Ekonomide yaşanan sorunların ABD Başkanı Trump’ın attığı tweetlere bağlanamayacağını vurgulayan Budak, “Dünyada ekonomik bir çalkantı, bir enflasyon sorunu olmamasına rağmen biz bu sorunları yaşıyoruz. Çünkü bizde Afrika tipi başkanlık sistemi var. Atılan iki tweetle de bir ülkenin ekonomisi çökmez, çöküyorsa ülke yönetilemiyor demektir. Şimdi bunun sancılarını yaşıyoruz” dedi.

CHP heyeti, ilk olarak bugün Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği yöneticileri ile bir araya geldi. Ülkenin tam bir borç batağına sürüklendiğine dikkat çeken Budak, borçların faizini ödemek için bile borç alır noktaya gelindiğini belirtti.  Budak, şunları söyledi:

“Hesapsız, kitapsız, bir yönetim Türkiye’yi teslim almış durumda. Ülke olarak içinde bulunduğumuz kriz, bir sadece ekonomik kriz değil aynı zamanda bir yönetim krizidir. Dünyada ekonomik bir çalkantı bir enflasyon sorunu olmamasına karşın biz bu sorunları yaşıyoruz. Neden? Çünkü bizde Afrika tipi bir başkanlık sistemi var. Çünkü liyakat bittiği için devlette çürüme başladı. Devlette liyakat devleti de güçlü kılar. Oysa biz çürümeyi yaşamaya başladık. 

“BELİRTİLER AÇIK AMA TEŞHİS VE TEDAVİ YOK”

AKP iktidarı üretim tabanını güçlendirmek yerine sıcak parayı betona, rant ekonomisine yatırdı. İnşaat sektörü, ekonomiye geçici bir hareketlilik sağlar ancak inşaat bittiğinde o artık ölü yatırımdır. Oysa üretim, sürekli istihdam ve katma değer sağlar. Üretmeyen ekonomi çökmeye mahkumdur. Ülkenin kalıcı ve sağlıklı büyümesi de ancak üretimle mümkündür.

 Atılan iki tweetle bir ülkenin ekonomisi çökmez. Çöküyorsa yapısal sorunlar var demektir. Ülke olarak yaşadığımız kriz bu yapısal sorunların sancılarıdır. Fayın kırılmasıyla ekonomi yerle bir oldu. Belirtiler açık, ancak teşhis ve tedavi ortada yok.”

Yaşanan ekonomik krizin toplumun her katmanını derinden etkilediğini belirten Budak, AKP döneminde borcun kamunun üstünden alındığını, şirketlerin ve vatandaşın sırtına yüklendiğini dile getirdi. Budak, “İşsizlik rakamları giderek artıyor, dolardaki artışın faturası millete çıkıyor. Sürekli içinden geçtiğimiz seçim ortamları nedeniyle mali disiplin bozuldu. Türkiye’nin dış borç maliyetlerini doğrudan etkileyen ülke risk primi de giderek yükseliyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye daha yüksek maliyetle borç ödemek zorunda kalacak. Bu da kamu finansal dengelerini daha zor bir duruma sokabilir” ifadelerini kullandı.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelttiği 9 soruyu da gündeme getiren Budak, partinin hazırladığı 13 maddelik krizden çıkış önerisini de anlattı. Budak, “CHP’nin ekonomide 13 maddelik eylem önerisi Türkiye’de ekonomi işleyişinin değiştiği algısını yaratmaya dönüktür. Bu algı değiştirilip güven sağlanmadan kriz atlatılmaz” dedi.

CHP heyeti, ayrıca Yörük Sanayici ve İşadamları Derneği, Antalya Ticaret Borsası, Antalya Genç İşadamları Derneği, Antalya İşadamları Derneği ile de bir araya geliyor.