Uzun yıllar önce Devlet Senfoni Orkestrası Erzurum’a konser vermeye gelmiş. Gelmeye gelmiş lâkin Erzurumlu klâsik batı müziğini napsın? Kültürüne yabancı, bu müzik tarzını dinlemeye niye gitsin?

   Vali Bey de durumu bildiği için memurların, şehrin ileri gelenlerinin ve tüm muhtarların konsere gelmeleri hususunda talimat vermiş.

   Vali emir vermişse gitmemek olmaz. Muhtarlar, devlet memurları ve şehrin ileri gelenleri zoraki davete icabet etmek zorunda kalmışlar.

   Konser günü gelmiş, salon ağzına kadar dolu, konser başlamış, orkestra çaldıkça salonda çıt çıkmadan konser dinleniyor. Bir ara orkestra ara vermiş. Salon yavaş yavaş boşalınca orkestra şefi yaşlı bir dadaşın yanına yaklaşmış ve aralarında şu konuşma geçmiş:

   -"Beyfendi konserimizi beğendiniz mi?"

   Siniri tepesinde çıkmış olan yaşlı dadaş;

   -"Ne beğenmesi begefendi? Erzurum, Erzurum olali, Urus getdığından bu yana bele bir zulum görmedim.

   Gerçi bunun Bayburt uyarlaması da vardır. İster Erzurum olsun ister Bayburt olsun her ikisinde de mevzu aynen böyledir.

   Yaklaşık iki aydır evlerimize adeta hapsolduk. Alışık olmadığımız bir durumla karşı karşıya kaldık. Evlere hapsolmak hepimize adeta zulüm gibi geldi. Benim de bir anda bu fıkra aklıma geliverdi işte.

   “Dünya, Dünya olalı böyle zulüm görmedi”

***

   2020 öyle bir girdik ki hızına erişemiyoruz; orman yangınları, develerin itlafı, depremler, çığ felaketi, düşen uçaklar, Suriye’de, Libya’da ve diğer bölgelerde yaşanan savaşlar, vs. vs. üstüne bir de dünyayı kasıp kavuran korona virüsü salgını eklendi. Bu salgın hepsini unutturdu.

   Lakin bütün bu musibetlerin müsebbibi insanlar değil mi?

   Onun egoları, aç gözlü ve doymaz hırsı değil mi? 

   Yaşananların hepsi insanoğlunun dünyayı ihtirasları doğrultusunda şekillendirme, biçimlendirme çabasından kaynaklanmıyor mu?

***

   Hepsi üst üste geliyor. Dünya adeta fırıldak olmuş dönüyor, aynı insanoğlu gibi.

   Dön Dünya dön, müstahak sana!

   İnsanoğlu Yaratan’ından uzaklaştığından bu yana böyle zulüm görmedi!

   Allah’ım sen bizi başa çıkamayacağımız felaketlerden, zalimlerin zulümlerinden koru, insanlara hidayet ver.

***