Açılış konuşmasını yapan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, ‘Dünyanın en huzurlu ve en güvenli kentlerinden birisi olan Alanya’mızın turizm değerini arttırmak ve Alanya markasını güçlendirmek için göreve geldiğimiz günden bu güne önemli projeleri bir bir hayata geçiriyoruz.’ İfadelerini kullandı.

‘Gerçeğe dönüştürmek bize nasip oldu’

Yücel konuşmasına şöyle devam etti; ‘İlk kez 1980’li yıllarda dönemin Belediye Başkanı Eşref Kahvecioğlu tarafından gündeme getirilen Teleferik Projesi, zamanla Alanya’nın en büyük rüyası olmuştur. O yıllardan bu güne Alanya Kalesi’ne teleferik yada farklı raylı sistemlerle çıkılması ile ilgili çeşitli çalışmalar yapılmıştır.

Alanya gündeminden hiç düşmeyen ve Alanya’nın yaklaşık 37 yıldır hayalini kurduğu Teleferiği gerçeğe dönüştürmek ise; Milliyetçi Hareket Partisi’nin üretken belediyecilik anlayışı ile hamdolsun ki bizlere nasip oldu.

Alanya Belediye Başkanlığı görevine gelir gelmez Teleferik Projesi’ni yeniden ele aldık. Hayata geçirmek için çalışmalara başladık. Alanya’nın 37 yıllık rüyasını gerçekleştirdik.

Alanyamıza hayırlı uğurlu olmasını diliyor; Teleferik projesini hayal eden, düşünen ve yapımı için çaba harcayan bizden önceki belediye başkanlarına, belediye personelimize ve emek veren herkese sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. ‘ dedi.

‘UNESCO  Dünya mirası listesine girmesi için mesafe kaydediyoruz’

Yücel; ‘Geçen yıl Kasım ayında yapımına başladığımız ve Kurban Bayramı öncesinde halkımızın hizmetine sunduğumuz Teleferik, 9 milyon Euroluk dev bir yatırımdır.

Dünyaca ünlü Damlataş Plajı’ndan hareket eden, eşsiz güzellikteki Damlataş Mağarası ve Kleopatra Plajları üzerinden 1’inci derece arkeolojik SİT alanı olan Alanya Kalesi’ne uzanan Teleferiğin açılmadan halkımızdan, yerli ve yabancı misafirlerimizden gördüğü ilgi bizleri mutlu etti.

Alanya Teleferik’i faaliyete geçirerek, Alanya Kalesi’ne tarihi ve doğal değerlerimizi koruyacak alternatif bir ulaşım sistemi kurduk.

Bu doğrultuda Kale’ye çıkışların çoğunun Alanya Teleferik ile gerçekleştirilmesini istiyoruz. Unesco Dünya Mirası adayı olan Alanya Kalesi’ne tur otobüsleri ve büyük araçların çıkmasını belirli bir tarihten sonra yasaklayacağız. Böylelikle hem Alanya Kalesi’ni korumuş olacağız, hem de Unesco Dünya Mirası Listesi’ne girme yolunda önemli bir mesafe kaydedeceğiz. ‘ diye konuştu.

‘Hedefimiz 1 milyon kişi’

‘Hem taşıma, hem de seyirlik özelliği ile dünyadaki ender teleferiklerden birisi olan Alanya Teleferik ile kısa vadede yılda 500 bin, uzun vadede ise 1 milyon yerli ve yabancı turisti Alanya Kalesi’ne taşımayı hedefliyoruz.

Şimdiden Alanya’nın simgelerinden biri olan Teleferik’in daha cazip ve kullanışlı hale gelmesi için Teleferik’in binildiği ve inildiği alanlarda çeşitli çevre düzenleme projeleri yürütüyoruz.

Bunlardan biri olan Ehmedek Çevre Düzenlemesi Projemiz kuruldan onaylandı. Ehmedek Çevre Düzenleme çalışmalarımız bittiğinde Kale’nin her noktasına yürüyüş yolu bağlantıları kurulacak. Vatandaşlarımız Teleferik’ten indikten sonra, gece-gündüz Kale’nin her noktasına rahatlıkla ulaşılabilecek.  Proje kapsamında çeşitli gezi yolları ve seyirlik alanlar yaparak, yürüyüş rotalarını daha da keyifli hale getireceğiz.

Yürümekte zorlanan vatandaşlarımız için, İçkale ve Süleymaniye Cami arasında ulaşımı sağlayacak ilk etapta 4 tane 14 kişilik büyük golf araçları (Shatter)  ile hizmet vereceğiz.

Alanya Teleferiği ülkemizdeki diğer teleferiklerden ayıran birçok özellik var. Alanya teleferik misafirlerine sadece ulaşım ve seyir imkanı sağlamıyor. Aynı zamanda yaşayan bir tarih olan Alanya Kalesi’nin paha biçilmez hazinelerini keşfetme imkanı sunuyor.  Teleferiğin hayat bulmasıyla, Alanya Kalesi içinde bulunan Ehmedek Çarşısı, Süleymaniye Cami, Bedesten Çarşısı, Sarnıçlar, Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat’ın sarayı, tarihi Alanya Evleri, İç Kale ve daha nice tarihi değerlerimiz günlük yaşamımızın bir parçası oldu ve gün yüzüne çıktı.’

‘Basiretsizce yapılan eleştirilere kulak asmadık’

Kendisini her seferinden acımasızca eleştirenlere de cevap veren Yücel; ‘Birçok medeniyetin izlerini taşıyan Alanya Kalesi’ni yeniden ayağa kaldıracak Teleferik ile Alanya Kalesi’ni yeniden keşfedeceğiz, hiç gitmediğimiz noktalarını göreceğiz, Alanya’nın doğasına ve tarihine yeniden hayran kalacağız.

Alanya’ya böyle önemli misyonlarla hizmet veren Alanya Teleferik’in fiyatı ile ilgili sosyal medyada ve yerel basında günlerce basiretsizce yapılan eleştiriler, bizlere projenin büyüklüğü ve amacının anlaşılmadığını gösteriyor. Bu büyüklükte bir proje üretip hayata geçirdiysek, elbette fiyat hesabını da biliriz. Başkalarının facid ile yaptığı hesabı biz, aklımızdan yaparız. ‘ diye vurguladı.

Şehit yakınları ve gaziler unutulmadı

‘Teleferik şehit yakınlarına ve gazilerimize ücretsizdir.  Yaşlılarımıza, öğrencilerimize ve 20 kişi ve üzerindeki gruplara yüzde 50 indirim sağlamaktayız.’

Sözünde durdu 1 lira desteği geliyor

Daha önce Alanyaspor ve ALTAV’a teleferiğe binecek kişilerden alınan ücretlerden her birinden Alanyaspor’a ve ALTAV’a 1 TL sözü veren Yücel ‘Ayrıca istasyonumuzdan hareket eden her bir teleferikten alınan paranın 1 lirasını Alanya Turizm Tanıtma Vakfı’na, 1 Lirasını da şehrimizin gözbebeği Alanyaspor’a hibe edeceğiz.

Teleferik artık Alanya ile özdeşleşmiştir. Kentimizi tanıtımlarda ön plana çıkaracak önemli bir öğedir. Bu değere hep birlikte sahip çıkmalıyız.’ diye konuştu.

Kendi işini kendi yapan belediye

‘Alanya’yı, dünyanın sayılı şehirlerinden biri olan, refah seviyesi yüksek ve mutlu insanların yaşadığı, örnek alınan bir şehir yapma noktasında hummalı bir şekilde çalışıyoruz.

Alanya Belediyesi’ni artık üreterek güçlenen, güçlendikçe büyüyen ve büyüdükçe de halkına daha çok hizmet eden bir belediye haline getirdik.

Yatırım bütçesi, araç filosu ve hizmet ağı ile Antalya’nın en güçlü belediyelerinden biri olan Alanya Belediyesi, artık okullar yaptıran, yurtlar yaptıran, kreşler yaptıran, camiler yaptıran,  birçok mahallesine düğün salonları ve kültür merkezleri inşa eden bir belediye oldu. Aynı zamanda kendi bitkisini, kendi elektriğini, kendi asfaltını ve kendi betonunu kendisi üreten, tasarruf ederek büyüyen bir belediyeyiz.

Alanya Teleferiğin Alanyamıza hayırlı uğurlu olmasını diler, bizlere duyduğunuz güven ve verdiğiniz destek için teşekkür eder, hepinize en derin sevgi ve saygılarımı sunarım’ diye konuştu.