p>Otelcilerin dövizdeki artışı iç pazar fiyatlarına yansıtmadıklarını ve bu nedenle fiyatların zaten dipte olduğunu söyleyen Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal, "Yine de Rusların gelmeyeceğini düşünüp fiyatların daha da düşeceğini bekleyen bir tüketici kitlesi var" dedi.
İç pazarda bu yıl mutlaka bir büyüme olacağını ifade eden Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal, "Yatak arzı bölgelere göre değişkenlik gösterse de ciddi anlamda bir iç pazar beklentisi var. Hükümetin de iç pazarı canlandırma gibi bir beklentisi var. Asgari ücretle beraber emeklilerin maaşları arttı. Gelirlerde iyileşmeler olduğu görülüyor. İç pazara dönük taksitlendirmeler arttı. Bankalar tüketici kredilerini ve tatil kredilerini artırıyor. Benim beklentim eğer fiyatlar oturursa iç pazarda 2016'da dış pazara göre ciddi bir artış olacaktır" dedi.
ERKEN REZERVASYON SATIŞLARI GEÇEN YILIN ÜZERİNDE
Anı Tur'un erken rezervasyon satışlarının hem pax hem ciro anlamında geçen yılın üzerinde olduğunu belirten Çilsal şöyle konuştu: "Erken rezervasyon satışları en azından bizi tatmin edecek bir artış yakaladı. Sadece tüketiciler 'Ruslara domates satılamıyor; kilosu 1.5 TL'ye düştü' diyor. Tatil için de böyle düşünüp fiyatların daha da düşeceğini bekleyen insanlar var. Nasılsa düşecek diyen ciddi bir tüketici kitlesi bulunuyor. 
OTEL FİYATLARI ZATEN DİPTE
Ben pazarda şöyle bir sıkıntı olacağını düşünüyorum; Ya aldığı satışı yeterli görmeyip otelini açamayanlar, açmak istemeyenler olacak, bu sezonu pas geçecekler. Ya da otellerin durumu kritik; ekonomik sıkıntıya girip hasar görenler olacak. Aksi halde aklı başında kalitesini düşürmeyen, hizmetini veren oteller zaten fiyat düşmez; şuanda fiyatlar zaten dipte. Neden dipte? Türkiye'deki bütün oteller euro ve dolar bazında fiyat belirliyor. 2015'in aynı dönemine göre dövizdeki artışı oteller iç pazara yansıtmadı. Dolayısıyla bana göre fiyatlar şuanda zaten yüzde 20'nin altında. Bunun da altına düşmesi hizmet kalitesinin bozulması anlamına gelir. Ancak şunu söylemeliyim ki Turizm Bakanlığı çok iyi çalışıyor. Fuar fuar geziyorlar. Tatille ilgili erken rezervasyon kampanyaları yapılıyor. Bunlar önemli."
GÜNEYDOĞU'DA CİDDİ KAYIPLAR VAR
2016 yılını mutlaka artışla kapatacaklarını vurgulayan Anı Tur Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Çilsal Tepe, "Almış olduğumuz kontenjanları mutlaka doldurup üzerine çıkacağız. Ancak tabii ülkemizde güvenlik anlamında sıkıntı var. Güneydoğu'da, Diyarbakır, Mardin, Urfa ve GAP Bölgesi'nde çok ciddi kayıplarımız var. Oradaki oteller, turizme hizmet verenler, tedarikçiler çok zor durumdalar. O yüzden önce terör olayını çözülmesi gerekiyor. Bu bölgeye satışlarımız azalmadı, durdu. Buna karşın kültür turları anlamında Karadeniz'de büyük artış var. Güneydoğu'daki artışı başka yerlerde telafi ediyoruz ama tabii terör olaylarına da çok üzülüyoruz. Turizm anlamında çok şey kaybediyoruz" diye konuştu.