Alanya’nın imardaki anayasası olarak adlandırılan 1/25000’lik Nazım İmar Planı için Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı teknik ekipleri, Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu iki yıl süren çalışmalar yaptı. Bu süreçte Alanya’da sivil toplum örgütleri, halk, Alanya ve Büyükşehir Belediyesi’nin İmar Komisyon üyeleri ile teknik ekiplerin katıldığı 4 ayrı toplantı gerçekleştirildi. Oldukça şeffaf ve geniş katılımlı olarak yapılan çalışmalar neticesinde Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’ne getirilen Alanya’nın 1/25000’lik Nazım İmar Planı meclisten oy birliği ile geçti.

ALANYA TARİHİNDE BİR İLK

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel konuyla ilgili yaptığı açıklamada “ Bu çalışmayla daha önce yapılan planları bir üst ölçekli planda toplamış ve bir bütünlük sağlamış oluyoruz. Alanya Tarihi’nde bir ilk olacak. Ayrıca bir bilgi sistemi oluşturularak bu imar planları sorgulanabilir bir hale getiriliyor. Üst planla uyumu, plan bütünlüğü ve plan yönetimi sağlanmış oluyor. Bu planla yaklaşık 50 km’lik ana ulaşım aksları kente kazandırılıyor. Yaklaşık 32 km’lik yeni ulaşım akslarını da içeriyor. Batı Alanya’da daha önceki farklı imar uygulamaları nedeniyle uyumsuz olan ulaşım sorunları ortadan kaldırılarak 32 km’lik yeni bir bağlayıcı yol çalışması yapılacak. Alanya’nın Doğusu’nda ise Ticaret Lisesi Kavşağı’ndan Yeşilöz’e kadar olan Yeni Çevre Yolu’nun yapım çalışmaları devam ediyor.

ESKİDEN KAPI KAPI DOLAŞILIRDI

Eskiden İlçelerimize bu planları yaptırmak için Belediye Başkanları ve imardan sorumlu olan ekipler Ankara’da kapı kapı dolaşıp onaylatmak için adeta bir ömür törpüsü yaşıyorlardı.   Şimdi Büyükşehir Belediye Yasası’nın getirdiği avantajları bu Alanya İmar Planının yapımında görüyoruz. Artık bu bekleyen hususlar Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından çok hızlı bir şekilde ele alınıyor. 2014 seçimleri öncesinde bir söz söyleniyordu. Antalya’dan Alanya’ya, Gündoğmuş’a ve Akseki’ye hizmet mi gider demişti birileri. Aslında şunun söylenmesi gerekirdi. Ankara’dan Alanya’ya, Kemere, Manavgat’a, Gazipaşa’ya hizmet çok zor gidiyor. Büyükşehir Yasasıyla iş daha da yaklaştı, Antalya’dan buralara hizmet gidiyor. İş çok daha kısa yoldan ve pratik halde çözülebilir hale geldi. Antalya’dan Alanya’ya hizmeti götürmeyi zul görenler, şimdi Ankara’ya gitmeden bu işlerin çözüldüğünü inşallah görüyorlardır diye temenni ediyorum. Böylece Alanya’da çok önemli bir bütüncül planı hayata geçirmiş olacağız “ dedi.  

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanan Alanya’nın 1/25000’lik Nazım İmar Planı internet üzerinden Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin WEB sayfasından ve Alanya Hizmet Birimi’nde askıya çıkarılacak. Vatandaşlar itirazlarını askı sürecinde yapabilecek.