HABER - Muammer SOYLU 

Özellikle Alanya’nın kırsal bölgelerinde yaşayan vatandaşlar yılan korkusu ile yaşıyorlar. Bugün sabah saatlerinde Kargıcak Mahallesi’nin kırsal bir kesiminde sulama havuzuna düşen ve daha sonrasında dışarı çıkamayan 3 metre boyundaki Coluber jugularis cinsi siyah yılan halka korku dolu anlar yaşattı.

Edinilen bilgilere göre Kargıcak Mahallesi’nde bağ, bahçe sulamak için oluşturulan sulama havuzuna su içmek için giren 3 metrelik dev siyah yılan, naylonla kaplı havuzdan çıkamadı. Yılanı yakalamak için uzun süre uğraş veren çevre sakinleri çareyi Coluber jugularis cinsi yılanın kafasına sert bir cisimle vurarak öldürmekte buldu. 

Havaların ısınması ile birlikte daha çok insanların uzak yerlerde yaşayan yılanlar şehir merkezlerinde, evlerde ve arabaların içinde görünmeye başlanan yılanlar yüzünden rahat edemediklerini belirten çevre sakinleri, “Can güvenliğimiz yok. Çocuklarımızı oynamaları için evden dışarı bile çıkartamıyoruz. Gündüzleri yılan korkusuyla yaşarken geceleri ise uyuyamıyoruz.” dediler.

COLUBER JUGULARİS CİNSİ YILANLAR NEREDE YAŞAR ?

Halk arasında siyah yılan olarak bilinen Coluber familyasından olan Coluber Jugularis cinsi yılanlar, genellikle Türkiye, Kıbrıs, İsrail, Suriye, Irak, Ürdün ve Lübnan bölgelerde yaşamaktadır. Düz ovalarda yaşasalar da, bazen denizden 1000 metre yükseklikte de görülebilir. Yılanların karın bölgesi tamamen siyah renkte, başın yanı ve altı hafif kızarık görünümdedir. Bu yılan türleri zehirsiz türler arasında yer alır.

ZEHİRSİZLERDİR

Dolichophis jugularis (Coluber jugularis), yani "Kara Yılan" olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "Zehirsiz" türlerden biridir. Farklı ülkelerde "Large Whip Snake, Black Whip Snake, Dark Whip Snake" gibi isimlerle anılır.

UZUNLUKLARI 3 METREYİ BULABİLİR

 Ortalama olarak 3 metreye kadar büyüyüp, vücuda orantılı olarak kalınlaşabilen yapıya sahip, ülkemizde yaşayan en uzun boylu yılan türü olarak kabul edilmektedir. (İstisnai olarak 3 metreden uzunlarına rastlanabilir.) Sırt pulları düz (karinasız) olan bu türün göz bebekleri yuvarlaktır. Genç bireylerde sırt rengi kahverengi, gri/kahve tonları üzeri koyu lekeliyken, yetişkin bireylerde tamamen homojen koyu parlak siyahtır. Yetişkin bireylerin boyun yüzeyi beyazımsı renkte olup, üstü kırmızı ve kırmızımsı lekelidir. Yetişkin bireylerin ventral tarafı (alt karın bölgesi) mavimsi gri, gri, kirli beyaz olup, ileri yetişkin bireylerde ventral bölge çiftleşme dönemlerinde koyu kızılımsı renk alır. Bu tür ovipardır; yani iç döllenme yoluyla üreyen bir tür olup, yavru gelişimi kabuklu yumurta içerisinde olur. Bir dişi tek seferde ortalama 7-11 arası yumurta bırakabilir.

DOĞA DOSTUDURLAR

Habitat olarak su kenarları, taşlık alanlar, kayalıklar, tarlalar, bağ/bahçeler, yamaçlar, vadi yamaçları, mezarlıklar gibi birçok yeri yaşam olanı olarak tercih edebilirler. Kendi boyutlarına orantılı kemirgen türleri, kuş ve kuş yavruları, kertenkele türlerini besin olarak tercih ederler. Aynı zamanda bazen diğer yılan türlerini de yerler. Yuva ve barınma alanı olarak taş altlarını ve kemirgen yuvalarını tercih ederler. Bu tür besin olarak ağırlıkta kemirgen türlerini tercih ettiği için tarım zararlısı olarak bilinen tarla faresi, köstebek vb. türlerle tarım mücadelesinde çiftçiye yardımcı türlerdendir. Bunun için bazı yörelerimizde "Tarla Bekçisi" lakabıyla da anılır. Karakteristik olarak, bu türün bulunduğu alana yaklaştığınızda genellikle insandan kaçmayarak, yüksek sesli tıslamalarla kendisini belli eder. Bölgesini terk etmez, üstüne giderseniz insandan çekinir ve uzaklaşmaya çalışır. Fakat köşeye sıkıştıracak olursanız veya geçebileceği bir alan bırakmazsanız gövdesini dik şekilde yükselterek, tıslayarak, ısırma ataklarıyla gözdağı vermeye çalışacaktır. Hızlı, atik ve çabuk ısıran bir türdür.