Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Habertürk televizyonunda Kübra Par'ın sunduğu Açık ve Net programına konuk oldu, canlı yayında bakanlığın çalışmalarını anlattı. Bakan Ersoy, şirketi ETS’nin otel yapacağı bölgedeki imar planı değişikliği ve ETS’nin sattığı Yunan işgali altındakı oteller için açıklamalar yaptı.

“BEN BAKAN OLDUKTAN SONRA…”

Bakan Ersoy, şirketi ETS’nin otel yapmak için aldığı tahsisli arazinin olduğu bölge için imar değişikliği yapıldığına ilişkin” Kissebükü’nde imar izni yok, arazi Adalıyalı’da dedi.

Bakan Ersoy şunları söyledi: Bakanlığımız tarafından Bodrum'da verilmiş herhangi bir tahsis ve yapılaşma yok. Kisebükü'nde verilmiş bir yapılaşma izni yok. Ben bakan olmadan 12 yıl önce gündemde olan bir konu. Ben bakan olduktan sonra yeni bir konuymuş gibi algı yaratılmaya çalışılıyor. Kisebükü koyuna ne bir tahsis yapılabilir ne de yapılaşmaya izin verilebilir.

Oysa haritaya bakıldığında da görüleceği gibi Adalıyalı Kissebükü koyu bölgesinde.

İŞTE O KARAR

Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarılan kararda şu ifadeler yer alıyor.

“İlimiz Bodrum İlçesi, Yalı Beldesi, Adalıyalı Turizm Merkezi sınırları içerisinde kalan 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama imar Planı Değişikliği teklifi, Bakanlık Makamının 18.10.2018 tarih ve 187095 sayılı Olurları ile 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. Maddesi uyarınca tadilen onaylanmış olup, 28.11.2018 tarihinde Müdürlüğümüz ilan panosunda 30 gün süre ile Muğla Valiliği Çevre Müdürlügü’nce askıya çıkarılmıştır.

Bakanın televizyondaki açıklamaları değerlendiren Bodrumlular şu soruları yöneltti:

Şirketiniz ETS’nin tahsisli arazisinin olduğu yerin de yer olduğu alan için imar plani değişikilği yapıldı mı yapılmadı mı?

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 28 Aralık’ta askıdan indirilen 1/1000 ve 1/5 binlik planda şirketiniz ETS’ye tahsisli  95 dönümlük arazinin bitişiğindeki 25 dönüm alan “ek tesis alanı” olarak plana dahil edildi mi edilmedi mi?

Bu işlem ne zaman yapıldı?

Bu işlem yapıldığında siz Kültür ve Turizm Bakanı mıyrdınız değil miydiniz ?

" FİRMAMIZ KEÇİ ADASI’NI SİSTEMDEN ÇIKARDI "

Bakan Ersoy şirketi ETS’nin Yunanistan'ın işgali altındakı ardalardaki otelleri satması ile ilgili olarak da şunları söyledi:

“ Bir gazetenin yayını ile başladı bu. Bizim firmamız Keçi Adası'nda bulunan yeri sisteminden kapattı. Keçi adası teknik bir konu. Dünya genelinde milyonlarca otel, binlerce seyahat acentesi var. Global dağıtım platformu dediğimiz üst düzey teknoloji yazılımları ile oluşturulmuş programa acenteler entegre oluyor. Milyonlarca otel sizin sisteminize düşüyor. Siz eğer bu otellerin içinde ve her gün yüzlerce otel buraya ekleniyor. Siz sakıncalı gördüğünüz bir otel olduğunuzda manuel bir şekilde tespit edip, sistemden çıkartmanız gerekiyor.”

Peki bu oteller o güne kadar nasıl farkedilmedi, yayın yapılıncaya kadar neden çıkarılmadı

Bakan Ersoy bakanlık çalışmaları ile ilgili olarak da şunları şöyledi :

“SAYILARA DEĞİL TURİSTE KONSANTRE OLMAK GEREKİR”

Türkiye'nin turizmde hak etmediği olduğu yerde olduğunu düşünüyorum. Biz sayılara konsantreydik, turiste konsantre olmalıyız. 2017 itibarıyla bir toparlanma sürecine geçtik. Muhtemelen 45 milyonun üzerinde bir sayıyla 2018'i kapatacağız.

Farklı ülkelerden farklı turistleri getirmek için, Türkiye algısını değiştirerek hiç gelmemiş turistlerin yanısıra bir kez gelip bir daha gelmemiş olan insanları yeniden Türkiye çekmek için farklı ve cazip projelerimiz var.

"NİTELİKLİ TURİST "

Nitelikli bir turist yakalamak istiyorsanız önce pazar çeşitlemesini gerçekleştirmek gerekiyor. Farklı ülkelerden misafir sağlamanız gerekiyor. Arap turistler ciddi oranda payı artmaya başladı. Çin'e konsantre olmaya başladık. Asya pazarında potansiyel olarak gördüğümüz Japonlar, Güney Kore, Hindistan bunlar gelir durumu yüksek pazarlar. Türkiye'de kalış süresi uzun olan turistler.

LALE FİGÜRÜNDEN NEDEN VAZGEÇİLDİ

Bu değişikliği hissettirmeden kaynaklanan bir şey. Belli kriterler oluşturduk, ihale sürecini başlattık. Daha dinamik, daha fresh, güvenlik endişesi olmayan Türkiye imajı koyacağız. Bizim en önemli noktamız kültürel, arkeolojik, sanat ve gastronomi değerlerimiz. Bunlar bize has ve rakipsiz değerler. Bunların ön tarafta olduğu tanıtım yapacağız. Kültürel değerlerimiz öne çıkacak. Yoksa herkes de kum, herkes de deniz var.

"SOSYAL MEDYA FENOMENLERİNİ KULLANACAĞIZ "

Hem pazar çeşitlemesine hem de o pazarın içerisinde misafir çeşitlemesine gitmeniz lazım. Bu bakımdan Türkiye tanıtımlarına yoğun bir şekilde bu ay itibarıyla başladık. Farklı bir tanıtıma daha geçiyoruz. İletişim değişti artık. Sosyal medya, dijital tanıtımlar ön plana çıkmaya başladı. Sosyal medya fenomenleri kullanacağız.

"KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIKLARI BİRLEŞİK OLMALI "

Kültür ve turizmin birleşik olması lazım. Dünyada ayrışmak istiyorsanız kültürünüzle, sanatınızla, gastronominizle ayrışmanız lazım. Başkasından kopyalayamazsınız, bu size has bir şey. Biz turizmden gelen gelirleri kültüre aktarmaya karar verdik.

“MASANIN BU TARAFINA GEÇİNCE…”

Siyaset masanın öteki tarafından göründüğü kadar kolay değilmiş. Eskiden siyasetçilerimize eleştirel yaklaşıyorduk. Bu taraftan görülmesi faydalı oldu. Ben sonuç odaklı bir insanım. Benim farkım aslında kabinenin farkı. Kabineden beklenen çok hızlanmamız, süratli olmamız.