Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, eski Dokuma Fabrikası çalışanları ile bir araya geldi. Dokuma Fabrikası emekçilerini belediye meclis salonunda ağırlayan Tütüncü, 488 dönümlük alan üzerindeki üst kullanım hakkı şerhi kaldırılarak, artık Antalyalılara ait olan Dokumanın temsili tapusunu Dokuma Fabrikası çalışanlarına hediye etti. Eski Dokuma Fabrikası görüntülerinin ve çalışanların fotoğraflarının da yer aldığı slayt gösterisi Dokuma emekçilerini duygulandırdı.

“HATIRALARI 3 PULA SATMADIK”

Antalya tarihinde önemli yeri olan Dokuma Fabrikasının hatıralarına dokunulmazlık kazandırdıklarını belirten Hakan Tütüncü, Dokuma’nın hatıralarına her zaman sahip çıkacaklarını ve bu hatıraların her daim yaşatılacağı söyledi. Dokuma Fabrikası’nı Antalyalılara geri kazandırma sözünü yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını vurgulayan Başkan Tütüncü, kimsenin Dokuma Fabrikası çalışanlarının hatıralarına dokunmasını istemediğini kaydetti. Sonraki nesillerin Dokuma hatıralarına dokunmak istediğinde bunu yaşayabileceğini belirten Tütüncü, “Benim 6 yaşındaki kızım Dokuma’ya gelince, ‘Benim babamın dedesi buradan emekli olmuş’ diyerek hatıraları yaşatacak. Biz, sizin hatıralarınızı 3 pula satanlardan olmadık. Tapusunu aldığımız yer, bu arazinin her santimetrekaresi, Dokuma’ya emek verenlerin, yaşayanlar ve yaşatmak için mücadele verenlerindir” diye konuştu.

BİNALARI TESCİLLİ, ALANI İMARLI

Tütüncü, “Dokuma’ya dokunulmamasının en büyük teminatı, o eski binaların hepsini tescillettirmiş olmamızdır. Ayakta kalan binaların hepsini tescillettirdik. Artık penceresini değiştirmek için bile, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin almak mecburiyeti var. Kimse oraları yakıp yıkamayacak. Alanına da imar planı yaptık. Kent parkı dışında başka amaç için Dokuma alanı kullanılamayacak.”

Yıllarca atıl kalmalarıyla çürüyen fabrika binalarını yıkıp yenisini yapmanın daha az zaman kaybı ve daha az maliyet getireceğini belirten

Tütüncü, hatıralarının yaşatılabilmesi düşüncesiyle zor olanı tercih ettiklerini söyledi.

MEÇHUL İŞÇİ SİZİ TEMSİL EDİYOR

Fabrika çalışanlarının mesaiye başlarken kart bastıkları noktadan sonraki bölümlere güzel bir Dokuma Müzesi ile bilim merkezi yapılacağını hatırlatan Başkan Tütüncü, o kart basma makinesinin de yerinde kalacağını söyledi. En büyük mutluluğu fabrika çalışanlarını alanda gezdiğini görünce yaşadığını belirten Tütüncü, “Park içindeki Sümerbank bankı üzerinde oturan meçhul işçi, tüm fabrika çalışanlarını temsil ediyor. Şimdi nesil o heykel ile fotoğraf çektiriyor ve hatıralarınızı sosyal medya hesaplarında ölümsüzleştiriyor” diye konuştu.

YABANCI ŞİRKETE VERİLMİŞTİ

Özelleştirme İdaresi, 2005 yılında Dokuma Fabrikasını Kepez Belediyesi’ne devretmişti. Dönemin belediye yönetimi, Dokuma arazisinin üst kullanım hakkını, ihalesiz bir yöntemle yabancı bir şirkete verdi. Bu tahsise kamuoyundan çok ciddi tepkiler geldi. Siyasi parti temsilcileri, meslek odaları, bazı sivil toplum kuruluşları sözleşmenin iptali için dava açtı ve eylemler yapıldı. Dokuma’nın 12 yıldır süren hukuk mücadelesi nihayet sonuca bağlandı ve Dokuma’nın tapusu artık Antalya’nın oldu.