Toplantı sonunda en önemli 2 sorun öne çıktı. Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Mustafa Kahya, pasaport kontrol memuru sayısının arttırılması ve toplu taşıma sorununun aşılması hakkında şu bilgileri verdi.

“PASAPORT KONTROLÜ HIZLANDIRILMALI”

3-4 saatlik uçak yolculuğundan sonra Gazipaşa Havalimanı’na gelen turistlerin havalimanında pasaport kontrolünde uzun kuyruklar oluşturmaları, bazen 1 saati aşan bekleme süreleri önümüzdeki turizm sezonunda yaşanmamalı. Gazipaşa Havalimanı’nda sadece 2 pasaport kontrol memuru çalışıyor. Memur sayısı en azından 2018 turizm sezonunda 4’e çıkarılabilir. Memur sayısının arttırılması ile birlikte turistin havalimanında kalış süresi minimuma indirilebilir. Apronun veya otoparkın büyütülmesi gibi planlar belki kısa sürede yapılamayacak yatırımlar ancak memur sayısını arttırmak bu turizm sezonu için yapılabilecek bir düzenleme. Ayrıca havalimanındaki yetersiz tuvalet sayısı da arttırılabilir. Bir uçaktan yaklaşık 300 yolcu iniyor havalimanına ve yolcuların pasaport kontrolünde ya da tuvalet sırasında beklemek zorunda kalmasının Alanya turizmi için olumsuz bir durum olduğunu düşünüyoruz. Bu konularla ilgili gerekli tedbirlerin ve önemlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. ”

“ESNAFIN KURTARILMASI İÇİN ÇÖZÜM ŞART”

Turizm sezonunda otellerimiz tam doluluk oranlarını yakalamış olsalar bile şehir merkezindeki esnaf iş yapamamaktan, müşteri olmamasından şikayet ediyor. Çünkü turist şehir merkezine kolay ulaşamıyor. Alanya şehir merkezinden uzaktaki otellerde kalan turiste, alışveriş ya da şehir turu yapabilmeleri için kolay ulaşım olanağı sağlamak zorundayız. Okurcalar otobüsü Avsallar bölgesinden, Avsallar otobüsü Konaklı’dan yolcu almıyor. Bunu biz anlayabiliriz ancak turistin bunu anlamasını beklemek çok mümkün değil. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Alanya Belediyesi toplu taşıma konusunda en azından turizm sezonunda bir düzenleme yapabilir. Otobüs ve minibüs kooperatifleri bu konuda bir şeyler yapabilirler. Aksi taktirde turistin çok zor şartlarda zahmet çekerek Alanya şehir merkezine gelmeleri mümkün görünmüyor. Esnafın iş yapabilmesi için, turistin şehir merkezine gelebilmesi için aradaki tüm engellerin kaldırılması gerekiyor.