Alanya’nın mavi bayraklı Damlataş Halk Plajı’nda Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, TÜRÇEV Mavi Bayrak Ulusal ve Bölge Koordinatörleri ve proje gönüllüsü üniversite öğrencileri tarafından düzenlenen çevre bilinçlendirme etkinlikleri bugünkü aktivitelerle sona erdi.

ÇEVRE FARKINDALIĞI OLUŞTURULDU

Başta çocuklar olmak üzere, vatandaşların, turistlerin ve plaj kullanıcılarının büyük ilgi gösterdiği Plajına Sahip Çık projesi, 24 Temmuz’da düzenlenen açılış programından sonra, 4 gün boyunca birbirinden farklı ilginç etkinliklere sahne oldu. Projenin ilk gününde “Zeliha Sunal Atıksız Yaşam Platformu” kapsamında atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Açılışın yapıldığı gün Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve protokol üyeleri Damlataş Halk Plajı’nda izmarit ve atık temizleme çalışmalarına katıldılar.

DENİZ DİBİ DALIŞ ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Projenin bir diğer bölümünde ise deniz canlılarının yaşam kalitesine dikkat çekmek ve deniz dibindeki mevcut yaşam alanlarının korunması ve kontrol altında tutulmasına dair çalışmalar yapıldı. Bu bağlamda yürütülen çevresel farkındalık çalışmalarına destek veren Dolphin Dive Dalış Okulu eğitmenleri İskele Rıhtım Bölgesi’nde deniz dibi dalış etkinliği gerçekleştirdi.

4 günlük proje süresince yine Proje Koordinatörleri ve Proje Gönüllüleri tarafından her gün plajda plaj temizlik derecesi ölçümü, mavi bayrak kriterleri eşini bul oyunu, izmarit toplama yarışması, kırmızı – yeşil pankart oyunu, deniz canlılarını konu başlığı yapan balon katlama sanatı çalışmaları, 2 dakikada deniz temizliği çalışması, plajlarda çevresel bilinci ölçmek adına yapılan İngilizce / Türkçe anket çalışması gibi plaj çevre etkinlikleri yapıldı.

DERECEYE GİREN ÇEVRECİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Plajına Sahip Çık Projesi, plaj kullanıcıları ile düzenlenen izmarit toplama yarışması ödül töreni ve etkinlik katılımcılarına yönelik düzenlenen sertifika töreni ile son buldu. İzmarit toplama yarışmasında ilk üçe giren plaj kullanıcılarına madalyaları Türkiye Sigara ile Savaşanlar Derneği Antalya Temsilcisi Gürsel Yurtbahar tarafından verildi. Türkiye’de tütün ve tütün mamullerinin kullanımı ile ilgili çeşitli çalışmalar yürütülen Türkiye Sigara ile Savaşanlar Derneği Antalya Temsilcisi Gürsel Yurtbahar yaptığı açıklama ile Plajına Sahip Çık Projesi kapsamında plajda toplanan sigara izmaritlerinin sağlık açısından risklerine değinirken, çevresel boyutta verdiği zararlara da dikkat çekti.

ÇALIŞMALARLA İLGİLİ RAPOR HAZIRLANDI

Plajına Sahip Çık Projesi kapanış toplantısı ve etkinlik sonu rapor sunumu Alanya Belediyesi Encümen Salonu’nda Belediye Başkan Yardımcısı Ali Yenialp, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Erdoğmuş ve TÜRÇEV Proje Koordinatörlerinin katılımları ile gerçekleştirildi. Toplantıda, 4 günlük proje kapsamında plajda yapılan uygulama ve bilinçlendirme çalışmaları, plaj kullanıcıları ile gerçekleştirilen anket ve plaj temizlik derecesi ölçümünün detayları hususunda hazırlanan rapor katılımcılara sunuldu.