HABER - Hasan KAYA

Su kabağının Türk kültürün de önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden ev hanımı Medine Yıldız, su kabaklarını herkesin isteğine göre işleyip süslediğini ifade ederek Vatandaşların en çok Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Türk bayraklı su kabaklarına gösterdiğini belirtti. Yıldız, “Ben Su kabağı lamba yapımına yaklaşık yıl önce başladım. İlk lambayı ilkokula giderken Süheyla Yılmaz öğretmenim iş eğitimi dersinde yaptırmıştı. O günden bu güne hep yapmak istemiştim. Uzunca bir süre araştırdıktan sonra eşinin desteğiyle bir matkap aldım ilk olarak evime bir lamba yaptım. Evime gelen birçok misafirin çok hoşuna gitti. İlk siparişlerini bu şekilde almaya başladım.

AYLIK 800-1000 TL KAZANIYORUM

Bir su kabağını yaklaşık 3 günde işlediğini dile getiren Yıldız, “Sadece su kabağından lamba değil, marakas kus yuvası biblo, ve lambader de yapıyorum. Aylık 4-5 sipariş yaparak 800 ile 1000 TL arası bir kazanç sağlayarak azda olsa ev ekonomisine katkı sağlıyorum”

BU İŞİ BOŞ ZAMANLARIMDA YALIYORUM

“Benim küçük bebeğim var hem onunla ilgilenip hem evimin işini yapıyorum. Boş  zamanlarımı  da kabak isleyerek geçiriyorum. Özellikle ev hanımlarının evde yapabileceği ve gelir getirecek güzel bir sanat. Su kabağı  kevkir geçmişte banyolarımızda su taşı olarak mutfaklarımızda tuzluk, şekerlik ve su matarası olarak kullanılmıştır. Su kabağı çok güzel bir hobi ve sanat, insana terapi gibi geliyor. Atalarımızın bir sözü var “Kabak tadı verdi” diye gerçekten de kabak tozunu yutan bırakamıyor.

HERKESE TAVSİYE EDERİM

“Herkese tavsiyem bu sanat bize ecdadımızdan miras bizlerde sanatımıza sahip çıkalım. Elinde su kabağı olan herkes küçükte olsa bir şeyler yapabilir.”

SU KABAĞI LAMBA NASIL YAPILIR

“Alanya’dan temin ettiğim kurutulmuş su kabaklarını önce yıkanma işleminden geçiyorum. Ardından kabakların içi temizleniyorum. Boş kabağın üzerine yapılacak motifler çiziyorum. Daha sonra işlenecek motifin büyüklüğüne göre delme işlemi yapıyorum. Şekil verilen su kabağı bu işlemlerden sonra isteğe göre yapılıyor. Boyama veya boncuklama gibi aşamalardan geçiyor. Tamamlanan su kabaklarına uygun olarak hazırlanmış ampullerin içine yerleştirilince abajur olarak kullanılıyor. Ampullerin içine yerleştirilen su kabaklarına işlenen motifin etrafa yansıması ise bu sanatın ne kadar özveri ve emek gerektirdiğini gözler önüne seriyor.”