Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Alanya Şubesi resmi kuruluşu öncesinde başladığı avokado üretimin artması ve tüketim alanlarının ve pazarlarının genişlemesine yönelik yürüttüğü 5 aylık çalışmayı tamamladı. Avokado Üreticileri Birliğinin de katkıları ile hazırlanan verilen bir kitap halinde getirilerek ALKÜ Rektörü Prof Dr Ahmet Pınarbaşı'na teslim edildi. 

MÜSİAD binasında yapılan devir teslim esnasından Alanya Avokadosu ve geçmişten günümüze avokado konulu çekilen kısa filmde ALKÜ'den katılım gösteren akademik heyete, Gıda Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, Avokadocular Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen ile MÜSİAD üyelerine izletildi.

ALANYA'DA 8 ÇEŞİT AVOKADO ÜRETİYORUZ

Alanya Avokadocular Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, ALTSO ve tarım müdürlüğün katkılarıyla coğrafi işaretin alındığını söylediği konuşmasında, "Alanya dışından ürünün sadece tek çeşit avokado olarak bilinmesine rağmen ilçede 8 farklı türünün yetiştirildiğini ifade etti. Hazırlanan broşürde ilçede yetişen avokadoların hangi ayda hasat yapılması gerektiğini anlattıklarını ifade etti. Sevilgen ürün yüksek fiyattan satılırken yağ oranı tamamlanmayan ürününde hasat edildiğini ve o ürünün tüketici tarafından beğenilmemesine neden olunmakta. Bu yüzden ürün yeterli olgunluğa ulaşmadan hasat edilmemeli" dedi.

AVOKADAO ÖRTÜ ALTINA GİRECEK

Tarım Müdürü Mehmet Rüzgar ise avokadonun medya gücüyle tanıtımın yapıldığına dikkat çekti. Üreticiye danışmanlık hizmeti verildiğine dikkat çeken Rüzgar, üretici cebinden parama ödemeden bunu biz çözüyoruz. Muzu örtü altına aldık yakında avokado örtü altına girecek. Toprak analizlerinde laboratuar bazlı çalışma yapıyoruz. Alanya'nın 3'ncü ürünü ise avokadonun ardından mango olacak. Bakanlıktan bölgesel bazlı destekler talep etti.  Artık üretici fidanı alıyor bizde desteğini veriyoruz" dedi.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER ÜREMELİYİZ

Milileşmemiz, yerli üretime ve katma değeri yüksek ürünler üretmemiz ve bunu bilimsel yapmamız gerekiyor diyen ALKÜ Rektörü Pınarbaşı, AR-GE tabanlı üretim yapılması önemli. Üniversite olarak bizlerde bu işe katkı sağlayabiliriz. Ürütün taşınması, işlenmesi ve paketlenmesi çok önemli, Bu süreçte katkı yapacağımız düşünüyorum. Uygun sıcaklık paketleme hepsi mühendislikle alakalı. Bizde çok ciddi mühendislik fakülteleri var" dedi.

AVOKADO THY'NİN MENÜSÜNE GİRMELİ

MÜSİAD Alanya Şube Başkanı Mustafa Durusoy hazırlanan kitapçığı teslim ederken yaptığı konuşmada, "Çalışmamıza 5 ay önce Hilmi Sevilgen bey ile başladık. Avokado şuan ne durumda diye değerlendirdik. O süreçte endüstriye dönüştürülmesi manasında bir çalışma yapıp kitapçık hazırladık. Ön bilgi mahiyetinde bir çalışma sunum yaptık. MÜSİAD'ın genel merkezde de uygulayıp tavsiye etti. Kooperatif ortaklı sistemi ile faizsiz ekonominin uygulandığı sistem ile 5-10 ağacı olan üreticiden, fabrika yöneticisine kadar satışı yapan son halka olan marketçisinin de dahil olduğu ortaklık kuracağı sistemi ile eşit ve adil kazan olarak paylaşıldığı, avokadonun 2 lira değil 7-8 lira hatta 10 liraya satılabilmesi sağlayacak endüstriyel dönüşüme ihtiyacımız var. Biz buraya kadar çalışmayı taşıyıp bir şema hazırladık. Bir taş heykel sempozyumun yanında bir caz festivalini yanında avokado festivalimiz olsun. Alanyaspor'un formasında avokado resmi olduğunu düşüp yapacağı etkiyi, THY menüsünde yer aldığını düşünmemiz gerekir. Dünyada cips, dondurma, sos veya kozmetik alanında çalışmalar var bizler nelerini yapabiliriz. Tesisleşmenin analizi ve pazarlama analizi hazırlanınca Alanya'nın dinamikleri olarak biraraya gelerek TORKU misali bir yapılana olsun istiyoruz. Kötüden örnek olmaz geçmişteki kötü ortaklıları değil iyiyi örnek olalım" dedi.