Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurban satıcılarının sahte para, dolandırıcılık ve hırsızlık konularında mağdur olmamaları için “kurban bayramında  kalpazanların ,dolandırıcıların ve hırsızların kurbanı olma..!” sloganı ile hazırlanan broşürleri Çıplaklı Mahallesi’nde bulunan kurban satış yerinde dağıttılar.

Hazırlanan el broşürünün içeriğinde;

SAHTE PARAYA DİKKAT!

Mümkün olduğu kadar Türk Lirası ile alışveriş yapılmalı döviz tercih edilmemelidir. Az miktardaki ücretleri değerli banknotlar ile ödeyen kişilere karşı dikkatli olunmalıdır. Aldığı malın fiyatından çok daha fazla miktarda bütün para teklif eden kişilerin piyasaya sahte para sürmeye çalışabileceklerini unutmayınız. Sahte olmasından şüphelenilen paralar gerçek olduğundan emin olunan diğer paralan ile karşılaştırılmalı paralar üzerindeki emniyet şeridi kabartma baskı ve filigran gibi güvenlik önlemleri dikkatlice incelenmelidir. Sahte para verdiği anlaşılan kişilere sahte banknotlar kesinlikle iade edilmemeli. Tüm alınan bu tedbirlere rağmen bu tür suçlardan birinin meydana gelmesi durumunda erken müdahale edilmelisi çok önemlidir. Olayın meydana gelmesi veya şüphelenilmesi halinde zaman kaybetmeden 155 polis imdat telefonuna bildiriniz.

Kurban bayramı yaklaştığında canlı hayvan fiyatları arttığından hırsızlık cazip hale gelmektedir. O nedenle bu günlerde hayvan sahipleri daha fazla dikkatli olmalı, komşularıyla organize olup birbirlerinin ahırlarını kontrol etmelidirler. Hayvan barınakları sağlam yapılmalı. Büyük baş hayvanlar küpe takılmak suretiyle, küçük baş hayvanlar ise boyanmak suretiyle işaretlenmelidir. Hayvanların muhafaza edildiği yerlerde yeterli aydınlatma sağlanmalı giriş ve çıkışlar kontrol altında tutulmalıdır. 

YAN KESİCİLİK VE DOLANDIRICILARA DİKKAT!

Üzerinizde yüksek miktarda para veya değerli eşya bulundurmayınız. Kendisini resmi görevli olarak veya herhangi bir unvanla tanıtarak ya da toplumda tanınmış kişilerin adını vererek veresiye alış veriş yapmak veya borç para almak isteyen şahıslara güvenmeyiniz. Alışverişlerinizde tanımadığız kişilerden almış olduğunuz çek ve senetlerin çalıntı olabileceğini göz önünde bulundurarak ilgili bankadan teyit ediniz. Tanımadığınız kişilerin sizlere (özellikle yaşlı kişilere) yaklaşarak bizde daha ucuza daha iyi kurbanlık hayvanlar var diyerek ara sokaklara veya değişik yerlere götürmesine izin vermeyiniz. Dolandırıcıların sermayesi dilidir. Kimsenin sizin iyi niyetinizden istifade ederek hile ve güzel sözlerle para ve eşyalarınızı almasına mukavele ve senet imzalatmasına müsaade etmeyiniz.