Kültür Merkezi’nde yapılan basın lansmanına, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Başkan Yardımcısı Mehmet Kula, Tiyatro Müdürü Hüseyin Çinal, Rejisör Murat Atak, Belediye Tiyatrosu Sanat Koordinatörü Esra Kutertan Tığlı, oyunun yazar ve yönetmeni Nilbanu Engindeniz ve oyuncular katıldı. 

BELEDİYE BAŞKANI YÜCEL; “SANAT ALANINDA DAHA BÜYÜK HEDEFLER KOYACAĞIZ”

Kültür Merkezindeki basın toplantısında konuşan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, sanat alanındaki başarılarının Avrupa ölçeğinde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Başkan Yücel; “İnşallah daha başarılı daha güzel oyunlar ortaya koyacağız. Biz lojistik olarak sanatçılarımıza bütün destekleri vermeye çalışıyoruz, vereceğiz de. Yönetim olarak her zaman sanata ve sanatçıya önem veren bir yapıya sahibiz. Bunu da bu zaman dilimi içinde görmüşsünüzdür inşallah. Bu zaman diliminde Belediye Tiyatrosu 86 bin seyirciye ulaştıysa bu büyük bir başarıdır; daha sonraki yıllarda daha da ileriye gidecektir. Sanatçılarımız daha büyük hedefler koyacak. Biz Alanya Belediyesi olarak diğer belediyelerle kıyaslanırken hep büyükşehirler ve Avrupa baz alınarak kıyaslanmalıyız. İnşallah daha da hedef büyüterek kitleleri çoğaltarak kitleleri bu salonlara çekerek hedefe doğru gideceğimize inanıyorum. Tüm oyuncularımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

TEO KRAL OLMAK İSTEMİYOR

Oyunun yazarı Nilbanu Engindeniz oyunu şöyle özetledi: "Aslan kral emekli olacaktır. Yerine ise tek oğlu olan küçük aslan Teo geçecektir. Eğlenceyi çok seven Teo kral değil, bir sirk yıldızı olmak istemektedir. Fakat ormanda, aslan türünden olmadığı halde kral olmak isteyen biri vardır; maymun Momo. O ise annesi ve arkadaşının zorlamasıyla sirkte çalışmak zorundadır. Bu ikilinin yolları oyunun sonlarına doğru kesişecektir. Bakalım sonunda kim kral olacaktır?" Bu arada geçen yılki oyun “Gökkuşağının Altında” da bu yıl sergilenmeye devam edecek” şeklinde konuştu.

PRÖMİYER 2 EKİM’DE

2 Ekim Salı günü saat 14.00’da seyircisiyle ilk kez buluşacak olan oyun, yine 3 Ekim Çarşamba günü saat 19.00’da 2. kez sahnelenecek. Kukla tiyatrosu olarak sergilenecek oyun, sezon içinde belli aralıklarla Salı günleri seyircisiyle buluşmaya devam edecek. Kral Olmak İstemeyen Aslan,  5-9 yaş grubuna hitap etmesine rağmen, büyüklerinde çocuklarıyla birlikte büyük bir keyifle seyredebileceği bir oyun.

Dekor, kostüm, kukla tasarım & uygulaması Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Sahne Tasarımı Ana sanat Dalı Öğretim Görevlisi Ayten Öğütçü tarafından yapıldı. Ayrıca oyunun ışık tasarımı ise Arya Grup ışık tasarımcıları tarafından yapıldı.

OYUNCULUK KURSU SEÇMELERİ 29 EYLÜL’DE

Kral Olmak İstemeyen Aslan’la ilgili açıklamalarının ardından Oyuncu Nilbanu Engindeniz 29 Eylül Cumartesi yapılacak oyunculuk seçmeleriyle ilgili de bir hatırlatmada bulundu. Engindeniz, “Şişkolar ve Sıskalar” isimli oyun için Cumartesi saat 10.00’dan itibaren kursa başvuran çocuklar arasında seçmeler yapacaklarını kaydetti.

3 ARALIK DÜNYA ENGELLLER GÜNÜ İÇİN DE BİR OYUN HAZIRLANIYOR

Oyuncu Engindeniz geçen yıl olduğu gibi bu yıl yine 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde sergilemek için özel çocuklardan oluşan bir oyuncu grubuyla yeni bir oyun hazırlığı içinde olduklarının müjdesini verdi. “Kalbimin Sevgili Gözü” isimli oyunun hazırlıkları devam ediyor.

“ORADA BİR KÖY VAR UZAKTA PROJESİ 5. YILINDA DA DEVAM EDECEK”

Konuşmasını “Orada Bir Köye Var Uzakta” projesiyle sürdüren Nilbanu Engindeniz, “Köy çocuklarını tiyatroyla buluşturan Belediyemizin bu önemli projesi bu yıl da devam edecek. Tam 5. yılını dolduracak olan projemizin bu yıl ki konusunu ‘Mutluluk Çocuğa Yakışır’ olarak belirledik. Çocuklarımıza mutluluğun resmini yaptıracağım ve sonra o resimlerden oluşan Alanya’nın sokaklarını kaplayan dev bir resim sergisi açacağız” dedi.

Toplantıda Alanya Belediye Tiyatrosu’nun 2018-2019 sezonu ve turneleriyle ilgili de rejisör Murat Atak tarafından bilgi verildi.

MURAT ATAK, “SEZONA HIZLI BAŞLADIK”

2018-2019 Tiyatro sezonuna hızlı başladıklarını kaydeden Rejisör Murat Atak, basın toplantısında Belediye Tiyatrosuyla ilgili çok önemli konuları değindi.

Hem geçen yıldan devam eden hem de bu yıl hazırlanan oyunlarla sezona hızlı bir başlangıç yapacaklarını söyleyen Murat Atak; “Repertuarımızdan bahsetmek istiyorum. Orhan Veliyle Git Gidebildiğin Yere, Derya Gülü, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Gökkuşağının Altında  çocuk oyunu, Sırça Biblolar adlı oyunlarımız bu sezonda da seyirciyle buluşmaya devam edecek.

Geçen sezon sonunda prömiyerini yaparak ancak 4 defa sahneye koyduğumuz Karmakarışık adlı oyunu da sahneye koymaya devam edeceğiz. İlk başlarda oyunları çabuk tüketiyorduk. Ama artık önceki oyunlarımızı da tekrar seyirciyle buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

“49 FARKLI OYUN OYUNLA 86 BİN SEYİRCİYE ULAŞTIK”

“Bugüne kadar 49 farklı oyun oynamışız ve seyircimizle 399 temsilde buluşmuşuz. Bu yılkiyle birlikte 400 temsil olacak. Bu güne kadar Alanya Belediye Tiyatrosu 86 bin seyirciye ulaşmış.  Bu yıl ki turnelerimizle, merkezdeki oyunlarımızla 100 bini çoktan aşmış olacağız. Önümüzdeki sene size daha müjdeli haberler vermiş olacağız. Manavgat yakın bir komşumuz olduğu için ve sabit bir sahnesi olduğu için oraya daha sık turneye gidiyoruz”.

“YEREL YÖNETİMLER ALANYA’DA OLDUĞU GİBİ İNSANLARIN ALTYAPISINA DA HİZMET SUNMALI”

“Yerel yönetimlerin mutlaka sevgili başkanımız gibi şehrin altyapısına yaptıkları hizmetleri insanların altyapısına da bir kültür hizmeti olarak sunması lazım. Salon yaparlarsa biz her yere gitmeye hazırız. Elimizde yetirince oyumuz var. Adana’ya, Diyarbakır’a, İzmir’e, Samsun’a ve Ankara’ya defalarca turneye gittik ve gitmeye de devam edeceğiz”.

17 ARALIK’TA “MEVLANA’DAN AŞKA” SAHNELECEK

“17 Aralık’ta ‘Mevlana’dan Aşka’  oyumuzu bu yıl Şeb-i Arus dolayısıyla sahneye koyacağız ve seyircimizle buluşturacağız.  Bunların dışında 2 önemli eserimiz daha var. Tarık Buğra’nın bu yıl 100. doğum yılı.  İkici turda mutlaka bir Tarık Buğra oyunu oynayacağız.

İkinci bir vefa örneği olarak Türk Sinemasına yüzlerce film kazandıran Ali Şen. Bilindiği gibi Şener Şen’in babası. Onun da 100. doğum yılı.  Ancak biz sadece bundan dolayı seçmedik bu oyunu yani “Duvarların Ötesi”ni. Aynı zamanda Turgut Özakman’ı da 5. ölüm yıldönümünde anacağız.  Duvarların Ötesi’nde onun önemli bir eseri.

Çağdaş Amerikan Edebiyatının ve Tiyatrosunun çok önemli bir yazarı NeilSimon’ bundan 20 gün önce 90 yaşında vefat etti. Simon’nun “Büyük Aşıkların Sonuncusu”  isimli değerli bir eserini buluşturacağız bu sezon seyircimizle.”

“ALANYA ŞEHİR TİYATROSU İLK DEFA YURTDIŞINA ÇIKIYOR”

Alanya Belediye Tiyatrosu’nun turneleriyle ilgili de bilgi veren Rejisör Murat Atak, bu yıl ilk defa yurtdışı turnesine çıkacaklarını açıkladı.  Atak şöyle konuştu: “Alanya Belediyesi Şehir Tiyatromuz ilk defa yurt dışı turnesine gidiyor. Her ne kadar Yavru Vatan da olsa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir ülkedir ve başka bir ülkedir. Sayın Cumhurbaşkanı’ndan da randevumuz alındı. O’nu da ziyaret edeceğiz ve oraya da Alanya’dan sevgilerimizi götüreceğiz. Bu turne Kıbrıs’ta ilk defa düzenlenen bir festival ilginçtir bugüne kadar Türkiye’de hiç yaşanmamış bir şey.   İlk kez bir tiyatro elindeki bütün oyunlarla katılıyor bu festivale. Biz Kıbrıs’ta 1 Kasım’da Karmakarışık, 3 Kasım’da Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, 4 Kasım’da Gökkuşağının Altında, 6 Kasım’da Derya Gülü, 8 Kasım’da Orhan Veli’yle sahne alacağız. 10 Kasım’da ise Alanya Belediye Tiyatrosu sanatçılarımız, Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçıları ve Ankara Devlet Opera ve Balesi Sanatçılarıyla birlikte sahnede olup Atatürk’ü anacaklar. ‘Bir Ağıt Bin Teşekkür’ adı altında büyük bir orkestra eşliğinde bizim sanatçılarımız da sahnede olacaklar”

“BU OYUNLAR TAMAMEN İÇ YAPIM”

Hem “Duvarın Ötesi” hem de “Büyük Aşıkların Sonuncusu”  tamamen bir iç yapım diyen Murat Atak, “ Dışardan her hangi bir dekor alımı, kostüm yapımı gibi bir şey olmadı. Tamamen daha önceki oyunlarımızın dekorlarını dönüştürerek çalışıyoruz. Bu konuda da belediyemiz hiç para harcamadı. Mükemmel 2 yeni dekor kazandık. Sıfır yapım maliyetiyle belediyemize ve şehir tiyatromuza iki yeni oyun kazandırıyoruz” dedi.

HÜSEYİN ÇİNAL BELEDİYE TİYATROSU ARTIK DAHA GÜÇLÜ

“Kral Olmak İstemeyen Aslan” oyunun basın lansmanında sahneye gelen Alanya Belediye Tiyatrosu Müdürü Hüseyin Çinal, “Bol seyircili bir sezon geçirdik. 2 Ekim’de yeni çocuk oyunumuzla Kral Olmak İstemeyen Aslan’la sezonu açacağız. Oyun 3 Ekim’de tekrar oynanacak. Kadromuza 3 yeni oyuncu daha katıldı. Artık daha güçlüyüz. Aynı anda iki oyuna birden hazırlanabiliyoruz.  Tüm salonlarımız pırıl pırıl oldu. Kapılarımızı, ışıklarımızı, koltuklarımızı değiştirdik. İnşallah çok güzel bir sezona başlayacağız. Hem daha güçlü hem de gümbür gümbür. Seyircilerimiz bizi bu güne kadar hiç yalnız bırakmadı. Bu sezonda da yalnız bırakmayacaklar. Çünkü hep birlikte çok güzel bir sezon geçireceğiz.”