Gayet  tabii mümkün.Peki beslememiz konusunda  davranış değişikliği nedir ve nasıl olur?Günlük hayatta edindiğimiz bir takım alışkanlıklar siz fark etmeden size kilo aldırabilir ve sağlığınızı kötü etkileyebilirler.Alışkanlık edinmek ve bu eylemlerde bulunmak hayatta var olmamızın bir gerekliliğidir.Ancak bu alışkanlıklardan bazıları size kötülük yapıyor olabilir.Davranışı nasıl kazandığımızı fark etmek, değiştirmek istediğimiz davranışın yerine yenisi koyabilmek açısından önemlidir.Örneğin hızlı yemek yiyorsunuz ve bu sizin için artık bir alışkanlık haline gelmiş.Ancak bilmelisiniz ki hızlı yemek yemek hem tokluk sinyallerinizi anlamızı köreltir ve metabolik hastalıklar için zemin hazırlar.Bu yazıda aşağıda bulunana maddelerden bir kaçını yapan varsa bu sebeplerden ötürü kilo almış olabilir.Her yolu denedim ama kilo veremiyorum diyorsanız belkide davranış değişikliği ile eski alışkanlıklarınızın yerine yenilerini koymanız gerektir.Bu yazıda bulunan maddelerle kendinizi değerlendirebilirsiniz.

1)Yemek yerken televizyon, dizi, film izlemeyin ya da aynı sırada başka bir işle ilgilenmeyin.Bunu yaptığınız taktirde hem yediğiniz öğünün farkında olmayacaksınız hemde beyniniz başka bir işle daha meşgul olduğu için ne kadar yediğinizi anlamayacaksınız.

2)Eğer az su içiyorsanız, ‘şu an canım içmek istemiyor.’ diyip geçiştirmeyin.Kendinize sizi motive edicek bir bardak edinin, dışarıdayken yanınızda bulundurabileceğiniz bir su şişeniz olsun veya evin farklı noktalarına 1 bardak su koyun ve görüp hatırladıkça su tüketin.

3)Tabak seçiminiz küçük veya orta boy tabaklardan yana olsun.Yemeniz gereken miktarı büyük bir tabakta gördüğünüzde gözünüze küçük gelecek.Yada büyük tabakta yiyecekseniz tabağınızı salata veya haşlanmış sebze ile doldurun.

4)Hızlı yemek yemek yerine yemek sırasında kendinize belirli aralıklarla zaman vererek tokluğunuzu derecelendirin.Bekleyip kendinizi yeterince tok hissettiğiniz zaman yeme eylemine son verin.

5)Ara öğünlerinizde yediğiniz meyveleri kesmek çatala yiyin.Bu gözünüzü doyuracak ve sizi motive edecektir.

6)Sebze yemeklerini tabağınıza susuz koyun.Yemeğin suyundaki fazla yağı tüketmekten kaçının.

7)Önceliğiniz her zaman sağlıklı ve besleyici besinler olsun.Bunu tükettikten sonra kalorini, paketli ve fazla yağlı besinleri tüketmek isterseniz yerseniz.Sağlıklı olanla beslendikten sonra doyduğunuz için daha az tüketeceksiniz.

8)Aç kalarak kilo verme fikrinden uzaklaşın.Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenin.Bu yolculuğun sizin için zor geçmesine izin vermeyin.Negatif düşüncülerden kaçın ve tecrübenizin tadını çıkarın.

9)Düzenli bir uyku düzeniniz olsun.Sağlıklı yaşam ve kilo verme süreci için uyku kalitesi çok değirlidir.Özellikle gece geç saatlerde tüketilen besinler hep kalorisi yüksek besinler olduğu için durumuda önlemiş olursunuz.

10)Duygularınızla hareket ederek yemek yemeyin.Sıkıntı, üzüntü, mutluluk gibi duygularınızı bastırmak ya da onurlandırmak için yemek yemeyin.Bu duyguları yaşamanıza izin verin.Bunlarla baş etmek için size uygun yeni yöntemler geliştirin.