Gecenin açılış konuşmasını gerçekleştiren ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Kan, ANSİAD’ın sadece iş konuşulan bir dernek olmadığını belirterek, “Aynı zamanda ortak değerleri paylaşan, yılların oluşturduğu dostluk ve kardeşlik ilişkileriyle güçlü bir ailedir. Bu önemli günümüzde ANSİAD’ın bu dostluk ve kardeşlik ruhuyla gelecek nesillere aktaracağımız ortak eserimiz olduğunu belirtmek istiyorum” dedi.

ANSİAD ANTALYA’NIN GELİŞİMİNE TANIKLIK ETTİ

ANSİAD’ın hizmetleri ile üyelerine ve Antalya’ya yeni yeni ufuklar açmış, 29 yıllık süreçte kültürünün oluşturduğu değerleri koruyarak hizmetlerini sürdürdrdüğünü dile getiren Başkan Kan, “ANSİAD’ın kurulduğu 29 yıldan bu yana dünyamızda en çarpıcı gelişme bilgi teknolojilerindeki hızlanma ile dünyamızın dijitalleşmesindeki aldığı mesafe olmuştur. 2019’dan başlayarak ülkemiz 4 yıllık çok önemli bir döneme girmiştir. Bu önümüzdeki süreçte, 2019, 2020 ve 2023 yıllarında Kurtuluş Savaşı’nın ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıllarını kutlayacağız. Bizim nesil, bu 100 yılın en az 20 yıllık döneminde sorumluluk sahibidir” diye konuştu. 29 yılı geride bırakan ikinci nesle geçmiş bir dernek olduklarının altını çizen Kan, “Dünyada 29 yıl bir şehir için hatta bir dernek için uzun bir süre değildir, fakat Antalya ekonomisinin özellikle 1980’li yıllardan sonra hızlı geliştiğini düşünürsek, ANSİAD’ın Antalya ekonomisine tanıklık ettiğini ve bu gelişmede önemli bir katkısının olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Dünyada, iş insanları derneklerinin genel olarak, özel sektör adına lobi yapmak ve üyelerine bilgi ve işbirliği desteği vermek için kurulduğunu kaydeden Kan, “ANSİAD ise ayrıca Antalya’nın gelişmesine katkıda bulunarak, hem şehrin hem de yerel ekonominin gelişmesini hızlandırmak amacıyla kurulmuş bir dernektir.  Bu zaman süresinde ANSİAD Antalya’nın kentsel ve ekonomik gelişiminin sağlıklı olması için çok çaba harcamıştır. Türkiye’de ve Antalya’da ANSİAD’ın dile getirmiş olduğu öneriler zamanında dikkate alınmış olsaydı, bugün birçok alanda daha iyi gelişmeler ortaya çıkmış olacaktı” diye konuştu.

TEKNOLOJİ GELİŞİRKEN İNSANLIK AYNI ÖLÇÜDE GELİŞMİYOR

İnsanoğlunun 800 kuşak boyu mağaralarda ve ormanlarda yaşadğını dile getiren Kan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Sadece 20 kuşaktır zamanı ölçebiliyor,sadece 4 kuşaktır elektrikle aydınlanıyoruz,sadece 3 kuşaktır otomobil ile seyahat edebiliyor,sadece 2 kuşaktır da uçakla seyahat ediyoruz,son bir yılda üretilen bilgi, insanlık tarihimizin bilgi birikiminin yüzde 95’ini aşmış durumda. Ancak, dünyada teknoloji ve zenginlik gelişirken, insanlığın aynı ölçüde gelişmediğine de dikkatinizi çekmek istiyorum. Bir yanda bilgi teknolojileri ilerlerken, diğer yanda popüler kültür ve kitlesel cehalet yayılmakta ayrıca maddi imkanlar artarken, manevi yoksulluk, vicdan fakirliği de artmaya devam etmektedir. Dünya, bir yanda uzayın keşfinde yol alırken diğer yanda Ege Denizi’nde boğulangöçmen insanlarımızı seyrediyor ve insanlığın verimsiz bir dönemi yaşanıyor.”

BİR MİLLETİN ADI TARİHE SADECE SAVAŞLARIYLA GEÇMİYOR

Demokrasinin en büyük faydalarından birisi sivil toplum kuruluşlarının önerilerinin dikkate alınarak kollektif zekanın harekete geçmesi olduğunun altını çizen Kan, “Biz bunun içindir ki, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü demokrasisi, özgür ve güçlü basını ve sivil toplum kuruluşunun temelleri üzerinde gelişmesini savunduk. Geleneksel ödül törenlerimizde de yılın başarılı iş insanı ödülü yanında basın ödülü ve sanat ödülü vererek, bu ilkelerimiz ışığında teşvik edici olduk” dedi. Yılın başarılı iş insanı ödülü dışında basın ve sanat ödülü vermelerinin önemini vurgulayan Kan, “Bir milletin adı tarihe sadece büyük savaşlarla geçmiyor. Mısır uygarlığının, Antik Yunan devletlerinin savaşlarını fazla hatırlamıyoruz ama büyük sanat eserlerini çok iyi hatırlıyor ve de biliyoruz. Bir milleti millet yapan, dünyaya tanıtan, adını tarihe geçiren en büyük güç sanatçılarıdır. Zaten bir milletin edebiyatını, müziğini ve geleneksel mimarisini çıkardığınızda millet millet olmaktan çıkıyor. Bu nedenle tarihimize mal olmuş, bizi dünyaya tanıtmış sanatçıları el üstünde tutmalıyız” diye konuştu. Bir şehrin büyük sanatçılar çıkarabiliyorsa büyük bir şehir olabileceğinin altını çizen Kan, “Devlet ve iş insanları olarak bizim önemli bir görevlerimizden birisi de evrensel sanatı teşvik etmek ve sanata özgür bir ortam sağlamaktır. Basın özgürlüğü de konuşmamız gereken çok önemli konulardan biridir. Bir ülkede basının özgürce bütün sorunları dile getirmesi demokrasinin ve doğru yönetimin sigortasıdır. Basın, kollektif zekanın gerçekleştiği, ortaya çıktığı yerdir, bu nedenle basın bütün halkın sesi olmalı, sorunları yazmalı ve kamu yararı için yönetimleri eleştirebilmelidir” dedi.

MAALESEF ON YILDA BİR EKONOMİK KRİZ GELENEĞİ OLUŞTU

Hatalarını konuşan, öz eleştiri yapan, ders çıkaran bir toplum olunmadığına dikkati çeken Kan, “2018 yılında ülke olarak bu konulardaki eksiklerimiz ve hatalarımız nedeniyle, ekonomide bir daralma içine girmiş bulunuyoruz. Bu süreç devam edecek ve zorlu bir yıl daha yaşamak durumunda kalacağız. Türkiye tarihinde ekonomide en geç 10 yılda bir ekonomik kriz yaşama gibi bir geleneğimiz adeta oluşmuştur. Şu anda da reel sektör bir taraftan durgunluk, diğer taraftan da artan maliyetlerle boğuşmaktadır” diye konuştu. Türkiye’nin genç nüfusa sahip olduğunu belirten Kan, “Biz ülke olarak, bu ekonomik krizi de atlatırız, ülkemizin geleceğine güveniyoruz. Çünkü Türkiye genç nüfusa ve halen doymamış bir pazara sahiptir. Dolayısıyla büyüme potansiyeli yüksek ülkelerden birisiyiz. Antalya turizminin yükselişi de bizi ümitlendirmektedir. Fakat sadece iyimser olmak, olumlu mesajlar vermek yetmiyor” dedi.

İLERİYE GİTMEK İÇİN BİRLİKTE DÜŞÜNMELİYİZ

Dünyanınyapay zekalı robotlar çağında olduğunu dile getiren Başkan Kan, “Bu süreçte ekonomideki her yavaşlama, eğitim sistemimizdeki her eksiklik gelecek nesillerin yıllarca geride kalmasına neden olabilecektir.Avrupa ve Amerika’da iş insanları, 100 yıl önceden birleşip think-thank’ler ve müzeler kurdular, bu tür adımlar bizim de gelecek planlarımızın içerisinde yer almalıdır. 2019’da bu konuları daha etraflıca tartışmalı ve bugüne kadar yaptığımız gibi hep yenilik peşinde koşmalıyız” diye konuştu. ANSİAD her zaman kendisini ve üyesini geliştiren, öğrenen ve yol gösteren bir dernek olduğunu kaydeden Kan sözlerini şöyle sürdürdü; “ANSİAD olarak girişimcilik günlerimizle, fikir yarışmalarımızla, felsefe okulumuzla, tarih kulübümüzle, eğitim çalışmalarımızla, çok sesli koromuzla gelecek nesillere yön vermeye çalışıyoruz. Müze kampanyası gibi etkinliklere öncü oluyoruz. Dijitalleşen dünyamızda çalışmalarımızın daha da ileriye gitmesi için, Antalya iş insanları olarak

AR-GE’ye ve sanata doğrudan katkı sağlayacak çalışmaları birlikte düşünmeli ve ele almalıyız.”

‘YILIN BAŞARILI İŞ İNSANI’ ÖDÜLÜ MEHMET HACIARİFOĞLU’NUN

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) tarafından geleneksel olarak düzenlenen ‘2018 Yılın Başarılı İş İnsanı Ödülü’nün sahibi ANSİAD üyesi, Hacıarifoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hacıarifoğluoldu.1983 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrometri bölümünde yüksek öğrenim hayatını tamamlayan Mehmet Hacıarifoğlu Antalya’ya dönerek,  36 yıl boyunca tamamı Antalya’da olmak üzere çok sayıda, konut, iş merkezi ve otel projelerini sürekli yeni teknolojileri kullanarak gerçekleştirdi. 1991 yılında ANSİAD’a üye olan Hacıarifoğlu,  İnşaat Sektörü Başkanlığı, ANSİAD Yönetim kurulu Başkanlığı, ANSİAD Yüksek Danışma Kurulu Başkanlığı görevlerini yaptı. Aynı zamanda, Ortak Akıl Platformu Başkanlığı, Antalya Eğitim Vakfı Başkanlığı ve Kent Konseyi Ekonomi Gurubu Başkanlığı görevlerini de gerçekleştirdi. Temel eğitimin desteklenmesi için ANSİAD ile hazırlanan Kepez İlçesi’ndeki tüm okulların bahçesine ana sınıfı yapılması konulu protokolün valilik ile imzalanarak projenin yürütülmesi gerçekleştiren Hacıarifoğlu, çocukların tüm iyi hareketlerinin ödüllendirilmesini içeren ve Emniyet Müdürlüğü ile iş birliği halinde yürütülen POLİKART projesinde önemli bir rol üstlendi. Evli ve üç çocuk babası olan Mehmet Hacıarifoğlu halen sahibi olduğu firmasında inşaat işlerine devam etmekte ve Konyaaltı Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeliğini yürütmektedir. Yaptığı yatırımlar ve işletmesinin ülke ve bölge ekonomisine katkıları ile sosyal sorumluluk bilincinde estetik, sanatsal, tarihi ve kültürel değerlere önem veren bir isim olan Mehmet Hacıarifoğlu’na ödülü ANSİAD Başkanı Sadi Kan, ve İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ve Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarafından takdim edildi.

‘BEN BİR TÜRK ZABİTİYİM’ KİTABININ YAZARI AYDEMİR’E YILIN SANAT ÖDÜLÜ

ANSİAD’ın kültüre, sanata, bu yolla kentine, bölgesine, ülkesine hizmet eden kişi ve kurumları manevi olarak desteklemesi ve sivil toplumun sanata, tarihe, kültürel değerlere hizmet eden sanatçı ve kurumlara 2001 yılından bu yana verdiği ANSİAD Yılın Sanat Ödülü’nün sahibi Ressam, Araştırmacı ve Yazar Mustafa Aydemir oldu. 1982 Yılında, 30 günde 3 bin gönüllü asker ile Erzincan’daki Keşiş Dağı’na doğadaki malzemeleri kullanarak dünyanın en büyük portresi olan Mustafa Kemal Atatürk Portresi’ni yapması, Antalyalı kahraman Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul’un hayatını araştırarak ‘Ben Bir Türk Zabitiyim’ belgesel eseri kütüphanelerimize kazandırması nedeniyle ‘ANSİAD 2018 Yılın Sanat Ödülü Ressam, Araştırmacı ve Yazar Mustafa Aydemir’e ANSİAD Başkanı Sadi Kan, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer ve Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal tarafından takdim edildi.

2018 ANSİAD YILIN MEDYA ÖDÜLÜ MEHMET ÇINAR’IN

Batı Akdeniz Bölgesi il ve ilçelerinde yazılı basın, görsel ve işitsel basın ile internet medyası alanlarında hizmet veren medya mensuplarının desteklenmesi ve bölgemizin ekonomik hayatının gelişmesine katkıda bulunacak eserlerin üretilmesini özendirmeyi amaçlayan ANSİAD Yılın Medya Ödülü, ‘Krize İnat Dev Yatırım’ haberiyle, Demirören Haber Ajansı (DHA) Muhabiri Mehmet Çınar’ın oldu. Antalya’da 2009’dan beri görev yapan Çınar, meslek hayatına 2003 yılında Isparta’da yerel bir gazetede bölge muhabiri olarak başladı. 2005’ten beri de DHA bünyesinde muhabirlik yapan Mehmet Çınar’a ödülünü, ANSİAD Başkanı Sadi Kan, CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı ve MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan tarafından takdim edildi. Gecede, ANSİAD üyeleri ve eşlerinden oluşan ANSİAD Çok Sesli Korosu’da bir konser verirken, ANSİAD Geçmiş Dönem Başkanlarının pasta kesimi ve ardından Sunshine Band orkestrasının konseri ile son buldu.