Ne yazık ki ülkemizde evde kitap okunduğunu gören çocuk sayısı çok az. Çocuklar örnek alacak aile büyükleri bulamıyorlar. Bir diğer neden ise kitabı yok saydıracak uyaranların çokluğu ve kitap okumaya göre daha kolay, rahat ve eğlenceli olması. Bilgisayarda oyun oynamayı, tablette vakit geçirmeyi, cep telefonu ile oynamayı ve televizyon izlemeyi tercih ediyorlar. Zaten aileleri de bunlara izin veriyorlar. Bilgisayar, tablet, cep telefonu ve televizyonda karşılaştıkları kendilerince ilginç gelen etkinlikleri arkadaşları ile paylaşıp, dizi ve film kahramanlarını öykünebiliyorlar. Kitap okusalar, okudukları kitapları paylaşacakları arkadaş sayıları ise oldukça kısıtlı.

Kitap okumanın insana yeni ufuklar açtığını fark etmemiz gerekiyor. Yazarların bizlere açtığı dünyanın içine girmek, orada hayaller kurmak ve o hayallerin peşinden koşmayı öğrenmemiz gerekiyor. Her okuduğumuz kitap bizi yeni bir maceraya sürükler. Ayrıca kitap bizim geçmişle geleceğimiz arasında köprü kurmamızı sağlar. Bundan dolayıdır ki kitap okuma tembelliği olan çocuklarımız için artık internet üzerinde sesli hikayeler üretildi. Hikaye anlatmayı aile büyüklerine, öğretmenlere bırakmalı, çocukların hikaye okumaya yönelmelerini sağlamak gerekir.

KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANDIRILIR?

Bebekliğinden itibaren masallar anlatıp, okuyarak ilgisini o yöne kaydırabiliriz.  Okul öncesi ve ilkokul’un ilk 3 sınıfında ki çocuklar için renkli, bol resimli ve az yazılı kitaplar ilgi çekicidir. Çocukların kendilerinin kitap seçmelerine fırsat vermek gerekir. Olumsuz davranış sergileme alışkanlığına itecek kitaplardan uzak durmalarını sağlamak gerekir. Bu süreçte sadece yazıları okutmak yerine, resimleri de anlattırarak hayal güçlerini gelişmelerine katkı sunabiliriz. Çocuğumuza “git kitap oku” demek yerine “gel beraber kitap okuyalım” veya bana kitap okur musun?”  demek daha doğru bir yaklaşım olur.

12 yaşından itibaren dünya klasikleri ile tanıştırmanın zamanı gelmiştir. Yaş grubuna uygun olarak hazırlanan Dünya Klasiklerini tercih etmek oldukça önemlidir.

Okullarda öğretmenlerimiz kitap okuma saatlerinde, özet istemek yerine okudukları kitapları tartışmalarını sağlamaları kitap okumayı daha çekici hale getirebilir. Okullarda ki kitap okuma saatlerini okudukları kitapları tartıştırarak kitap okuma ve tartışma kültürünü oluşturmalarına katkı sağlayabilirler.