BAİB Toplantı Salonu'nda birlik üyeleri ve Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ile birlikte basın toplantısı düzenleyen BAİB Başkanı Hakkı Bahar, Mayıs ayındaki ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye'deki ihracatın Mayıs ayında yüzde 12.2 olduğuna dikkat çeken Başkan Hakkı Bahar, BAİB olarak ülkede birlikler içerisinde yüzde 29.3 artış ile 179 milyon 471 bin 20 dolara ulaştığını ve tüm zamanların en fazla ihracat rekoruna imza attıklarını kaydetti.

Mayıs ayında 116 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten BAİB Başkanı Bahar, “Çin Halk Cumhuriyeti 30 milyon 673 bin 91 dolar ile ilk sırada. Almanya 21 milyon 561 biun 58 dolar ile ikinci, Rusya Federasyonu ise 11 milyon 252 bin 271 dolar ile üçüncü sırada bulunuyor. Ayrıca, yaş meyve ve sebze ihracatımızda rakam 56 milyon 961 bin 687 dolara çıkarken, madencilik ürünleri 51 milyon 664 bin 644 dolar, demir ve demir dışı metal de ise 13 milyon 537 bin 554 dolara ulaştı. 6 bin 500'ü aşan üyemizle 2018 yılı hedefimiz 2 milyar dolarken, 2023 hedefimiz her ne kadar 5 milyar dolar olarak öngörülüyor ise de ben daha fazla bir rakam bekliyorum" dedi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hakkı Bahar, bölge ihracatına yeni bir soluk getirme adına birlik bünyesinde, 'Teknoloji ve İhracatı Geliştirme Komitesi', 'Mermer Komitesi', 'Lojistik Komitesi' ve 'Yaş Meyve Sebze İhracatını Geliştirme Komitesi' kurulduğunu belirtti. Antalya- Trieste Limanları arasında Ro-Ro seferleri düzenlenmesinin yanında, Rusya'ya yönelik hava taşımacılığının geliştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Hakkı Bahar, her gün Antalya'dan Rusya'ya ve değişik ülkelere kargo taşımacılığı olacağını aktardı. Bahar, Avrupa'da soğuk hava deposu ve lojistik üslerinin kurulmasıyla ihracatta daha rekabet edebilir hale geleceklerini ve kendi mallarını pazarlama imkanına sahip olacaklarına dikkat çekti.

Çiftçiyi zor duruma sokan tuta hakkında da bilgi veren Hakkı Bahar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tuta 14 döngüyle üreyebilen bir zararlı. Antalya'nın yerleşik bir bireyi artık. Tuta ile yaşamak ve mücadele etmeyi de öğrenmek zorundayız. Senede 14 kez kendini yenileyen zararlı ile kimyasal mücadele etmek zor. Bununla ancak biyolojik mücadele edebiliriz. İklim şartları sıcak geçtiği için tuta arttı. Ama bu canlı ile mücadele etmeyi öğrenmeliyiz."

BAİB Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Özandaç, Mersin'den Trieste Limanları arasında haftada 3 kez Ro-Ro seferlerinin olduğunu belirterek, “Antalya'ya da bu seferlerin başlaması gibi bir projemiz var. Antalya'dan yaklaşık yıllık 6 bin 7 bin tırlık ihracat gerçekleştiriyoruz, Mersin'den Ro-Ro seferi yapan firma teklifimize sıcak baktı. Şu an proje aşamasında" dedi.