Seçimlere kısa süre kala dolar 5,76 seviyesine kadar yükseldi. ABD'nin İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'ni İsrail'in egemenlik lanı olarak tanımasının ardından Türkiye'nin karşı açıklamalarıyla yükselişe geçen dolar, 5,45 seviyesinde başladığı haftayı TL karşısında yüzde 5,7 yükselerek 5,76 ile kapattı.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre uzmanlar, doların 5,40'ı aşmasıyla önemli bir eşiğin geçildiği görüşünde.

ŞAHİN ÖZ: ENDİŞEM 5.65

Eski Amerikan Merkez Bankası (Fed) ekonomisti Erkin Şahinöz dolarda 5.40 seviyesinin aşılmasının önemli bir direnç noktası olduğunu söyledi. Şahinöz, “5.40 önemli bir dirençti, kur orayı geçti, 5.50'yi de bugün geçince Merkez Bankası önlem almak amacıyla böyle bir hamle yaptı. Yerinde bir hamle bu. Ama kurdaki yükselişin önüne set çekebilir mi? Çok zor. Benim endişem 5.65'inde üzerinde kapatması. 5.65'in geçilmesi halinde hareketin hızlanabileceğini vurgulamakta yarar var.” ifadesini kullandı.

NALBANTLI: 5.45 KISA VADEDE GERİ ÇEKİLMELERDE DESTEK

Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı hane halkının döviz alımının da bu yükselişte etkili olduğunu söyledi. Nalbantlı, “15 Mart haftasında 4 milyar dolar artan döviz mevduatı 23 haftadır sürekli yükselerek 175.8 milyar dolara yükseldi. Kurda 5.54-5.55 bölgesinin önemli olduğunu düşünüyorum. 5.55 üzerinde kalıcılık sağlanırsa 5.65-5.70 bölgesine doğru bir hareket olabilir. 5.45 ise kısa vadede geri çekilmelerde destek olacak bölge olarak izlenebilir.” diye konuştu.

ÖKTE: MERKEZ’İN HAMLESİ ÖNEMLİ

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) TL'deki negatif ayrışmadan rahatsız olup piyasaya örtülü bir faiz artırımıyla müdahale etmesini, çok önemli bir gelişme olarak değerlendirdi.

Işık Ökte Foreks'e yaptığı açıklamada, “Merkez Bankası’nın dün lirada yaşanan 2’ye 1 negatif ayrışmadan (JPM gelişen ülke kurlar endeksi dolara karşı %1.1 satılırken, liranın %2.2 satılması) rahatsız olup piyasaya örtülü bir faiz artırımıyla müdahale etmesi çok önemliydi. Çünkü gelen dolar talebinin sadece yabancı kurumsal tahvil satışlarından değil, lokallerden de kaynaklandığını görüyorduk. Ancak şu anki fiyatlamalarda, TL likiditesinin sıkıştırılmasının ve liranın açığa satılmasının daha maliyetli hale getirilmesinin dolar/TL üzerinde etkili olmadığını görüyoruz. TCMB rezervlerinin 2 haftada 6 milyar dolar erimesi ve jeopolitik risklerinde lira fiyatlamasına girdiğini görmek zor değil.”