Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2018 Temmuz ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Tüketici enflasyonunda (TÜFE), temmuz ayında yüzde 0.55, yıllık enflasyonda ise yüzde 15.85 oranında artış yaşandığını belirten Çandır, TÜFE'nin aylık bazda beklentinin altında gerçekleştiğini, yıllık enflasyonun ise son yılların en yüksek seviyesine ulaştığını kaydetti. Çandır, TÜFE'de aylık en yüksek artışın yüzde 2.26 ile lokanta ve oteller grubunda, yıllık en yüksek artışın yüzde 24.21 ile ulaştırma sektöründe görüldüğünü belirtti.

TÜFE'nin yönünü gösteren çekirdek enflasyonun, aylık yüzde 0.93, yıllık ise yüzde 15.10 olarak ilan edildiğini kaydeden Çandır, 2003 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını kaydetti. Çandır, “Oysa ki geçen yılın temmuz ayı çekirdek enflasyonu aylık yüzde 0.49 ve yıllık yüzde 9.60 olarak ilan edilmişti. Çekirdek enflasyonda aylık ve yıllık göstergelerde aşırı bir yükseliş söz konusu. Ancak uzunca bir süredir TÜFE'nin üzerinde seyreden yıllık çekirdek enflasyon, bu ay 0.75 puan TÜFE'nin altında kaldı" değerlendirmesinde bulundu.

ÜRETİCİNİN MALİYETİ CEBE YANSIYACAK

Temmuz ayında üretici enflasyonundaki (ÜFE) artışa dikkat çeken BAGEV Başkanı Çandır, üretici enflasyonunda geçen yılların temmuz ayında yüzde 1'in üzerinde artış görülmezken, bu yılın temmuz ayında yüzde 1.77'lik artışın yüksekliğine işaret etti. Çandır, üretici enflasyonunun yıllık bazda yüzde 25 oranında arttığını belirtti. Çandır, “ÜFE'deki bu aşırı yükselme, yılsonu enflasyonun düşmesinde daha evvel fırsat ayı olarak nitelendirdiğimiz ekim-kasım ayları ve dolayısıyla yılsonu tüketici enflasyonunu beklentilerin üzerinde artıracaktır" uyarısında bulundu.

Üreticinin yükünün önümüzdeki aylarda tüketicinin cebine yansıyacağını kaydeden Çandır, şu değerlendirmede bulundu:

“Bünyesinde yüzde 25 yük bulunduran üretici tarafındaki bu durum önümüzdeki aylarda tüketiciye zam olarak yansımaya başlayacaktır. Örneğin yılsonu itibariyle bitecek olan bazı kesimlere tanınan araç alımlarındaki ÖTV indirimi önümüzdeki yıl başında araça fiyatlarını beklentilerin üzerinde artıracaktır. Yine 1 Ağustos itibariyle elektrik ve doğalgaza yapılan meskenlerde yüzde 9, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14'lük zam önümüzdeki dönemde enflasyonun daha da artacağına işaret etmektedir."

HEDEF ZOR

Bu gerçekleşmelerle yılsonu enflasyonundaki yüzde 13.4'lük beklentinin fazla iyimser olduğunu söyleyen Çandır, dövizdeki yükselişin enflasyon üzerine etkisine dikkat çekti. Çandır, “Zira bundan sonra dövizde bir istikrar kazanılmış olsa dahi faiz tarafı bu yüksek seviyelerin aşağı inmesine izin vermeyecektir" dedi.

BÖLGENİN ATEŞİ YİNE YÜKSEK

Antalya, Burdur, Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz'de temmuz ayı enflasyonunun aylıkta yüzde 0.87, yıllıkta ise yüzde 17.69 olarak açıklandığını belirten Çandır, bu rakamların ülke ortalamasının üzerinde olduğunu kaydetti. Çandır, bölge enflasyonunda en fazla artış gösteren grubun turizm sezonu nedeniyle yüzde 3.07 ile lokanta ve oteller olduğunu belirtirken, “Bölge enflasyonumuz aylık olarak ülke genelinde en yüksek ikinci, yıllıkta ise en yüksek üçüncü enflasyon olmuştur" dedi.