Haber - Burak ÖZTUNÇ

Derin devlet ajanı ve kontrgerilla mensubu Abdullah Çatlı kimdir?

Abdullah Çatlı, 1 Haziran 1956 tarihinde Nevşehir'de dünyaya geldi. Uyuşturucu kaçakçısı, derin devlet ajanı ve kontgerilla mensubudur. 1974 yılında Meral Aydoğan ile evlendi. Bu evlilikten Gökçen ve Selcen adında iki kız çocuğu oldu. 1977'de Ankara İl Başkanı oldu. Abdullah Çatlı 1978'de Ülkücü Gençlik Derneği Genel Başkan Yardımcısı oldu. Yaşamı boyunca birçok siyasi cinayet, kahve taranması, bombalama, adam kaçırma gibi olaya karıştı.

1978 yılında Hacettepe Üniversitesi profesörlerinden Doç. Dr. Bedrettin Cömerti öldürmek suçundan hakkında yakalama kararı çıkartıldı ve 23 Ağustos 1978 tarihinde Sakarya'da tutuklandı. Fakat suçsuz bulunarak serbest bırakıldı. 12 Eylül Askeri Darbesi sırasında yurt dışına kaçan Abdullah Çatlı, Bulgaristan, Avusturya, İsviçre ve Fransa gibi birçok Avrupa ülkesinde yaşadı.

22 Ekim 1983'de Paris'te Milli İstihbarat Teşkilatı'yla görüşmeleri yıllar sonra MİT dosyalarında ortaya çıkmıştır. Çatlı 22 Ekim 1984 yılında Fransada yakalanarak 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 21 Mart 1990'da İsviçre'de bulunan Bostadel Cezaevi'nden kaçarak kayıplara karıştı. 1993 yılında Türkiye'de üstünde sahte bir pasaportla yeniden ortaya çıktı. Fakat kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.

Çatlı, 3 Kasım 1996 tarihinde Balıkesir'in Susurluk ilçesinde meydana gelen trafik kazasında yaşamını yitirdi. Ölümü hakkında suikast şüphesi olduğu düşünülmektedir.

Olayda kullanılan aracın fren sisteminin bozuk olması, Abdullah Çatlı'nın kazadan sonra boynunun kırık halde bulunması bu iddiaları güçlendirmiştir. Cenazesi Nejdet Ersan mezarlığına defnedildi.