ÖZEL HABER - Yüksel SOYLU

Ünlü Rus şair Aleksandr Puşkin’in 220. doğum günü anısına, Türkiye'deki çift dilli çocuklara ve Rusça öğrenenlere yönelik düzenlenen Rusça Olimpiyatları’nın final etabı dün Marmaris’te yapıldı.

Bugün sona eren etkinlik Karina Düzçimen’in başkanı olduğu Slav Dilleri Eğitimcileri ve Tercümanları Derneği tarafından düzenlendi. Etkinliğe Rus Dünyası Vakfı da hibe desteği verdi. Rusçayı dünya kültürünün ayrılmaz bir parçası olarak yaygınlaştırmayı, dilin Türkiye'deki konumunu güçlendirmeyi, ulusal Rusça eğitimini teşvik etmeyi amaçlayan Rusça Olimpiyatları, her yıl yapılıyor.

Olimpiyat Organizasyon Komitesi Başkanı Karina Düzçimen de bu büyük projenin ana amacının Rusçanın yaygınlaştırılması ve Türkiye'deki eğitimin geliştirilmesi, Türk vatandaşlarının Rusça öğrenmeye yönelik ilgisinin arttırılması olduğunu belirtti.

100 FİNALİST MARMARİS'TE

3000'den fazla katılımcı arasından en iyi sonuçları gösteren yaklaşık 100 finalist; Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ve eğitim kurumlarının Rusça ile ilgili bölümlerinin başkanları ve öğretmenlerinin yanı sıra Rusça kursları düzenleyen Rus kuruluşlarının başkanları eşliğinde Türkiye'nin farklı şehirlerinden Marmaris'e geldi.

Marmaris'teki etkinliğin konuklarına, Marmaris Kültür ve İşbirliği Derneği tarafından, Marmaris Belediyesi’nin desteği ile hazırlanan yoğun bir program sunuldu.

Rusya Halkların Dostluğu Üniversitesi (RUDN) olimpiyatların organizasyonunda aktif rol aldı.

Rusya Federasyonu Başkanlığı’na bağlı Rusya Ulusal Ekonomi Akademisi (RANEPA) temsilcileri de olimpiyatların finallerinde katılım gösterdi.

Rusça Olimpiyatları'na Rusça öğrenen lise, kolej ve üniversite öğrencileri katıldı. Öğrenciler dilbilgisi, okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak üzere 5 bölümden oluşan yeterlilik testinden geçti.

İki dilli çocuklar için olimpiyatlar 6-9 yaş (küçükler) ve 10-15 yaş (büyükler) olmak üzere iki yaş kategorisinde gerçekleşti.

Finalistler, Rusça bilgilerini dil ve edebiyat kategorisinde ayrı ayrı gösterdi. Genç katılımcılar Rusça düzeyini belirlemek için sözlü bir mülakattan geçip Puşkin'in şiirlerini okudu.

ÖDÜL TÖRENİ BUGÜN YAPILDI

Ödül töreni ise bugün Marmaris Belediye binasında düzenlendi. Olimpiyatların düzenlenmesinde aktif rol alan ve finalistleri hazırlayan Rus dili bölüm başkanları ve öğretmenlerine, Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Aleksey  Yerhov imzalı teşekkür mektupları verildi.

Rossotrudniçestvo temsilciliği tarafından yapılan kupalar, madalyalar, ödül plakaları ve organizasyon komitesinin hatıra ödülleri, etkinlik organizatörleri tarafından takdim edildi.

ÖZDEMİR AİLESİ’NE BÜYÜK GURUR

Yarışmaya Alanya’dan da sevilen işadamı Aksel Özdemir ve ailesi katılım gösterdi. Alanya Rus Derneği’nin bu yıl katılmadığı yarışmalara Özdemir ailesii kendi imkanları ile Marmaris’e giderek katıldılar. Özdemir ailesinin çocukları Taisa Özdemir 6-9 yaş kategorisinde Türkiye ikincisi oldu ve Alanya’yı gururlandırdı.

ALANYA RUS DERNEĞİ’NE SİTEM

Özdemir ailesi Alanya Rus Derneği’ne tepki gösterdi. Aksel Özdemir yaptığı açıklamada “Alanya Rus Derneği böyle bir yarışmaya bile katılmayacaksa ne işe yarayacak.” dedi.