Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMÜTDER) Başkanı Deniz Karataş, Web-Tapu Sistemi'ne emlakçıların dahil edilmesiyle emlak işlemlerinin elektronik ortamda daha kolay ve hızlı yapılacağını belirtti. Web-Tapu Sistemi hakkında açıklamada bulunan Karataş, sistemle tapu sahiplerinin taşınmazlarını, tapu müdürlüklerine gitmeden internet üzerinden yönetebildiğini kaydetti.

'İnternet üzerinden yürütülecek'
E-devlet kimlik doğrulama sistemiyle birlikte kullanılan uygulamada, vatandaşların taşınmazlarına ait bilgileri görüntüleyip, gerektiğinde karşı tarafın da görüntüleyebilmesi için yetki verebildiğini aktaran Karataş, "Başvurularının hangi aşamada olduğunun görülebildiği, harç ve döner sermaye bedelinin elektronik ortamda ödenebildiği, eksikliklerin ve tüm bilgilerin de mesaj ile alınabildiği, tapu sahiplerinin taşınmazlarını, müdürlüklere gitmeden internet üzerinden yönetebiliyor" dedi.
'Gerçek dışı vekalet engellenecek'
Web-Tapu Sistemi'ne, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından emlakçıların da dahil edildiğini kaydeden Karataş, "Pilot bölge olarak Kocaeli’de sistem uygulanmaya alındı. İlk olarak 800 emlakçı sisteme dahil edildi. İkinci pilot şehir Sivas olacak. Sektörün önemli bir parçası olan emlakçılık sektörü sistem ile yasal bir zemine kavuşmuş oldu. Emlakçılık sektörünün disipline edilebilmesi getirilen sistemle emlakçıya ve taşınmaza yönelik aracılık mesleğinin giriş-çıkış kriterlerinin de belirlenmesini sağlayacak. Bu faaliyetlerin lisans almış kişiler eliyle yürütülecek. Birtakım art niyetli emlakçılar, artık tapu müdürlüklerine gerçek dışı vekaletlerle gidemeyecek" ifadelerine yer verdi. Uygulamanın ülke geneline yayılmasını beklediklerini belirten Karataş, gerek müteahhitlerin gerekse vatandaşların ve de buna aracılık eden emlakçıların işlerinin elektronik ortam sayesinde rahatlayacağını kaydetti.