Büyükşehir Belediyesi himayesinde, Fraport TAV Antalya Havalimanı’nın desteğiyle 'Kızlar da yapabilir' etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında, erkeklerin egemen olduğu meslek gruplarında çalışan kadınlar, Aksu Cihadiye Ortaokulu'ndan kız öğrencilerle bir araya geldi. Havalimanı'nda gerçekleşen etkinlikte ayrıcaöğrenciler için apron ve uçak gezisi düzenlendi.

KADIN ÇALIŞANLAR BİLGİ VE DESTEK VERDİ

Aksu Cihadiye Ortaokulu’nda eğitim gören 12 yaş ve üzeri kız öğrenciler,Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürü Gudrun Teloeken, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sanem Öztürk,Pilot Berrak Kalafat Esen, Dr. Nevcan Aktuğ, Vatman Sibel Yılmazgönen, Otobüs Şoförü Gülay Gül, İtfaiye Eri Seda Özdem, Peyzaj Mimarı Ebru Kılıç, Peyzaj Mimarı Aslı Şahin ile buluştu. Kız öğrenciler, ikili görüşme eşliğinde mesleğinde başarılı olan kadınlara meslekleri hakkında sorular sorarak, bilgiler aldı.

HAYALİNİZDE İLERLEYİN YAPABİLİRSİNİZ!

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürü Gudrun Teloeken, kız öğrencilere hayalini kurdukları meslekler için ilerlemeleri ve cesaretli olmaları gerektiğine vurgu yaparak, “Bugünkü etkinlikte birkaç yıl içinde işinizi seçerken ilginizi, yeteneğinizi ve hayallerinizi takip etmenizi desteklemek istiyoruz. Örneğin kızların pilot, teknisyen, matematikçi olmaması için hiç bir neden yok. Hayalinizde ilerleyin unutmayın yapabilirsiniz” diye konuştu. 

TOPLUMSAL ÖN YARGI OLABİLİR

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sanem Öztürk de projenin içerisinde bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Antalya’da kadın yöneticilere ve kadın çalışanlara en çok yer veren Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel bu projeye büyük önem veriyor. Toplumda kadın olarak çalışmanın zorluklarını, karşılaşabilecekleri aşamaları hem bir kadın, hem bir kadın yönetici hem de bir belediye çalışanı olarak yaşadım. Kariyer tırmanışına başladığınızda toplumsal ön yargılarla karşılaşabilirsiniz. Yılmadan çalışmalarınıza devam ettiğinizde hayallerinize ulaşabilirsiniz. Örneğin Büyükşehir Belediye Ulaşım Dairesi Başkanımız bir kadın yönetici. Otobüs şoförleri, minibüs, kamyon, taksi şoförleriyle bir kadın yönetici olarak çalışıyor” şeklinde konuştu.

KADINLAR MESLEKLERİNDE FARKINDALIK YARATIYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'nda 10 yıldır görev yapan İtfaiye Eri Seda Özdem mesleğini severek yaptığını belirterek, “Mesleğim bana çok şey kattı. Örneğin araç kullanmayı İtfaiye kamyonu kullanarak öğrendim. Kadınlar da itfaiye eri olarak çalışabilir çünkü kadınlar koordine ve analitik zeka olarak erkek mesleğinin içinde farkındalıklar yaratıyor. Sadece yangına gitmiyoruz kazalara ve kurtarmalara da gidiyoruz. İtfaiyecilerin ve çevrenin bir kadını kabul etmeleri zor oldu ama meslektaşlarıma bu işi yapabildiğimin güvencesini verdim” dedi.

EN ÇOK İLGİ KADIN PİLOTA

Öğrencilerin en çok ilgi gösterdiği kadın çalışanlardan biri de Pilot Berrak Kalafat Esen oldu. Dokuz yıldır pilotluk yaptığını ifade eden Esen, “Pilotluk çocukluk tutkum. Babamın da Kaptan Pilot olması beni etkiledi. Çok severek ve keyif alarak çalıştığım bir meslek. Öğrencilerin bana en çok sorduğu soru, “Önünüze bir engel çıktı mı, erkekler engel oldu muşeklinde. Ben de onlara aksine engel değil destek olduklarını söyledim. Uçuşa çıktığınızda tabi ilk zamanlar erkek pilotlarla bir soğukluk olabilir ama sonra alışıyorlar ve kardeş oluyorsunuz yani kader arkadaşı oluyorsunuz” ifadelerini kullandı.

SAVAŞ PİLOTU OLMAK İSTİYORUM

Etkinlik kapsamında düzenlenen uçak gezisinde kokpite oturan 7. Sınıf öğrencisi Yağmur Kalkan da hayalinin savaş pilotu olarak uçmak olduğunu dile getirerek,  “Türk Yıldızları ve Solo Türk’ün gösterileri beni çok etkiliyor, izlerken çok heyecanlanıyorum. O an içimden ben savaş pilotu olmak istiyorum diyorum. Bugün kadın pilotla da konuşunca daha da cesaretlendim. Kokpite oturunca kendimi uçağı kullanırken hayal ettim.Çok eğlenceli bir gün yaşadım. Büyükşehir Belediyesi’ne bu gezi için çok teşekkür ederim” diye konuştu. 

ÇOK MUTLUYUM

9. Sınıf öğrencisi Yelda Zorlu da, “Burada olduğum için çok mutluyum. Çünkü çok sayıda meslek tanıdım, kadınlarımız çalıştıkları işleri çok sevdiriyorlar. Yazar olmayı düşünüyordum. Havacılık sektöründe de çalışabilirim. Bugün onu da anladım” dedi.