13 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanıp ihale aşamasına gelen proje askıya alındı. İçinde STK'ların da bulunacağı bir komisyon kurularak alanın bir sağlık üssü olarak kullanılması hedefleniyor.

Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile özelleştirme kapsam ve programına alınan EXPO 2016 uluslararası sergi alanının mevcut durumunun korunarak ekonomiye kazandırılması amacıyla “Ticaret-turizm alanı, fuar, panayır ve festival alanı, teknik altyapı alanı, resmi kurum alanı (karakol), su yüzeyi (kanal) ve yol” olarak planlandı. Plan değişikliğiyle alana, fuar ve sergi alanı değişiklikleri kapsamında; büfe, restoran, lokanta, sergi ve satış birimleri eklenirken, ticari ve turizm değişikliği çerçevesinde ise rekreasyon ve eğlence temalı park, ofis, büro, çarşı, çok katlı mağaza, alışveriş merkezi, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, kültür tesisleri, lokanta, restoran, gazino, düğün salonu eğlenceye yönelik birimler, özel sağlık tesisleri, eğitim tesisleri ve banka ve otel gibi ticari kullanım alanları ilave edildi.

SON ANDA DEVREYE GİRDİLER

Durumdan haberdar olan Antalya milletvekilleri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu öncülüğünde harekete geçip hem Özelleştirme İdaresi hem de Maliye Bakanlığı ile görüşmeler yaptı. Planlamanın Antalya halkının bilgisi dahilinde görüşler alınarak yapılması gerektiğini ifade eden AK Parti Antalya milletvekilleri, Resmi Gazete'de yayınlanıp ihale aşamasına gelen projeyi askıya aldırdılar.

"İLK DÜŞÜNCEMİZ SAĞLIK MERKEZİ OLMASI"

AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, EXPO 2016 Antalya Sergi alanının açılışından itibaren turizmin istenilen seviyelerde olmaması nedeniyle bekledikleri ziyaretçi sayısına ulaşamadıklarını dile getirdi.

EXPO’nun Antalya için çok önemli bir alan olduğunun altını çizen Enç, "Alan içindeki yapıların korunarak Antalya halkının hizmetinde olmasını istiyoruz. Antalya milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Dışişleri Bakanımız da bu görüşte. Bu noktada Özelleştirme İdaresinin Maliye Bakanlığıyla birlikte bir tasarrufu oldu. Yapılan bu tasarrufun yeniden revize edilerek Antalya adına daha kazanımlı olması adına bir komisyon oluşturuyoruz. Komisyonda milletvekillerimiz olacak. Kentte, EXPO alanına ne yapılmalı, neler olması gerektiği noktasında tartışmalar yapıldı. Bizim ham düşüncemiz buranın gerçek anlamda sağlık turizmi alanında hizmet vermesi. Kış turizmine katkı sağlayacak sağlıkla ilgili planlama yapılabilir. Önümüzdeki hafta netleştirilecek" diye konuştu.

"RANTA KURBAN GİTMEYECEK"

Özelleştirme İdaresi ve Maliye Bakanlığı ile bir görüşme yapacaklarını ifade eden Milletvekili Enç, "Planlamada kesinlikle bireysel ranta kapı açacak bir mekanizma istemiyoruz. Antalya halkına sosyo-kültürel anlamda katkı sağlayacak bir planlama hedefliyoruz" dedi.

EXPO alanının çok geniş olduğunu dile getiren Enç, "Çok geniş bir alan var, Farklı noktalarda planlamalar yapılabilir. Bir kompleks düşünülebilir sağlık turizmini geliştirebilecek, sağlıkla ilgili bir organize sanayi bile oluşturulabilir bu alanda. Bunların hepsi ham fikirler ama Özelleştirme İdaresi ve Maliye Bakanlığının yaptığı son planlamayı askıya aldık, daha farklı bir pencereden bakacağız. Mevcut planlamada büyük bir otel ve büfe, alışveriş merkezi, çok katlı mağazalar, sinema, sergi, kültür merkezleri var. Bu ne kadar işletilebilir, nasıl yatırımcı çıkar bilemiyoruz. Biz kente daha faydalı olarak bir planlama üzerinde duruyoruz" diye konuştu.

"MEVCUT YAPI BOZULMAYACAK"

EXPO'nun hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın mevcut yapılsın bozulmayacağını vurgulayan Enç, "O yeşil alanın ve yapının korunması gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın da o yönde talimatı var. Burada çok katlı binalar değil, sağlık merkezine paralel yapılar yapılabilir. Binalarla kapatılmayacak. Antalyalıların nefes alabileceği peyzajı çok güzel ama sürdürülebilir bir hale getirmek istiyoruz" dedi.

Kuracakları komisyonda milletvekilleri, STK temsilcileri, Maliye Bakanlığı ve Özelleştirme İdaresinden görevliler olacağını söyleyen Enç, "Büyükşehir Belediye Başkanımızın fikri önemli, Dışişleri Bakanımızın bu konudaki hassasiyeti çok fazla. Biz de gelişmeler hakkında bilgi veriyoruz. Halkımızla küçük bir anket yaptık. Sağlık kompleksi, üniversite, sağlık Ar-Ge merkezi fikirleri var. Halkımızı dinleriz. Antalyalının istediğinin tersine bir şey asla yapmayız. Biz yaptık oldu değil, birlikte yapmanın peşindeyiz" ifadelerine yer verdi.

EXPO 2016 HAKKINDA

Olimpiyatlar ve Dünya Kupası’nın ardından en büyük organizasyon olarak kabul edilen Dünya Botanik EXPO’su, 160 yıllık EXPO tarihinde ilk kez Türkiye’de 22 Nisan 2016 tarihinde açıldı. Cumhurbaşkanlığı himayesindeki EXPO 2016 Antalya, Aksu ilçesi sınırları içinde kurulan bin 112 hektarlık alanda 6 ay açık kaldı. Teması "çiçek ve çocuk", sloganı "gelecek nesiller için yeşil bir dünya" olan EXPO 2016 Antalya ile Türkiye, tarihi ve kültürel mirasını, biyoçeşitlilik yönünden zenginliğini, tarımsal ve ekonomik potansiyelini dünyaya tanıtma imkanına sahip oldu. Organizasyon çerçevesinde 6 ay süreyle ulusal ve uluslararası konserler, kongre ve sempozyumlar, dans gösterileri, müzikaller, tiyatrolar, atölye çalışmaları, milli ve özel gün ile Ramazan ayı etkinlikleri, sokak eğlenceleri gibi programlar düzenlendi. EXPO 2016 Antalya’da 52 ülke bahçesinin yanı sıra oluşturulan tematik ve koleksiyon bahçeleriyle yüzlerce endemik bitki türü yer aldı.

EXPO 2016 Antalya sergi alanı, yeşil alanların yanı sıra EXPO Kulesi, EXPO Gölü, Türkiye Biyoçeşitlilik Parkuru, Çocuk Adası, Yeşil Köprü, Cam Köprü, Şakayık Terası, Tarım ve Biyolojik Çeşitlilik Müzesi, Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi, 7 coğrafi bölgenin ev mimarilerinden esinlenerek yapılan Restoranlar Sokağı, yeme içme yerleri, amfi tiyatrolar, sanat ve sergi binaları, su değirmeni, kongre merkezi ve ülke bahçelerinden oluşuyor.

52 ülkenin katılımıyla 191 gün boyunca açık kalan ve 4,5 milyon ziyaretçi ağırlayan EXPO 2016 Antalya, 29 Ekim’de kapılarını kapattı. Dünya Botanik EXPO’sunun kapanış töreninde ise EXPO bayrağı Türkiye’den Çin’e devredildi.