Çoğunluğu Antalya olmak üzere, İstanbul ve İzmir’den gelen çiçekler Antalya'da açık arttırma usulüyle satışa sunuldu. Satışa sunulan çiçekler arasında kırmızı gül, papatya, gerbera, karanfil, lale gibi birçok çeşit yer aldı. Mezatta çiçekler 15 ile 110 TL arasında alıcı buldu. Çiçekçiler, en çok hastaneye çiçek sokamadıklarından ve kamu kurum ve kuruluşların teneke çelenklerinden şikayetçi olduklarını dile getirirken Vali Münir Karaloğlu gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti.
 

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Flora Çiçekçilik Üretim Ve Pazarlama Kooperatifi Antalya Şubesi’nde düzenlenen çiçek mezatına katıldı. Mezatta Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Antalya Çiçekçiler Odası Başkanı Alim Uysal ve çok sayıda çiçekçi yer aldı. Çoğunluğu Antalya olmak üzere, İstanbul ve İzmir’den gelen çiçekler açık arttırma usulüyle satışa sunuldu. Satışa sunulan çiçekler arasında kırmızı gül, papatya, gerbera, karanfil, lale gibi birçok çeşit yer aldı. Mezatta çiçekler en az 15 TL’den satışa çıkarken, en çok 110 TL’ye alıcı buldu. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, 2 demet kırmızı gülü 105 TL’ye aldı.
 

‘GEREKLİ ÇALIŞMAYI YAPACAĞIZ’

Mezat devam ederken, çiçekçilerle sorunları hakkında konuşan Vali Karaloğlu’na, çiçekçiler, en çok hastaneye çiçek sokamadıkları ve kamu kurum ve kuruluşların teneke çelenklerinden şikayetçi olduklarını dile getirdi. Çiçekçiler bu konuda kendilerine yardımcı olunmasını istedi. Vali Münir Karaloğlu da gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti. Çiçek mezatının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, "Süs bitkileri noktasında Türkiye’nin 100 milyon dolarlık potansiyeli var. 100 milyon doların yüzde 65’i Antalya’dan sağlanıyor" dedi.
 

‘ALANYA’NIN MUZU BİLİNİR’


Süs bitkileri noktasında Türkiye’nin 100 milyon dolarlık potansiyelinin olduğunu ifade eden Antalya Valisi Münir Karaloğlu, "Antalya turizmin yanında tarımsal faaliyetleriyle de öne çıkan bir il, fakat tarımsal faaliyetlerde bizim serada ürettiğimiz sebzemiz bilinir. Alanya’nın Gazipaşa’nın muzu, avokadosu bilinir. Finike’nin portakalı bilinir de çiçeğimiz çok fazla bilinmez Türkiye’de. Ama kesme çiçekçilikte Türkiye’de üretilen kesme çiçeğin yüzde 85’i Antalya ve çevresinde üretiliyor. Önemli bir sektör, önemli bir tarımsal faaliyet. İnşallah bu sektörün büyümesi için hem ihracatçılar birliği hem çiçekçiler birliği, ticaret borsamız hep beraber öncelikle üretim alanlarının genişlemesi ve daha sonrada pazarlama ve ihracat konusunda farklı çalışmalar arkadaşlarla yapacağız. Biz şuna inanıyoruz Antalya’da en kolay büyütebileceğimiz tarımsal faaliyetin kesme çiçekçilik olduğunu görüyoruz ve biliyoruz. Bu konuda arkadaşlarla beraber farklı çalışmalar yapacağız" dedi.

‘VAKIFLAR, DERNEKLER BU KONUDA YARDIMCI OLABİLİR’
Vali Münir Karaloğlu, hastanelere çiçek alımı yolu açılabilir mi sorusunu, "Sağlık Bakanlığının yasaklayıcı bir hükmü yoksa çözülebilir. Onun metodunu da söyledik ama Sağlık Bakanlığının hijyen bakımından yasaklayıcı bir hükmü varsa ona bizim yapacağımız çok fazla bir şey yok. Ama onun ötesinde çiçek kullanmayı teşvik edici faaliyetlerde yapmamız lazım. Çiçek kentinde arkadaşlar diyorlar ki, tenekeden çelenkler olmasın çiçek kentinde, çiçek kentinde çiçek gibi çelenklerimiz olsun. Kentin ürettiğine sahip çıkması açısından da önemli. En azından Antalya buna örnek olabilir. İşte vakıflarımız, derneklerimiz bu teneke çelenkten vazgeçip kentin ürettiğini tüketme noktasında da yardımcı olabilir" diye cevapladı. Mezattan çıkan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, çiçek serasına girdi. Vali Karaloğlu, çiçek serasının sahibi ile sohbet ederken, serada bulunan çiçekleri kendi elleriyle kopardı.