Kaş Yörük Türkmen Derneği tarafından düzenlenen 2. Kaş Yörük Türkmen Şenliği; Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediyesi, Kaş Ziraat Odası, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası, Kaş Esnaf Odası, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bezirgan Mahallesi Muhtarlığı'nın desteğiyle gerçekleştirildi. Geçen günlerde yaşamını yitiren Denizlili üç telli ustası, UNESCO tarafından 'İnsan Hazinesi Kültürel Mirası Taşıyıcısı' olarak ilan edilen Hayri Dev anısına Bezirgan Yaylası'nda düzenlenen şenliğe Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Atılgan, Ak Parti Kaş İlçe Başkanı Mutlu Ulutaş, CHP Kaş İlçe Başkanı Ulaş Akbaş, MHP İlçe Başkanı Cemil Kolak, İYİ Parti Kaş İlçe Başkanı İsmail Şah Yılmaz, Isparta İl Beyi Mustafa Küçükyaman, Muğla İl Beyi İsmail Uzunoğlu, Kaş Yörük Türkmen Derneği Başkanı Hüseyin Kayır, çevre ilçelerin Yörük Türkmen Derneği başkanları, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, daire amirleri, belediye meclisi üyeleri, vatandaşlar ve yabancı turistler katıldı.

Şenlik, Bezirgan ambarları yanından başlayan Bezirgan Meydanı'nda sona eren temsili Yörük göçüyle başladı. Göçte geçmişteki Yörük yaşamı ve sahilden yaylaya yapılan Yörük göçü canlandırıldı. Şenliğe katılanlara yöresel yemek olan keşkek ikram edildi. Konuşmaların ardından çevreden gelen Yörük gruplarının halk oyunları gösterisi izlendi. Ardından yerel sanatçılar Yörük türkülerini çalıp, söyledi. Kaşlı üç telli ustası Osman Kırca konser verdi. Fethiye Güzel Sanatlar Derneği bağlama ekibi eşliğinde Bezirganlı olan Türk Halk Müziği sanatçısı Hasan Kalkan yöre türkülerini söyledi. Ardından sanatçılar Enver Çatal ve Ali Tunç teke yöresi türkülerinden oluşan konser verdi. Sanatçılar Hayri Dev'in bestelerini çaldı, söyledi. Hayri Dev'in yaşamı anlatıldı.

Kaş Yörük Türkmen Derneği Başkanı Hüseyin Kayır, "Bu şenlikte bir tek şeyi amaçlıyoruz. Geçmişte atalarımızın bize miras bıraktığı kültürü yaşatmak, gelecek kuşaklara taşımak" dedi.

Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, "Bu gördüğünüz Bezirgan Yaylası, Likyalılardan bu yana bölgenin ticaret merkezi ve Yörük yurdu. Bugün bile gördüğünüz evleri taş evleri, 250 yıllık ambarları, tarihi kalıntılarıyla bir kültür merkezi. Bu kültürü yeniden gün yüzüne çıkarmak, geleceğe taşımak için yapılan çabalara destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da şöyle dedi:

"Günümüzde bir toplumsal kokuşma yaşıyoruz. Birçok insani değerimizi kaybetmek üzereyiz. Yörük kültüründe bizi biz yapan değerler vardır. Mertlik, dürüstlük, yardımlaşma, dayanışma, işbirliği, sevgi, saygı ve hoşgörü vardır. Barış vardır, insan sevgisi vardır. Biz bu değerleri yeniden yaşama geçirmek, çocuklarımıza kazandırmak zorundayız. Bu değerleri yaşattığımız sürece toplum ayakta kalır. Yüce Atatürk'ün dediği gibi, Yörük çadırlarının dumanı tüttüğü sürece bu ulus ayakta kalır. Bu kültürü hep birlikte yaşatmaya devam edeceğiz."

Şenliğin sonunda katkı yapan kurum ve kişilere plaket verildi.