Akra Otel'de düzenlenen 'İhracatın Yıldızları 2017' törenine, Vali Münir Karaloğlu, Ak Parti Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç, Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Burdur Valisi Şerif Yılmaz, eski bakan Kürşad Tüzmen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve çok sayıda davetli ile ihracatçılar katıldı. Törende protokol üyeleri tarafından, 25 sektörde en çok ihracat yapan 100'ün üzerinde firmaya ödüller verildi.

EN ÖNEMLİ BÜYÜME TURİZMDE

Törende konuşan Vali Münir Karaloğlu, Türkiye'nin model olarak ihracata dayalı bir büyüme modeli gösterdiğini belirterek, “Onun için ülke olarak daha çok üretmek, daha çok ar-ge ve inovasyona dayalı teknik ürünler üretmek ve ihraç etmek zorundayız. 2016, Türkiye için de Antalya ve bölge için de çok parlak bir yıl değildi. Hain darbe teşebbüsü, terör olayları, bölgedeki kaos birçok sebepten rakamlarımız iyi değildi. Ama 2017'de, bizim için olmazsa olmaz ve çok önemli döviz kazandıran turizmde 6.2 milyondan 10 milyonu aşmıştık. En önemli büyümeyi turizmde yakalamıştık" dedi.

ANTALYA İHRACATI TÜRKİYE'NİN İKİ KATI BÜYÜDÜ

İkinci önemli büyümenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliğinde olduğunu belirten Vali Karaloğlu, "2017'de Antalya 184 bin yeni istihdamla Türkiye'de ikinci oldu. İstanbul'u dışarıda tutarsanız Türkiye'de birinci olduk. Üçüncü veri ihracat, Türkiye yüzde 10.2 dolaylarında büyüdü ama Batı Akdeniz yüzde 19.7 büyüdü. İki katı büyüdü. Ve ilk kez Antalya 1 milyar doları aşan iller arasına katıldı. Bu da Antalya için büyük bir başarıydı. Bütün bu başarıyı gerek turizmde, gerek ihracat, gerek istihdamdaki büyümeyi iş dünyasıyla elde ettik. İlk üç aya baktığımızda Batı Akdeniz yine Türkiye'den daha fazla büyümeye devam ediyor" diye konuştu.

İLK 1000'DE ANTALYA'DAN 5 FİRMA

İhracatçıların hep olmazı başardığını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise “İhracat demek refah ve büyümek demek. Siz ülkeye büyük katkılar sağlıyorsunuz. Son dönemde üç ilimiz ihracatını üç katına çıkardı. Türkiye ortalamasına göre iki kat daha fazla artış gerçekleştirdi. Her yıl 1000 ihracatçı sıralaması yapıyoruz, Antalya'dan sadece 5, Isparta ve Burdur'dan ise hiç firmamız yok. Ben firmalara çağrıda bulunmak istiyorum, firmalarımızın mutlaka ölçeklerini büyütmeleri lazım. İlk 1000 ihracatçı arasında daha çok firmamızı hem Antalya, hem Isparta hem de Burdur'dan görmek istiyoruz" dedi.

169 MİLYAR DOLAR HEDEFİ 172'YE ÇIKTI

Dünyanın artık üç boyutlu veri analizleri, dijitalleşme, otomasyon ve elektrikli madencilik makinelerinin konuşulduğu, uzayda maden arayışı yapan ülkeler olduğunu dile getiren Büyükekşi, “Tarımda genetik mühendisliği, uydu destekli takip sistemleri, yapay zekayı firmalar kullanmaya başladı. 2017 yılını rekorlar yılı ilan etmiştik, yüzde 10 artışla 158 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl orta vadeli program 169 milyar dolar, biz inşallah 172 ile 175 milyar dolar arasındaki bir ihracatı hedefliyoruz. Bunu da sizlerin desteğiyle başaracağımıza inanıyoruz. İlk üç ayda her ay çift haneli ihracat yaptık" diye konuştu.

Ticaret savaşlarının arttığı bu dönemde dünyayı karış karış dolaşarak bölge ihracatını artırmaya çalıştıklarını anlatan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı ise “Bölgemiz ihracatı adına önemli başarılar yakalıyoruz. 2017'de bölge ihracatımız yüzde 19.3 artarak 1.7 milyar dolara ulaştı. Bu birlik tarihi için bir rekor. Bölgemizden en çok ihracatı yapılan sektörler madencilik, yaş meyve sebze, kimyevi maddeler, ağaç ve orman ürünleri, demir ve demirdışı metaller. 156 ülkeye ihracat yaptığımız 2017'de 15'ine ilk kez ihracat yaptık, 30'una da bir önceki seneye göre yüzde 50'den fazla arttı. İhracatçılar gerek yurtiçi yurtdışında birçok sorunla da boğuşuyor" dedi.

Konuşmaların ardından 2017'de BAİB üzerinden 25 sektörde en fazla ihracat yapan firmalar ödüllendirildi.