p>İstanbul Hâkimi Taner Erdoğan hukukçuların görüşlerini dile getirdiği \"hukukmedeniyeti.org\" sitesinde Anayasa Mahkemesi\'nin dershaneler ile ilgili verdiği kararının ardından dershanelerin hukuki durumları ile ilgili önemli bir yazı kaleme aldı. Dershanelerin \"eğitim kurumu\" statüsünden \"özel öğretim kursu\" statüsüne getirilmesinin hukuken çok isabetli olduğunu belirten Taner Erdoğan, eski düzenlemenin İnkılâp Kanunu\'na aykırı olduğunu kaydetti. Hâkim Taner Erdoğan yazısında şu tespitlerde bulundu: \"Bir taraf \'Anayasa Mahkemesi\'nin iptal kararı ile asıl şimdi dershaneler kapandı\' derken diğer taraf da \'Mahkeme kararlarını uygulamamak, bu yönde talimat vermek, anayasal suç olup uygulamayan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır\' demektedir. 
İPTAL KARARI GERİYE YÜRÜMEZ 
Bu tartışmalarda ilk bilinmesi gereken kural AYM kararlarının geriye yürümezliği kuralıdır. 1982 Anayasası \'İptal kararları geriye yürümez.\' der. Bu kuralın dershaneler için anlamı şudur: Dershaneleri kaldıran kanunun AYM\'ce iptali edilmesi, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu\'nun 2. maddesinin birinci fıkrasının 1- (b) bendinde yer alan \'dershaneleri\' ibaresinin (f) bendinde yer alan dershane tanımını yapan düzenlemelerin hayata kendiliğinden dönememesi demektir. AYM kararına rağmen, Meclis\'in yürürlükten kaldırdığı bu maddeler, yeniden yürürlüğe giremez. 
ARTIK ÖZEL KURS OLDULAR 
Yeni yönetmelikle dershaneler \'özel öğretim kursları\' adı altında tanımlandı. Yürürlükten kalkan düzenlemeye göre \"eğitim kurumu\" sayılan mevcut dershanelerin, özel öğretim kursu olarak tanımlanabilmesi için de yeni ruhsat alması şartı getirdi… Dershanelerin yönetmelikle \'özel kurs\' olarak tanımlanması da hukukidir. 1982 Anayasası\'nda 174. maddeyle koruma altına alınmış \"inkılâp kanunlarından\" bir tanesi de Tevhid-i Tedrisat Kanunu\'dur. Öğrencileri bir üst okula veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlamak, istedikleri derslerde yetiştirmek ve bilgi düzeylerini yükseltmek amacıyla faaliyet göstermekle sınırlı olarak öğretim yetkisi olan dershanelere, çocukların ve gençlerin toplum yaşayışında yerlerini almaları için gerekli bilgi, beceri ve anlayışları elde etmelerine, okul içinde veya dışında yardım etmek şeklindeki eğitim faaliyeti yetkisi verilmesi, İnkılâp kanunlarına da aykırılık teşkil etmektedir. 
DEVLETİN SORUMLULUĞ
Dershanelerin inkılâp kanunlarına aykırı bir şekilde kişilikleri yok ederek \"140 karakterlik düşünme bağımlılığına sahip insancıklara\" dönüştüren eğitim özelliğinin sonlandırılması anayasal zorunluluktu. Milli Eğitim Bakanlığı\'nın eskiden öğretim kurumu sayılan dershaneleri, öğretim kurumu statüsünde olan \'özel öğretim kursları\' kapsamına alması, İnkılâp Kanunları, anayasanın değiştirilemez maddeleri, eğitim hakkı, ailenin ve çocukların korunmasına ilişkin anayasal yükümlülükler gereği devletin zorunluluğudur. 
\'DERSHANE YOK, ÖZEL ÖĞRETİM KURSU VAR\'
Hâkim Taner Erdoğan, velilere de şu tavsiyede bulundu: \"Dershaneler artık mevzuatımızda yoktur. Bunun yerine üniversiteye hazırlık için \'özel öğretim kursları\' vardır. Bir yerin özel öğretim kursu olabilmesi için de \'özel öğretim kursu\' ruhsatını alması gerekir. Çocuğunuzun üniversiteye hazırlanması için gönderebileceğiniz yer özel öğretim kursu olup, çocuklarınızı üniversite kursuna yazdırırken özel öğretim kursu ruhsatlarının olup olmadığını mutlaka sorunuz.\"