Haber  - Hasan KAYA

İzmir'in Foça ilçesinde 'Gaziler Günü' törenle kutlandı. Törende gaziler arasındaki bir grup, başörtülü sunucu öğretmenin kıyafetinin Cumhuriyet değerlerine uygun olmadığını öne sürerek protestoda bulundu. Foça İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Akar, sunucu öğretmenin kıyafetinin mevzuata uygun olduğunu belirterek, "Öğretmen başörtülü olarak derslere girebilmekte, resmî törenlere katılabilmektedir" dedi.

Törenin başlayacağı dakikalarda protokol sırasının hemen arkasında bulunan bir grup gazi, Foça Kaymakamı'na, tören programını okumak ve sunum yapmak üzere mikrofona gelen Foça Spor Lisesi Edebiyat Öğretmeni Ayşe Pınar Bayraktar'ın kıyafetinin uygun olmadığını belirterek tören alanını terk etti. Grup alana yakın bir yerde toplanarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı'na buradan katıldı. Atatürk Anıtı'na Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Foça Belediye Başkanlığı ve Foça'daki gaziler adına çelenk sunumu, Deniz İkmal Teğmen Çağatay Bektaş'ın günün anlam ve önemini ifade eden konuşması, Foça Spor Lisesi'nden iki öğrencinin okuduğu şiirlerle tören tamamlandı.

'ÖĞRETMEN BAŞÖRTÜLÜ OLARAK RESMİ TÖRENLERE KATILABİLMEKTEDİR'

Foça İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Akar ise yaptığı yazılı açıklamada sunucunun resmi kadrolu öğretmen olduğunu ve kıyafetin mevzuata uygun olduğunu belirtti. İlçe Milli Eğitim Müdürü Akar, "Okulun resmi kadrolu Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Gaziler Günü programında sunucu olarak görev almıştır. Mevzuatımıza göre kadın öğretmenler kamusal alanda başörtüsü ile görev yapabilmektedirler. Öğretmen başörtülü olarak derslere girebilmekte resmî törenlere katılabilmektedir. Görevini bu kapsamda yürütmüştür. Ferdi yapılan protestoya karşı çıkarak törene katılan tüm katılımcılar başta olmak üzere, resmi ve sivil erkan, sivil toplum kuruluşu ve vatandaşlar öğretmenimizin yanında yer almıştır. Gaziler Günü'ne yakışır şekilde tören icra edilmiş, birlik beraberlik içinde olunmuştur. Birlik ve beraberlik içinde olunması nedeniyle tüm katılımcılara teşekkür edilmiştir."

BAŞKAN KOÇ’TAN TEPKİ GELDİ

Gazipaşa Çınar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yunus Koç, bu skandal olaya sert tepki gösterdi. Koç yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Şiddetle kınıyoruz ve yetkilileri göreve davet ediyoruz!

1) Bu ülkenin tapusuna atılan imza, aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin kanlarıyla atılmıştır. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmıştır.

* Dolaysıyla, İslam’ın emir ve değerlerine savaş açanların, bundan böyle İslami kavramlardan nemalanmasına asla izin verilmemesini talep ediyoruz.

2) Başörtüsü vb. İslami ve dini değerlere tahammülü olmayan ne gazidir, ne de şehit. Başörtülü öğretmenin sunumuna dayanamayıp töreni terk eden bu gazi bozuntuları, görev yaparken ölseydi veya öldürülseydi şehit diyecektik.

* Dolaysıyla, daha gaziliğin ne olduğunu anlamamış ve anlayacak kapasiteleri de olmayan bu şahıslardan gazilik beratının alınmasını talep ediyoruz..

3) İzmir - Foça'da, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kadrolu Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Gaziler Günü programında sunucu olarak görev almıştır. Mevzuatımıza göre bayan öğretmenler kamusal alanda başörtüsü ile görev yapabilmektedirler. Bayan öğretmenler,  başörtülü veya tesettürlü olarak derslere girebilmekte, resmî törenlere katılabilmektedir.

* Dolaysıyla, ülkemizde bundan sonra yapılacak olan törenlerde - kutlamalarda (Foça'da olduğu gibi) inancımıza, örf / adetlerimize,  toplumumuzun kültürel değerlerine UYGUN ve gençlerimize - öğrencilerimize - topluma örnek olacak şekilde giyinen görevlilerin görevlendirilmesini talep ediyoruz...

Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur...”