Haber: Erkan UYSAL

Deniz Taksi esnafıyla bir araya gelen Akkaya, “İyisiyle kötüsüyle 3 dönemdir bu görevi ifa etmeye çalışıyoruz. Zamanında ben de içinizdeydim. Benim de bir taksim vardı. Zamanında bu şehirde en pahalı taksiyi ben satmıştım. Güzel şeyler yaptığımız kanaatindeyim. Eksiklerimiz, hatalarımız olabilir. Dönemimiz boyunca yaptığımız faaliyetlerde hep üyelerin menfaatleri doğrultusunda hareket ettik. Üye Şoförler Odası’na aidatını ödedi, her türlü hizmeti bedavaya aldı. Sistemin, özellikle taksiciliğin oturduğu kanaatindeyim. Bugün şoförler odasından ne istediniz de yapmadık? Şoförler odası üyelerinin her türlü talebine cevap vermeye çalıştı. Ben 2005’de göreve geldiğimde yaptığım iki şey vardı. Özellikle esnafın mağdur olduğu free servis dediği konu vardı. Bununla ilgili şehre ilk defa yasal denetim komisyonu kurduk. Bitti mi, bitmedi ama karınca misali bu yola baş koyduk. Bir şekilde sistemi oturtmaya çalıştık. Bizden önce polis, jandarma vardı, taksicilik vardı ama şunu da gururla söylüyorum. Hiç kimseye müsamaha göstermedik, taviz vermedik. Bana Allah’ın bir kulu, ‘Ali Akkaya şu kişiye ceza yazılacaktı da onu kurtardı, şuna müsamaha gösterdi’ diyemez.

‘YASAL ALTYAPI OLUŞTURDUK’

Diğer bir taraftan taksicilikle ilgili bir yasal altyapı oluşturduk. Piyasada özellikle şehir merkezinde dayılar, emmiler vardı. Bir taksici iş almaya çalıştığında taksinin arkasına vurur, ‘Devam et’ derdi. Hepiniz de devam et derdiniz. Yeri geldi dayak yiyenler oldu. Ne yapmamız lazım. Taksi Yönetmeliği oluşturmamız lazım. Burada bizi ışığa veren dönemin İzmir Belediyesi oldu. Bu konuda İzmir Belediyesi 1939’da bir tembihname hazırlamış. Bu konuda bize eski meclis üyesi Hilmi Tokuş da çok destek verdi. Biz yönetmeliği çıkardık. Yönetmelik çerçevesinde cezalar verdik. Sistem de oturdu, 2014’de Büyükşehir’e geçeceğiz.  Bununla ilgili altyapıyı oturtmamız lazım dedik. Bugün bu şehirde oda seçimleri oluyor. Herkes taksiciler gibi esnafta da sınırlama olması lazım diyordu. Biz bu işi bir tık ileri götürdük. Her taksi durağının sayısı sabit olduğu gibi hepsine bir sınır belirledik. Alanya’yı parsel parsel parselledik. Bir direğin bile pazarlığını yaptık. Günlerce odada toplantılar yaptık. Uzun vadede bu taksiciliğin kurtuluşu anlamına geliyor. Hep komşularla taksi durakları arasında sorun vardı. Bugünden sonra yasal olarak altyapı tamamlanmış durumda.  Herkesin sınırları belli. Sorun da kalmayacak. Biz her türlü detayı düşünmeye çalıştık. Ben gururla söylüyorum. İyi ki 2005’de başkan seçilmişim. İyi ki ekibimize görev verdiniz.  Bugün iyi bir isim yapmışsam bu esnaf sayesinde oldu. Bu dönemde bir kitap verdim. Neler yaptıklarımız bu kitapta yer alıyor. Bu şehirde Alanya Kalesi var. Alanya Kalesi’ne giriş saatlerinin uzatılmasıyla ilgili sağda solda konuşulmuş. Kalenin saatinin uzatılmasıyla ilgili müracaatını şoförler odası yapmış. Biz güzel şeyler yaptığımıza inanıyorum. Ben başkanlığı bıraksam dahi gözümü şoförler odasında açtım. Bir şoför arkadaşımın isteği, emri olursa her zaman için başımın üstünde yeri var. Odacılık boyutunu bırakıyorum. Kefalet kooperatifine devam edeceğim. Eksiğimiz varsa seçime kadar giderelim. Her türlü detayı düşünmeye çalıştık. Üye aidatı alarak her türlü faaliyeti bedava yaptık.

‘HİZMETİN DAĞITIMI ZOR’

2014 itibarıyla biz Büyükşehir’e geçtik. 890 taksimiz var. Bunların ruhsatlarını düzenledik. Bugün Antalya merkezde bunu yapamamış. Düzenleme hayata geçeli 4 yıl olmuş ama daha bunu yapamamış. Yeni araba alan arkadaşlar da yenisini çıkartamadı. Ben Büyükşehir’e de hak veriyorum. A630 kilometredeki taşımacılık Büyükşehir’e bağlı. Bunu da düzenlemek zaman alacak. Düzenlenmesi gereken çok şey var. Şu cadde Büyükşehir’in, şu yerel belediyenin demek yanlış. Büyükşehir Yasası’nın düzenlenmesi lazım.  Büyükşehir dediğimiz yer şurası değil. Aramızda 140 kilometre var. Büyükşehir’in hükmettiği alan 630 kilometre. Hizmetin dağıtımı zor.

‘ODA OLARAK BUNUN SAVUNMASINI YAPARIZ’

Bugün Alanya ve Manavgat dışındaki ilçelerde taksilerde tahdit yok. UKOME’de toplantılarda tüm Antalya T olsun dediler. Herkes ilçesinde kalsın dedim. Serik’e getirelim TSE koyalım.  Tutup da herkesi T yapıp uzun vadede Elmalı’da dağın başındaki bir taksiyi Alanya’ya getirmeyelim. Bununla ilgili altyapı oluştu. Sıkıntı yok. Oda olarak bunun savunmasını yaparız.

  DİYETİSYEN İSYETEN ÜYEYE ESPRİLİ CEVAP

Bir esnaf ise Akkaya’dan kendilerine diyetisyen hizmeti isteyince, ‘Seni gittiğim sürece yaylaya götüreyim. Bağda, bahçede çalışalım. Çalıştıkça eriyoruz’ cevabını verdi.