Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen ve Akdeniz Üniversitesi, Mimarlık Bölümü ve Artvin Çoruh Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesinin Kurucu Dekanı Prof. Dr. Eser Gültekin’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Güneş, Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcıları Dr. Öğretim Üyesi İsmail Topçu ve Dr. Öğretim Üyesi Armağan Kaya, ALKÜ Genel Sekreteri Fatih Özdemir, İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcileri Murat Yıldız ile Selçuk Topaloğlu, bölüm başkanları, daire başkanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Dünya mimarlık tarihinin en büyük ustalarının başında gelen Mimar Sinan’ın hayatını, eserlerini ve o döneme ait kesitleri salonda bulunan katılımcılara slayt eşliğinde anlatan Prof. Dr. Eser Gültekin, Mimar Sinan’ın 50 yıllık hizmetinde Dünya mimarisine bıraktığı eşsiz eserlerinin ayrıcalıklarından bahsetti.Osmanlı İmparatorluğu’nun Yükseliş Döneminin baş mimarı olan Mimar Sinan’ın, Kanuni döneminde 28 yıl, II. Selim döneminde 8 yıl ve III. Murad döneminde de 14 yıl olmak üzere toplamda 50 yıl hizmet verdiğini ifade eden Gültekin, birçok mimar ve inşaat mühendisinin onun eserlerinin sırlarını çözebilmek için yıllar süren çalışmalar yaptıklarını söyledi.Osmanlı devletinin 9’uncu padişahı Yavuz Sultan Selim döneminde, Kayseri’den devşirme olarak alınarak İstanbul’a getirildiğini aktaran Gültekin, “Mimar Sinan İstanbul’a getirilmesinin ardından askerlik ve sanat eğitimi görmesi için acemi ocağına yerleştirildi. Yedi yıl eğitim aldıktan sonra sahip olduğu yeteneğine binaen köprücüler sınıfına alındı.Burada dede mesleği olan marangozluğu öğrendi. Bu andan itibaren de İstanbul’un en önemli ustalarıyla çalışma ve ders alma şansı yakaladı.Ancak Mimar Sinan’ın yeteneğini geliştiren en önemli unsur, çıktığı seferlerde görüp incelediği sanat eserleriydi” diye konuştu.

Konuşmasında Şehzadebaşı, Süleymaniye, Selimiye Camileri, Kırk Çeşme Su Yolları, Büyükçekmece Köprüsü ve Külliyeler hakkında detaylı bilgiler veren Prof. Dr. Eser Gültekin,Edirne’de bulunan Selimiye Camisi’nin Dünya Kültür Mirası listesinde bulunduğunu dile getirdi. Gültekin devamında; “Eserleriyle adından söz ettiren Mimar Sinan yüz yıla yakın ömrüne 92 camii, 52 mescit, 55 medrese, 7 darül-kurra, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşş şifa, 5 suyolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahsen ve 48 de hamam olmak üzere 375 eser sığdırmıştır” dedi.

Salonda bulunanlara eserlerini yaparken Mimar Sinan’ın başından geçenanekdotları da anlatan Gültekin Selimiye Camii’sindeki ters lale motifinin hikâyesini şu şekilde dile getirdi: “ Müezzin mahfilinin ayaklarının birinin altında yer alan ters lale motifinin ise bir anlamı ve hikâyesi var. Rivayete göre; caminin yapılacağı yerde bir lale bahçesi bulunmaktaydı. Ancak bahçe sahibi bir türlü arsasını satmak istemiyordu. En son Mimar Sinan, caminin bir yerine lale motifi işleyeceğine dair bahçe sahibini ikna etti. Lalenin ters şekilde yapılması ise, bahçe sahibinin ters biri olduğunu ifade etmektedir.”

Konferans sonrasında, AlanyaAlaaddin Keykubat Üniversitesi’nin yeni olmasına rağmen kısa zamanda sayılı üniversiteler arasına girmeye namzet ve çok değerli genç dinamik hocalar ile tercih edilen bir üniversite olacağına yürekten inandığını belirten Prof. Dr. R. Eser Gültekin’e Rafet Kayış Mühendislik FakültesiDekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Armağan Kaya tarafından ALKÜ mührü hediye edildi.