p>Antalya’da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) tarafından Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteren Esnaf Sicil Müdürleri Bilgilendirme Semineri düzenlendi.

\ \ \ \

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü ve TESK tarafından Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteren Esnaf Sicil Müdürleri için Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlikleri Sicil Müdürleri Bilgilendirme Semineri düzenlendi. Seminerin açılışında TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “NACE uygulamasına geçişle birlikte, Maliye Bakanlığı, KOSGEB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu gibi birçok kamu kurum ve kuruluşunun kullandığı kodlama sistemi ile uyum sağlanmıştır. Bu uygulama ile 2007 yılından bu yana sicil ve oda kayıtlarında kullanılan ancak günümüzün gelişen sosyo-ekonomik yapısı içerisinde gerek esnaf ve sanatkârımızın gerekse de teşkilatımızın ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kalan meslek kodları yenilenmiştir. Bugün, sicil müdürlüklerimiz 17 sektör altında yer alan 307 meslek kolu ve bu mesleklerle eşleştirilmiş bin 575 NACE faaliyet kodu kullanarak kayıt yaptırabilmektedir. Bu sayede teşkilatımızın daha çok kayıt alarak daha da güçlenmesini sağlayacağız” dedi.

\ \ \ \

Arzik: “Nace kodları ile meslek kodları eşleşti”

\ \ \ \

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdür Yardımcısı Özgür Arzik, Esnaf ve Sanatkâr Bilgi Sistemi (ESBİS) uygulamaları ile NACE mesleki faaliyet kodları hakkında bilgi vererek, “21 Kasım 2016’da esnaf ve sanatkârlar meslek kolları tekrar belirlenerek 491 meslek kolu 307’ye düştü. Buradaki amaç Avrupa Birliği uyum çerçevesinde NACE faaliyet kodlarının meslek kolları ile örtüşmesidir. Eğitim seminerimizde siz sicil müdürleri ile bakanlıktaki personelimizin sorunlarına çözüm yolları bulabilmesi bizim için oldukça önemlidir” diye konuştu.

\ \ \ \

Dere: “Esnafın hep yanındayız”

\ \ \ \

Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere ise, “Antalya esnafı 2016 yılında zor günler yaşadı. Genel Başkanımız Bendevi Palandöken’e, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci’ye, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ve birçok bakanımıza 2016 yılındaki esnafın durumu ile ilgili dosyalar sunduk. 2017 yılında sunduğumuz dosyaların meyvelerini toplamaya başladık. KOSGEB faizsiz kredi desteği, kredi yapılandırmaları, sicil afları ve Ahi Esnaf Fonu ile esnafımız 2017 yılına nefes alarak girdi” şeklinde konuştu.

\ \