye ihtiyacı vardır. Panik atak ta ortada görünen bir tehlike, tehdit yoktur. Beyindeki ‘’ alarm merkezi’’ yanlışlıkla devreye girmiştir. Adrenalinin etkisiyle damarlar kasılır, tansiyon yükselir, kalp atışları artar, ağzımız kurur, sarsılır, titreriz.

Panik bozukluk tedavi edilmezse ciddi sonuçları görülebilir. Panik bozukluğun en olası tehlikesi fobilere yol açabilmesidir çünkü ataktan sonra kişi, panik sırasında karşılaştığı durumlardan kaçınmaya başlar. Panik bozukluğu olan birçok hasta panik atağıyla ilgili olarak ‘duruma bağlı kaçınma’ gösterir. Örneğin, araba kullanırken gelen bir nöbetten sonra birey, durumla ilgili bir fobi geliştirir ve araba kullanmaktan kaçınır.

Panik atak, psikolojik tedaviler ve ilaçlarla etkili şekilde tedavi edilebilir. Psikoterapi panik atağın tedavi edilmesinde şu ana kadar bilinen etkili çözüm yoludur. Aynı şekilde panik atak tedavisi için antidepresanlar da yazılabilir hekim tarafından. Kişinin geçmişine, panik atağın düzeyine ve kişinin tercihine bağlı olarak bu iki yöntemden biri kullanılabilir.