p>7 Haziran seçimlerinde sandıktan iktidar çıkmaması üzerine iş dünyasından partilere istikrar ve sağduyu çağrısı geldi. Patronlar, "Yeni hükümet bir an önce kurulmalı" dedi. 7 Haziran Genel Seçimleri'nden hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamaması üzerine, patronlardan istikrar ve uzlaşı çağrısı geldi. Ekonomide son 13 yıldır hakim olan istikrar ortamının devam etmesinin olmazsa olmaz olduğuna vurgu yapan iş dünyasının önde gelen temsilcileri, yeni hükümetin bir an önce görevine başlaması için tüm partileri duyarlı ve sorululuk sahibi olmaya davet etti. İşte iş dünyasının seçim sonucuna dair tepkileri...
İş dünyası: Ülkenin vakit kaybına tahammülü yok
MÜSİAD Başkanı-Nail Olpak: Milli iradeye saygılıyız
MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, hükümetin bir an önce kurularak, programını açıklamasını beklediklerini söyledi. Olpak, "Bugüne kadar sürdürülen gelişmenin ivme kaybetmemesi için hükümetin, mevcut kazanımları reddetmeden, programını hazırlamasını ve icraatlarını hayata geçirmesini bekliyoruz" dedi.
TİM Başkanı-Mehmet Büyükekşi:Şimdi ortak akıl zamanı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Sandık kalktı ve meydan yarışı bitti. Şimdi bir masa etrafında toplanma ve ortak akıl geliştirme zamanı. Seçim döneminin tartışma atmosferinden hemen çıkmak ve yüzümüzü Türkiye ekonomisine ve kalkınmasına çevirmek zorundayız" dedi.
DEİK-İKV Y.K. Bşk.-Ö. Cihad Vardan: İstikrarsızlık olmamalıdır
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Komşu coğrafyalarımızda çok büyük istikrarsızlık alanları varken, ülke içinde ayrı bir istikrarsız duruma müsaade etmemeliyiz" ifadesini kullandı.
SETA Uzmanı-Prof. Erdal Tanas Karagöl: Belirsizlik giderilmeli
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, ekonomik istikrar için belirsizliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini bildirdi. Karagöl, en büyük sorumluluğun AK Parti'ye düştüğünü söyledi.
İHKİB Başkanı-Hikmet Tanrıverdi: Ekonomiye odaklanalım
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Seçmen sözünü söyledi. Ekonomimiz güçlü. Ancak siyasi belirsizliğin uzamaması gerekiyor. Bu nedenle vakit geçirmeden ekonomiye odaklanmak zorundayız" dedi.
İTHİB Başkanıİsmail Gülle: Vakit kaybı yaşanmasın
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, "Hükümetin kurulmasının geciktirilmesinin faturası iş dünyasına kesilir. İstihdamda ciddi sıkıntılar olur. Ekonomik anlamda vakit kaybetmememiz gereken bir dönemdeyiz" dedi.
TGSD Başkanı Şeref Fayat: Süreç uzamamalı
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, "Yaklaşık 13 yıldır devam eden tek parti iktidarı dönemi sona erdi. Piyasalarda büyük kırılmalar beklemiyorum. Ancak belirsizlik sürecinin uzaması halinde ekonomimiz aksayabilir" diye konuştu.
Türkiye Ayakkabı San. Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin: Suni artış yakında normale döner
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin, "Piyasalarda ciddi bir sarsıntı beklemiyorum. Yeni bir genel seçimi zorlayarak zaman kaybetmemeliyiz. Kurda suni bir artış olsa da önümüzdeki günlerde normale dönecektir. Dolar 2.75'te dengeye oturacaktır" dedi.
Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD): Uzlaşma kültürü önemli
TÜSİAD'dan yapılan açıklamada, "Partilerimizin, demokrasinin gereği olan uzlaşma kültürü ile hareket ederek, ülkenin menfaatleri etrafında kenetlenmelerini diliyoruz. Ülkemizin potansiyeline ulaşabilmesi için tüm kalkınma başlıklarında kazanımların güçlendirilerek ilerletilmesini ümit ediyoruz" denildi.
TMB Başkanı/Mithat Yenigün: Siyasetle ekonomi iç içe
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, yeni parlamentonun uzlaşma kültürünü benimseyerek, ülkemizin çıkarlarına yönelik adımlar atacağını umduğunu söyledi. Yenigün, "Belirsizlik ortamı ekonomik açıdan zorlu bir tablo oluştursa da, beraberlik ve uzlaşma kültürü içinde Türkiye'nin huzuru ve kalkınması için gereken sinerji yaratılmalıdır. Günümüzde siyaset ve ekonomi iç içe geçmiş durumdadır" dedi.
İSO Yön. Kurulu Bşk/Erdal Bahçıvan: Ana gündem ekonomidir
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ortaya çıkan seçim sonuçları ve parlamento aritmetiği çerçevesinde, yeni siyasi risk ve beklentiler yaratmayacak şekilde, ekonomiyi ana gündem maddesi yapan bir yaklaşımın, tüm siyasi partiler tarafından benimsenmesi gerektiğine inanıyoruz. Böyle bir yaklaşım, seçmen iradesine karşı gösterilecek en tutarlı ve sorumlu davranış da olacaktır" dedi.