Milli Eğitim Bakanlığı ilk defa bu eğitim yılında uygulamaya koyduğu ara dinlenme ile yeni bir yol haritası çizdi. Ara dinlenme 16 Kasım Cumartesi günü başlayıp, 25 Kasım Pazar günü sona erecek. Bu ara dinlenmenin ne getirip ne götüreceğini yaşamadan bilme şansımız yok. Eğitimin paydaları öğretmen, öğrenci ve veliler yaşayarak öğrenecekler. Şunu unutmamak gerekir ki, uygulamaya konulan ara dinlenme sadece öğrencilere yönelik.

Öğretmenler ise yine okullarında olacaklar ve kendilerinden yapılması istenilenleri yerine getirecekler.

Bu ara dinlenme tam bir tatil olarak algılanmamalı. Çocuğun okul yorgunluğunu üzerinden atmasına bir fırsat olarak görülmelidir. Bunun içinde okula giderken uygulanan bazı kurallar esnetilebilir.

Aile ile daha fazla zaman geçirebilmesi için yatma kalkma saatleri biraz daha esnetilebilir. Ama kontrol anne babada olmalı çocuğa bırakılmamalıdır.

Bu dinlenme sürecinin iyi planlanıp, öğretmenlerinden de yardım alınarak doğru sosyal etkinliklerle değerlendirilmesi de bir alternatiftir. Çocuğa uygun sinema ve tiyatroya gidilebilir. Müzeler gezilebilir. Farklı etkinliklere katılmaları sağlanabilir.

Çocukların sorumluluk duygusunu geliştirmeleri için yaşına uygun ev işlerine yardımcı olmaları sağlanmalı. Böylece hem kendilerine güvenleri hem de el becerileri gelişecektir.

Birlikte okuma saatleri düzenlenmeli. Okuma saatleri için birlikte kitap alışverişi yapma, kitap okuma, kitap hakkında konuşma, ilgi çekici hale getirilecek yerlerle ilgili tahmin etme etkinlikleri yapılabilir.

Ailece oyun saatleri düzenlenebilir. Çocukların katılımları kelime üretme oyunu, kule oyunu, dört işlem oyunu gibi ailecek oynanabilecek oyunlar oynanır.

Çocuklara okula hazırlanırken yapılan küçük yardımlar bırakılarak, çocuğun kendi işini kendilerinin yapması için yönlendirilmeli.

Çocuğun eksikleri sınav kaygısı olmadan oyunlaştırılarak verilmeli. Oyunlaştırılarak öğrenilen bilgiler hem öğrenmekten zevk almasını sağlar, hem de kalıcı olur. Çocuğa bilgiye nasıl ulaşılacağı basit yönlendirmeler ile sağlanabilir.

Çocuğun özel ilgilerine ve becerilerine uygun aktivitelere katılmasına izin verilmeli. Akranları ile zaman geçirmeleri ortak etkinlik planlamalarına ve eğlenmelerine fırsat tanınmalı.

Anneanne, babaanne gibi büyük ebeveynler ile zaman geçirince; aşırı koruma, sevgi adına şımartma, çocuğun yaşından daha küçük gibi davranmasına yol açacaktır. Büyük ebeveynler kuşaklar arası aktarım için büyük nimettir, bu çok özel ilişkinin çocuğu büyütmek için kullanılması paha biçilemez.

Bütün bunları yaparken bu aranın bir tatil değil dinlenme zamanı olduğu hissettirilmeli. Tatil havasına giren bir çocuğun okula uyum sağlamakta ebeveynlerine zorluk çıkarabileceği unutulmamalıdır.

Eğitimin paydaları olan, veli ve öğrencilerin iyi bir dinlenme haftası geçirmesini ve dinlenme haftasında farklı etkinliklere katılacak öğretmenlere kolaylıklar diliyorum.