Antalya Müteahhitler Derneği yönetim kurulu toplantısı dernek başkanı Deniz Karataş başkanlığında toplandı. Toplantıda İmar Barışı ele alındı. İmar barışının yüz yılın fırsatı olduğunu söyleyen Başkan Karataş, "İmar barışı, eski tabirle yani imar affı gelmiştir. Süreli bir uygulama. Bu sürede 31 Ekim'e kadar verilmiştir. Bu bağlamda geniş kapsamlı imar barışı fırsatını kaçırmamak için özellikle dubleks, çatı araları ve benzeri çıkmaları yani emsal artışlarını beyan edilmesi unutulmamalıdır. Bu hem müteahhitler açısından önemlidir hem de müteahhitlerin dükkân, daire ve satışını yaptığı piyasadaki müşteriler, tüketiciler açısından önemlidir. Bu yüz yılın fırsatıdır" dedi.

On beş-yirmi santim çıkma için yerel yönetimler zaman zaman sorun yaşadıklarını kaydeden Başkan Karataş, "Zaman zaman santimetre bazında projeye uygun olmayan durumlar oluyor. İmalat aşamasında işçi hatası ya da malzemenin kalınlığından kaynaklanıyor. Çizimlerdeki çelişkiler yüzünden bir binanın ölçülerinde küçük sapmalar meydana gelmekteydi. Müteahhit binanın yirmi- otuz santim büyük olması nedeniyle bir kazanç elde etmemektedir. Ancak bundan kaynaklı iskan aşamasında da müteahhittin başına gelmeyen kalmamakta. Nitekim bir binayı, otuz santim için yıkmak da mümkün olmamakta. Biz müteahhitler olarak hiçbir zaman ne otuz santim, ne daha yüksek sapmaları çıkar için asla yapmamışızdır, böyle küçük konulara da asla tenezzül etmemişizdir. Sapmalar tamamen sözünü ettiğimiz konular neticesinde ortaya çıkmıştır" diye konuştu

Devlet yeni çıkardığı kanunla bütün yapılar için af getirdiğini vurgulayan Deniz Karataş, şunları kaydetti:

"Bu fırsatın kaçırılmaması gerekiyor. Çünkü böyle bir fırsat bir daha zor gelir. Tüketicilerin tüm sahip oldukları tapuları önlerine koymalarını, tek tek inceleyip, tek tek dükkânlarını, dairelerini düşünmelerini ve her bir dükkan veya daire içinde bu imar barışı yasasından faydalanmalarını tavsiye ediyoruz. Bu bir barıştır. Devlet- millet ve yapı stoku birbiriyle barışacak ve tanımlı hale gelecektir. Dikkatle ve hassasiyetle imar barışından faydalanılması herkesin menfaatine olacaktır."

İMAR BARIŞI NE SAĞLAYACAK?

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılar için daha önce alınmış olan yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek. Yapıların ait olduğu abone grubu dikkate alınarak, geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek, arsası problemsiz her yapı kat mülkiyetine geçmiş olacak. Daha önce kredi çekilemeyen birçok taşınmaz krediye uygun hale gelecek. Barış ile vatandaş kendisini devlete ve belediyeye karşı tanıtmış olacak, husumet son bulacak. İmar Barışı için 31 Ekim 2018 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendirdiği kuruluşlara başvuru yapılabilecek. Başvuruda bulunan kişiler 31 Aralık 2018 tarihine kadar kayıt bedellerini ödeyebilecek. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek.