Haber - Burak ÖZTUNÇ

Alanya Belediyesi’nin bir önceki dönem Milliyetçi Hareket Partili Meclis Üyesi Celal Taşkın kişisel sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşım yaptı. Taşkın’ın çok fazla beğeni alan paylaşımı şu şekilde:

“ALANYA MARKA ŞEHİR DİYENLER PARMAK KALDIRSIN!..

Bir şehir sahip olduğu denizi, kumu, dağı, taşı, müzesi ve mutfağıyla kendiliğinden marka olmaz. Bir şehrin marka olması için o şehrin yöneticilerinin ve halkının aynı fikir etrafında birleşip bu fikre sahip çıkmaları, bu fikri her gün yaşatmaları gerekir. Bu çaba ancak çok uzun süre, istikrarlı bir şekilde sürdürülürse bir şehir marka şehir olur.

Şehir hakkında söz sahibi olan mülki amirleri, belediye başkanı, vakıflar, dernekler ve özel sektörün aynı fikre hizmet etmeleri gerekir. Bir şehri marka yapmak, dünyanın her yerinde uzun yıllar alır. En büyük engel, yöneticilerin ve kurumların egolarıdır; görüş ayrılıkları genellikle işleri çıkmaza sokar. Şehirler bu engeli aşmadan başarıya ulaşamazlar.

Bir şehri, “marka şehir” yapmanın amacı, havalı bir kimliğe sahip olmak değil; daha fazla turist çekmek, yatırımları canlandırmak, değerli katkılar sağlayabilecek yaratıcı insanları kentte yaşamaya ikna etmektir. Nihai amaç, şehrin kalkınmasını sağlamak, şehirde yaşayanlara daha iyi hayatlar sunmak, onların mutluluklarını artırmaktır.

Bir şehri marka yapmak, getirisi en yüksek yatırımlardan biridir. Kısacası emek olmadan ve para harcamadan ve de farklı olan projelerin olmadan marka olunmaz.

DİP NOT;

İngilizcede Branding olarak kullanılan “markalama” sözcüğünün kökeni, köylülerin hayvanları birbirinden ayırmak için damgalamalarına dayanır. Bu damgalama hayvanların farklılaşmasına ve tanınmasına yaramaktadır. Bu yüzden: marka en sade tanımlamayla farklılaşmak demektir...

YANİ BENZEMEYE ÇALIŞMAK MARKA OLMAK ANLAMINA GELMEZ OLSA OLSA ADI TAKLİT OLUR...”